E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiS&P Türkiye'nin notunu neden düşürdüğünü açıkladı---

S&P Türkiye'nin notunu neden düşürdüğünü açıkladı

S&P Türkiye'nin notunu neden düşürdüğünü açıkladı
21 Temmuz 2016 - 18:32 borsagundem.com

S&P Global Ratings Türkiye Analisti Trevor Cullinan, düşürülen kredi notuyla ilgili olarak Türkiye'nin çok ciddi dış borcu olduğunu ve siyasi istikrarsızlığın sürdüğünü söyledi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin kredi notunda indirim yapmasının ardından S&P Global Ratings Türkiye Analisti Trevor Cullinan, BloombergHT yayınına bağlanarak Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen'in sorularını yanıtladı.

Cullinan, kararı verirken, kurumsal ve politika etkinliği, ülkenin dış ekonomik durumu, mâli durumu, para pıolitikası gibi beş kritere baktıklarını söyledi. söyledi. Cullinan, her ülkeye aynı kriteri uyguladıklarının da altını çizdi.

Cullinan, en çok endişe duydukları konuların darbe girişimin Türkiye'nin dış finansmanı üzerindeki etkisi, istikrarsızlık süreci ve volatilite olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin giderek artan çok ciddi dış borcu olduğunu söyleyen Cullinan, bu borcun çevrilmesinin zorlaştığını belirtti.

Mayıs'ta stabile çevrilen notun negatfie dönmesi sürecini neyin etkilediğinin sorulması üzerine Cullinan, "Siyasi volatilitenin bunda etkili olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Cullinan, geçen yıl iki seçim yapılmış olması ve güneydoğudaki çatışmaların artması sonucu 2016'ya ilişkin beklentilerini değiştirdiklerini söyledi.

Trevor Cullinan, darbe girişiminin sebep olduğu zorlukların kararda etkili olduğunu vurguladı.

S&P'nin diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından ayrıştığının hatılatılması üzerine Cullinan, "Aslında kredi derecelendirme konusundaki kriterlerimizi daha önce ele almıştık. Türkiye ile ilgili yatırım derecesi değil de daha çok aslında yüksek seviyede borcun olduğunu söyleyebilirim. Tabii bu çok ciddi bir endişe ve endişelerimiz devam ediyor. Biz, kriterlerimizi uygulamaya devam edeceğiz" yanıtını verdi ve ekledi:

"Türkiye'nin yatırım derecesine yönelik kararımızla ilgili en beliryelici faktör dış borç ve dış fonlama miktarı.Ülke borcu ve dış borçlar, Türkiye ekonomisinin büyüme görünümü üzerinde etkili. Türk ekonomisi çok ciddi şekilde özel tüketimden destek buluyor ve özel tüketim de bankalar tarafından fonlanıyor.Bu da bizde endişe yaratıyor."

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in "S&P, not düşürmeden önce bize bilgi vermedi" eleştirisine yönelik Cullinan, önceliği borçlara verdiklerini tekrarlayarak "Biz aslında mevcut borçlara yönelik görüşlerimizi yayınlıyoruz" dedi. Türkiye'deki durumun istisnai olduğunuı ifade eden Cullinan, tâbi olunan yönetmelikleri dikkate aldıklarını söyledi.

Cullinan, darbe girişiminin başarılı olmasında da kredi notu açısından çok daha negatif bir tablo çizileceğini sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ21 Temmuz 2016 20:17

    SON YILLARDA SÜREKLİ PARALARI BETONA GÖMDÜK DAG EVİ BAG EVİ DEYİP HER TARAFI BETONLADIK GELECEKTE MİRAS OLARAK MOLOZ KAALACAK.EN GÜZEL BAŞARIMIZ MOLOZ YIGINI OLACAK.