E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK'dan yeni tebliğ taslağı ---

SPK'dan yeni tebliğ taslağı

SPK'dan yeni tebliğ taslağı
22 Ekim 2013 - 17:23 borsagundem.com

SPK tarafından hazırlanan ortaklıkların kanun kapsamından çıkarılması ve borsada işlem görmesi tebliği taslağı yayımlandı

SPK yönetimi, 22 Kasım tarihine kadar ilgili kesimlerin görüşlerinin alınması amacıyla kurulun internet sitesine konulan taslakla ilgili şu açıklamayı yaptı:
30.12.2012 tarih ve 28513 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nda (Kanun) yer alan düzenlemelere uyum sağlanması ve Kurulumuzun Seri:IV, No:39 sayılı “İhraççıların Muafiyet Şartlarına ve Kurul Kaydından Çıkarılmalarına İlişkin Esaslar Tebliği” ile Seri:IV, No:58 sayılı “Payları Serbest İşlem Platformunda İşlem Görecek Halka Açık Anonim Ortaklıklara İlişkin Esaslar Tebliği”nin tek bir tebliğ altında birleştirilerek mevzuatın sadeleştirilmesi amacı ile hazırlanan “Ortaklıkların Kanun Kapsamından Çıkarılması ve Borsada İşlem Görmesi Tebliği Taslağı” Kurulun internet sitesinde yayımlandı.

Yeni Tebliğ Taslağı ile;
* Payları borsada işlem görmeyen halka açık ortaklıkların 2 yıllık süre içinde borsaya başvurmasına veya Kanun kapsamından çıkmasına ilişkin esaslar düzenlenmektedir.
* Kanun kapsamından çıkma için belirlenen kriterleri sağlamayan ortaklıklara paylarının Serbest İşlem Platformunda (SİP) işlem görmesi zorunluluğu getirilmektedir.
* Kanun kapsamından çıkarılacak ortaklıkların hakim ortaklarına Kurulca pay alım teklifinde bulunma zorunluluğu getirilebileceği düzenlenmektedir.
* Kanun kapsamından çıkma, ortaklıklar tarafından yapılacak başvuru üzerine veya Kurulca resen olmak üzere iki ayrı şekilde düzenlenmektedir.

Ortaklıklar tarafından yapılacak başvuru üzerine Kanun kapsamından çıkma kriterleri şu şekilde düzenlenmektedir:
• Kanunda belirtilen nisaplarla genel kurul kararının alınmış ve ayrılma hakkının kullandırılmış olması,
• Ortaklık yapısı (Sermayenin %90’ı veya daha fazlasının en fazla 50 pay sahibine ait olması, sermayenin %51’inin kamu kurumlarına ait olması veya pay sahibi olmanın belirli kriterlere bağlanmış olması),
• Ortak sayısı,
• Finansal tablo kalemlerinin büyüklüğü (10 milyon TL aktif toplamı veya 5 milyon TL net satış geliri),
• Faaliyetlerin devamlılığı (Münfesihliğin ilanı veya tasfiyeye girme).

Kurulca resen Kanun kapsamından çıkarılma kriterleri şu şekilde düzenlenmektedir:
• Kanun kapsamından çıkma kriterlerini sağladığı Kurulca tespit edilen ortaklıklar,
• Borsa tarafından sürekli işlem görmekten men edilen ve borsa pazar ve piyasalarından çıkarılan ortaklıklar,
• Kurulca yapılacak inceleme sonucunda merkezlerinde bulunmadıkları tespit edilen ortaklıklar,
• İmtiyazı veya faaliyet izni kaldırılan ortaklıklar,
• Sicilden terkin edilen ortaklıklar.
İlgili taraflar, söz konusu Tebliğ Taslağına ilişkin görüş ve önerilerini 22 Kasım 2013 tarihine kadar [email protected] e-posta adresine veya Kurula yazılı olarak gönderebilecekler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • klgyozede22 Ekim 2013 17:42

    bırakın bu işlerle uğraşmayıda klgyoya bakın. adamların hisseleri % 80 iskontolu işlem göürüken % 5 iskonto ile zarar eden sera avm yi klgyo ya sattılar. İzin verdiniz. Bu vebalden onlar kadar sizde sorumlusunuz