E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSPK'nın İlke Kararları'nda değişiklik---

SPK'nın İlke Kararları'nda değişiklik

SPK'nın İlke Kararları'nda değişiklik
20 Haziran 2018 - 19:53 borsagundem.com

SPK, ilke kararlarıyla ilgili çeşitli değişiklikler yapıldığını açıkladı

Sermaye Piyasası Kurulu'nun ilke kararında değişiklik yapıldı. SPK bülteninde, Kurul'un ilke kararlarına çeşitli eklemeler yapılarak güncellemeye gidildiği ifade edildi.

İşte SPK'nın ilke kararlarıyla ilgili yaptığı değişiklikler:

1. Kurul’un i-SPK.52.4.o (20.06.2018 tarihli ve 26/740 s.k.) sayılı İlke Kararı:

Kurul’un 20.06.2018 tarihli ve 26/740 sayılı toplantısında, Kurulumuzun i-SPK.52.4 (20.06.2014 tarih ve 19/614 s.k.) sayılı İlke Kararı olarak kabul edilen;

1) “Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber”e, bankaların ihraç ettiği ilave ana sermaye hesaplamasına dahil edilecek borçlanma araçlarının yatırım fonlarının portföyüne dahil edilebilmesi için 4.1.8. nolu madde olarak aşağıdaki ifadelerin eklenmesine,

“4.1.8. Bankaların İlave Ana Sermaye Hesaplamasına Dahil Edilecek Borçlanma Araçları

a) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu düzenlemeleri kapsamında ilave ana sermaye niteliği taşıyan sermaye benzeri borçlanma araçları;

i) Borsada işlem görmesi kaydıyla, fon toplam değerinin en fazla %10’u, tek bir ihraççı bazında ise en fazla %5’i oranında fon portföylerine dahil edilebilir. Borçlanma araçlarına ve yoğunlaşma sınırlamalarına ilişkin olarak Fon Tebliği’nde ve bu Rehber’de yer alan diğer esaslar saklıdır.

ii) Orta/uzun vadeli borçlanma araçları fonları tarafından vadeye kalan gün sayısı hesaplanmayan varlıklar kapsamında fon portföylerine dahil edilebilir.

iii) Para piyasası fonları ve kısa vadeli borçlanma araçları fonları ile ihraççının Kurul’un finansal raporlama standartlarına ilişkin düzenlemeleri kapsamında yer alan grup şirketlerinin yöneticisi olduğu yatırım fonlarının portföylerine dahil edilemez.

b) Bu tür borçlanma araçlarının fon portföyüne dahil edilmesinden önce anılan araca özgü riskler ve söz konusu borçlanma araçları ile ilgili tüm alım-satım işlem bilgileri en geç işlemlerin yapılmasını takip eden ilk iş günü fonun KAP sayfasında açıklanır. Söz konusu risklerin eksiksiz ve doğru şekilde açıklanması Kurucu’nun sorumluluğundadır.

c) Bu maddede belirtilen hükümler serbest yatırım fonları için de uygulanır."

2) “Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber”in 4.1.6. nolu maddesinin ikinci fıkrasının ilk bendinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesine,

“- Bankaların ilave ana sermaye hesaplamasına dahil edilecek nitelikteki borçlanma araçları hariç olmak üzere, yurtiçinde yerleşik bankaların ihraçlarında, ”

3) “Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber”e, yatırım fonları tarafından yapılan performans sunumlarında esas alınacak pay endeksinin türüne ilişkin olarak uygulamanın yönlendirilmesini teminen, 9.6. nolu madde ve “Geçici Madde 1” olarak aşağıdaki ifadelerin eklenmesine

“9.6. Performans Sunum Raporlarında Kullanılacak Pay Endekslerine İlişkin Esaslar
Fon izahnamesinde belirlenen karşılaştırma ölçütü/eşik değerin unsurları arasında pay endeksi yer alan yatırım fonları tarafından karşılaştırma ölçütü/eşik değer getirisinin hesaplanmasında “pay fiyat endeksleri” değil, “pay getiri endeksleri” kullanılır. Bu kapsamda, 01.01-30.06.2018 dönemine ilişkin olarak yapılacak performans sunumlarından başlamak ve takip eden sunum dönemlerinde de uygulanmak üzere performans sunum raporları “pay getiri endeksleri” esas alınarak hazırlanır.”

“Geçici Madde 1

Fon izahnamelerinde “pay fiyat endeksleri”nin esas alınacağı hususuna açık olarak yer vermiş olan fonlar tarafından Kurulumuza izahname değişikliği başvurusunda bulunulmaksızın izahnamelerde gerekli değişikliklerin yapılarak izahnamelerin güncel hallerinin KAP ile kurucunun resmi internet sitesinde 30.06.2018 tarihine kadar yayımlanması ve izahnamelerin güncel hallerinin yayımını takip eden 6 iş günü içerisinde konu hakkında Kurul’a bildirimde bulunulması zorunludur.”

karar verilmiştir.

2. Kurul’un i-SPK.4632 s.kn.17.3.g (20.06.2018 tarihli ve 26/740 s.k.) sayılı İlke Kararı:
Kurul’un 20.06.2018 tarihli ve 26/740 sayılı toplantısında, Kurulumuzun i-SPK.4632 s.kn.17.3 (03.03.2016 tarih ve 7/223 s.k.) sayılı İlke Kararı olarak kabul edilmiş olan;

1) “Emeklilik Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber”e, bankaların ihraç ettiği ilave ana sermaye hesaplamasına dahil edilecek borçlanma araçlarının yatırım fonlarının portföyüne dahil edilebilmesi için 3.1.11. nolu madde olarak aşağıdaki ifadelerin eklenmesine,

“3.1.11. Bankaların İlave Ana Sermaye Hesaplamasına Dahil Edilecek Borçlanma Araçları

a) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu düzenlemeleri kapsamında ilave ana sermaye niteliği taşıyan sermaye benzeri borçlanma araçları;

i) Borsada işlem görmesi kaydıyla, fon portföy değerinin en fazla %10’u, tek bir ihraççı bazında ise en fazla %5’i oranında fon portföylerine dahil edilebilir. Borçlanma araçlarına ve yoğunlaşma sınırlamalarına ilişkin olarak Yönetmelik’te ve bu Rehber’de yer alan diğer esaslar saklıdır.

ii) Orta/uzun vadeli borçlanma araçları fonları tarafından vadeye kalan gün sayısı hesaplanmayan varlıklar kapsamında fon portföylerine dahil edilebilir.

iii) Para piyasası fonları ve kısa vadeli borçlanma araçları fonları ile ihraççının Kurul’un finansal raporlama standartlarına ilişkin düzenlemeleri kapsamında yer alan grup şirketlerinin yöneticisi olduğu emeklilik yatırım fonlarının portföylerine dahil edilemez.

b) Bu tür borçlanma araçlarının fon portföyüne dahil edilmesinden önce anılan araca özgü riskler ve söz konusu borçlanma araçları ile ilgili tüm alım-satım işlem bilgileri en geç işlemlerin yapılmasını takip eden ilk iş günü emeklilik yatırım fonunun KAP sayfasında açıklanır. Söz konusu risklerin eksiksiz ve doğru şekilde açıklanması Kurucu’nun sorumluluğundadır.”

2) “Emeklilik Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber”in (3.1.8.) nolu maddesinin ikinci fıkrasının ilk bendinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesine,

“- Bankaların ilave ana sermaye hesaplamasına dahil edilecek nitelikteki borçlanma araçları hariç olmak üzere, yurtiçinde yerleşik bankaların ihraçlarında,”

3) “Emeklilik Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber”e, emeklilik yatırım fonları tarafından yapılan performans sunumlarında esas alınacak pay endeksinin türüne ilişkin olarak uygulamanın yönlendirilmesini teminen, (8.4.) nolu maddesine dördüncü fıkra olarak aşağıdaki fıkranın ve “Geçici Madde 1” olarak aşağıdaki ifadelerin eklenmesine

“Fon izahnamesinde belirlenen karşılaştırma ölçütü/eşik değerin unsurları arasında pay endeksi yer alan emeklilik yatırım fonları tarafından karşılaştırma ölçütü/eşik değeri getirisinin hesaplanmasında “pay fiyat endeksleri” değil, “pay getiri endeksleri” kullanılır. Bu kapsamda, 01.01-30.06.2018 dönemine ilişkin olarak yapılacak performans sunumlarından başlamak ve takip eden sunum dönemlerinde de uygulanmak üzere performans sunum raporları “pay getiri endeksleri” esas alınarak hazırlanır.”

“Geçici Madde 1

Fon izahnamelerinde “pay fiyat endeksleri”nin esas alınacağı hususuna açık olarak yer vermiş olan fonlar tarafından Kurulumuza izahname değişikliği başvurusunda bulunulmaksızın izahnamelerde gerekli değişikliklerin yapılarak izahnamelerin güncel hallerinin KAP’ta 30.06.2018 tarihine kadar yayımlanması ve izahnamelerin güncel hallerinin yayımlanmasını takip eden 6 iş günü içerisinde konu hakkında Kurul’a bildirimde bulunulması zorunludur.”

karar verilmiştir.

3. Kurul’un i-SPK.48.3.a (20.06.2018 tarihli ve 26/740 s.k.) sayılı İlke Kararı:
Kurul’un 20.06.2018 tarihli ve 26/740 sayılı toplantısında, menkul kıymet yatırım ortaklıklarına ilişkin olarak aşağıda yer alan hususların Kurulumuz Karar Organı’nın i-SPK.48.3 (20.06.2014 tarih ve 19/614 s.k.) sayılı kararına (E) bendi olarak eklenmesine karar verilmiştir.

“E) Menkul kıymet yatırım ortaklıkları tarafından belirlenen karşılaştırma ölçütü/eşik değer unsurları arasında pay endeksleri yer alması halinde karşılaştırma ölçütü/eşik değer getirisinin hesaplanmasında “pay fiyat endeksleri” değil, “pay getiri endeksleri” kullanılır. Bu kapsamda, 01.01-30.06.2018 dönemine ilişkin olarak yapılacak performans sunumlarından başlamak ve takip eden sunum dönemlerinde de uygulanmak üzere performans sunum raporları “pay getiri endeksleri” esas alınarak hazırlanır.

Ortaklıkların internet sitesinde ve Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yayımlanan karşılaştırma ölçütü/eşik değer bilgileri de bu doğrultuda güncellenir.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • goldasmaduruyuz 21 Haziran 2018 04:38

    goldaş iflasa konu olan ingilterede ki mahkemeyi kazandağı halde neden halen açılmıyor

  • SsS21 Haziran 2018 00:10

    YİP pazarında anlık fiyat istemiyoruz.eskisi gibi en az 45 dakika süren müzayede olsun..

  • MİLLET......20 Haziran 2018 23:03

    spk yapılan halka arzların çoğu başarısız son yapılan halka arz şok market defter değeri eksi 2.16 borsa da işlem halka arz fiyatı 10.50 spk başkanı istifa halka arz sorumluları istifa satılmış bağımsız denetim kurumları istifa