E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK'dan bedelli sermaye artırımında yeni kriterler---

SPK'dan bedelli sermaye artırımında yeni kriterler

SPK'dan bedelli sermaye artırımında yeni kriterler
02 Eylül 2014 - 10:16 borsagundem.com

Bedelli sermaye artırımlarında nakit sermaye koyma borcunun, nakit dışındaki varlıklarla mahsuplaşması yoluyla yerine getirilmesi yeniden düzenlendi

Sermaye Piyasası Kurumu, pay tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğ taslağı yayımladı. Değişiklik kapsamında önemli kararlar almaya hazırlanan SPK'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:
   
"30.12.2012 tarihli ve 28513 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda (Kanun) yer alan düzenlemelere uyum sağlanması amacı ile hazırlanan Kurulumuzun VII-128.1 sayılı “Pay Tebliği”nin 12 nci maddesinde, Kanun’un 12’nci maddesine paralel olarak halka açık ortaklıkların yapacakları bedelli sermaye artırımlarında ortaya çıkan sermaye koyma borcunun ortaklığa nakit dışındaki varlık devrinden kaynaklanan borçlara mahsuben yerine getirilmemesinin esas olduğu düzenlenmiş, ayrıca bu tür sermaye artırımlarında pay alım teklifi uygulanması gerektiği hüküm altına alınmıştır. 
   
Mevcut düzenlemeler kapsamında Kurulumuza yapılan başvuruların incelenmesi sonucunda  nakit sermaye koyma borcunun nakit dışındaki varlık devrinden kaynaklanan borçlara mahsup edilmek suretiyle yerine getirilmesi işlemlerinin, söz konusu işlemden yararlananların pay alım teklifine rağmen gerek pay sahipleri gerekse de piyasa üzerinde olumsuz etkileri olabileceği değerlendirilmektedir. 
   
Bu çerçevede sermaye piyasalarında yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla hazırlanan Tebliğ Taslağı ile getirilen yeni düzenlemeler özet olarak aşağıda verilmektedir:
   
a) Halka açık ortaklıkların yapacakları sermaye artırımlarında ortaya çıkan nakit sermaye koyma borcunun, ortaklığa nakit dışındaki varlık devrinden kaynaklanan borçlara mahsup suretiyle yerine getirilebilmesi için yerine getirilmesi gereken şartlar ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. 
   
b) Halka açık ortaklık açısından nakit dışı varlık devralınması işleminin yeniden yapılandırma faaliyetinin bir parçası olması gerektiği hüküm altına alınmış, ayrıca işlem sırasında uyulması gereken farklı sayısal kriterler belirlenmiştir.
   
c) Payları borsada işlem gören halka açık ortaklıkların paylarının ilk defa borsada işlem görmeye başladığı tarihten itibaren iki yıllık süre geçmeden bu tür işlemleri yapamayacakları, ayrıca bu şekilde gerçekleştirilmesi planlanan sermaye artırımlarının üç yıllık hesap dönemi içerisinde bir defa gerçekleştirilebileceği düzenlenmiştir. 
   
d) Bu şekilde gerçekleştirilecek sermaye artırımları nedeniyle ihraç edilecek payların, sermaye artırımının tescilinden itibaren iki yıl boyunca borsada satılamayacağı düzenlenmiştir. 
   
Tüm kişi ve kuruluşlar tebliğ taslağına ilişkin görüş ve önerilerini 12.09.2014 tarihine kadar [email protected] e-posta adresine ya da Kurulumuza yazılı olarak gönderebilirler."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • selo18 Eylül 2014 12:21

    ne o galatasaray yeni bir sermaye artırımı falan mı girişiminde bulunuyor? Durup dururken yeni bir kural falan getirmişsiniz de? Eğer Aysal Bey değil de çivkef biv başkan olsaydı bu spk'nın yediği nanalevi bütün dünyaya teşhiv edevdi! editör bunu yayınlamaya cesaret edecek mi acaba?

  • İmtiyazlı pay02 Eylül 2014 10:45

    Öncelikle imtiyazlı pay olayı kalkmalı. İmtiyazlı paylar kötüede kullanılabiliniyor! Ayrıca Butun payların her birinin bir oy hakkı ve kardan pay alma oranı eşitlenmeli. Yalın bir sistem kurulmalı