E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıSpekülatörler buğday ve altın alıyor---

Spekülatörler buğday ve altın alıyor

Spekülatörler buğday ve altın alıyor
17 Mart 2014 - 11:23 borsagundem.com

Ukrayna krizinin yükselmesinin ardından geçtiğimiz sene altın pozisyonlarını azaltan hedge fonları yeniden altın toplamaya başladı

Ukrayna krizi Kırım referandumundan ezici bir çoğunlukla Rusya'ya katılma sonucunun çıkmasının ardından yeni bir boyut kazandı. Bu boyut başta hedge fonlar olmak üzere büyük yatırımcılar ve spekülatörlerin de yatırım tercihlerini etkilemeye başladı. 

Büyük hedge fonları Kırım referandumuyla birlikte altın ve buğdaya yatırımlarını yöneltmeye başladı.

Altın bu yatırımlarla birlikte son 6 ayın zirvesini görürken 1388 dolara kadar çıkmıştı. Altın uluslararası piyasalarda ons başına 1381 dolarla yüksek seviyesini koruyor. 

Chicago merkezli RBC Global'in başkanı Ryan Larson altının güvenli liman yatırımlarıyla birlikte yükseldiğini, tansiyonun daha da artması ile birlikte daha çok yükseliş görülebileceğini söyledi.

BUĞDAY FİYATLARI YÜZDE 14 ARTTI

Yatırım tercihleri buğday kontratlarını da etkiledi. Geçtiğimiz haftanın sonunda 10 bin 515 buğday kontratı gerçekleşirken bir önceki haftada bu rakam 6040'ta kalmıştı. 

Buğday fiyatları bu yönelimle birlikte 2014'te yüzde 14 yükselmiş oldu. Bu hızlı başlangıç 2008'den bu yana en yüksek artışa tekabül ediyor. Dünyanın tarım ambarı olarak görülen ABD'deki soğuk havanın da etkisi eklenince buğday fiyatlarında yükseliş hızlandı. Buğday fiyatları geçtiğimiz yıl yüzde 22 düşmüştü.

11 tarımsal üründe de kontratlar yüzde 15 yüksleerek 984 bin 138'e çıktı. Gıda maliyetleri de son 19 ayın zirvesinde. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)