E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK, ayrılma hakkında flaş değişiklik yaptı---

SPK, ayrılma hakkında flaş değişiklik yaptı

SPK, ayrılma hakkında flaş değişiklik yaptı
18 Nisan 2018 - 11:09 borsagundem.com

Sermaye Piyasası Kurulu, ayrılma hakkına ilişkin değişiklikte bulundu. Buna göre şirketin güçlendirilmesi için elde edilen fonun bir ay içinde kullanılması halinde ayrılma hakkı doğmayacak

Sermaye Piyasası Kurulu'nca yapılan düzenlemeyle, ortaklığın mali yapısının güçlendirilmesini teminen elde edilen fonun en az yüzde 90'ının bir ay içinde borçların ödenmesine yönelik kullanılması kaydıyla yapılan mal varlığı devri işlemlerinde ayrılma hakkı doğmayacak.

SPK'nın "Önemli Nitelikteki İşlemlere İlişkin Ortak Esaslar ve Ayrılma Hakkı Tebliği"nde değişiklik içeren yeni tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni tebliğde, ayrılma hakkının doğmadığı haller bölümünde belirtilen işlemlere ilişkin maddelerde değişiklik yapıldı.

Bu kapsamda, söz konusu bölüme yeni bir madde eklenerek, "Ortaklığın mali yapısının güçlendirilmesini teminen, elde edilecek fonun en az yüzde 90'ının fonun elde edilme tarihinden itibaren bir ay içinde her türlü muvazaadan ari bir şekilde nakdi banka kredilerinin ve/veya ihraç edilen borçlanma araçlarından kaynaklanan borçlarının ödenmesine yönelik kullanılması kaydıyla ilişkili taraflara olmayan mal varlığı devri işlemleri" önemli nitelikteki işlemler doğrultusunda ayrılma hakkının doğmadığı hallere dahil edildi.

Tebliğde, bu maddenin uygulamasına yönelik de açıklık getirilerek, uygulamadan elde edilecek fonun nakdi banka kredilerinin ve/veya borçlanma araçlarından kaynaklanan borçların tamamının ödenmesinde kullanılması durumunda ayrıca oran aranmayacağı belirtildi.

Söz konusu değişiklikler sonrasında ayrılma hakkının doğmadığı haller bölümünde genel kurul toplantılarına ilişkin bilgilendirmenin yer aldığı madde de güncellendi. Güncellenen madde şöyle:

"Ayrılma hakkının doğmadığı hallerde, diğer ilgili düzenlemeler uyarınca genel kurul yapılma zorunluluğu bulunduğu haller hariç olmak üzere, yönetim kurulu kararı alınması yeterli olup, ayrıca genel kurul toplantısı yapılması gerekmez. Diğer ilgili düzenlemeler uyarınca genel kurul yapılma zorunluluğu olan hallerde ise toplantı gündemine ayrılma hakkı doğmadığına ilişkin yönetim kurulu beyanı eklenir. Ayrıca her durumda, bu madde kapsamında değerlendirilen işlemlere ilişkin olarak gerekçeli yönetim kurulu kararı, ilgili bilgi ve belgelerle birlikte, mal varlığı devri işleminin gerekçesi ve elde edilecek fon ile nakdi banka kredilerinin ve/veya borçlanma araçlarından kaynaklanan borçların bir ay içinde kapatılacağına ilişkin yönetim kurulu kararı, ödeme tutarları ve ödemelerin gerçekleştiğine dair bilgiler kurulun özel durumlara ilişkin düzenlemeleri uyarınca kamuya açıklanır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mete18 Nisan 2018 15:26

    Şimdiye kadar borsaya açtığı diğer 10 şirket ne yaptı? büyüdüklerini kar mı ettiler kar mı dağıttılar?

  • nwdstny18 Nisan 2018 14:15

    Şirketlerin sermaye yapısını güçlendirmeye yönelik haklı ve doğru karar tebrikler.

  • keklik18 Nisan 2018 11:57

    doğan için tebliğ değişkliği yapıldı resmen

  • Küçük yatırımcı18 Nisan 2018 11:40

    Spk küçük yatırımcıların haklarını koruyacak düzenlemeler yapmalı. Sermayedarı degil. Çok mağdur var zaten. Çukurova Elektrik mağduru bınlerce kişi var