E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinSon anda kurtarıldılar---

Son anda kurtarıldılar

Son anda kurtarıldılar
24 Kasım 2014 - 05:49 borsagundem.com

Mersin’den İtalya’ya gitmek için yola çıkan 235 mülteciyi taşıyan gemi arızalanınca batma tehlikesi geçirdi. Mültecileri Türk ve KTC gemileri kurtardı

Türkiye’ye sığınan Suriye ve Iraklı sığınmacıları İtalya’ya götürme vaadiyle Mersin’den önceki gün yola çıkan Tanzanya bandıralı Haj Zaher adlı kuru yük gemisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) açıklarında batma tehlikesi geçirdi. İnsan tacirlerinin kişi başı 6 bin dolar (13 bin 330 TL) karşılığında gemiye aldığı 235 mülteci Türkiye ve KKTC sahil güvenlik güçlerinin müdahalesiyle Girne’ye çıkarıldı. Mülteciler sağlık kontrollerinin ardından özel bir feribotla Mersin’e geri gönderildi.

SOS YAYINLADI

Mülteci krizi, Türkiye ile KKTC arasındaki sularla önceki akşam başladı. İnsan tacirlerinin küçük botlarla Mersin açıklarında bekleyen Haj Zaher adlı gemiye taşıdığı, 216’sı Suriyeli, 19’u ise, Iraklı Ezidi toplam 235 mülteci İtalya’ya gitme umuduyla yola çıktı. Ancak gemi, Girne’nin 10 deniz mili açığında arızalandı ve SOS yardım sinyali yayınladı. Mürettebat daha sonra, mültecilerle yaşanan tartışmanın ardından gemiyi terketti. Gemi, yüksekliği 3 metreyi bulan dalgaların arasında kıyıya doğru sürüklenmeye başladı.

KIRMIZI BOYAYLA KIZILHAÇ’A ÇAĞRI

SOS sinyalini alan Mersin’de konuşlu TCSG Umut adlı sahil güvenlik arama kurtarma gemisi ile KKTC sahil güvenlik komutanlığına bağlı 3 bot, geminin imdadına koştu. Girne’nin Esentepe sahil kasabasının 500 metre açığında kayalara çarpma tehlikesi geçiren mülteci gemisine 5 askeri personel çıkarak kontrolü aldı. Sahil güvenlik komutanlığının kurtarma gemisine halatlarla bağlanan gemi, Girne Limanı’na çekildi. Geminin ön bölümünde İtalya açıklarına ulaşması halinde yardım gelmesi için kırmızı boyayla “We want Red Cross” (Kızılhaç’tan yardım istiyoruz) yazıyordu. 

Gemiden 2’si hamile 31 kadın ve 47 çocuğun da aralarında bulunduğu 235 mülteci çıktı. 157 erkek mülteci arasında ordudan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli eski askerlerin de bulunduğu ileri sürüldü. Mülteciler Girne’de bir spor salonuna götürülerek sağlık kontrolünden geçirildi. Ardından dün akşam saatlerinde sahil güvenlik gemileri eşliğinde özel bir feribotla Mersin’e geri gönderildi.

Gazimağusa ikmal üssü

Tanzanya bandıralı Haj Zaher adlı gemi, KKTC’yi ikmal üssü olarak kullanmış. Kuru yük gemisi, 15 gün önce KKTC’nin Gazimağusa limanına yanaşarak ikmal yaptıktan sonra doğu Akdeniz’e açılmış. Mültecileri deniz ortasında terk eden mürettebatının Arap asıllılardan oluştuğu sanılıyor. Uzmanlara göre mülteciler anlaştıkları ücreti parçalar halinde veriyor. Önce gemiye binmek için peşinat alınıyor ardından son durağa ulaşınca geri kalan miktar ödeniyor



MERSİN'E DÖNDÜLER

Kurtarılan Kaçak göçmenler gemiyle Mersin'e getirildi. Aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu Suriyeli göçmenler, "Akgünler 3" adlı gemiyle Mersin Limanı'ndaki 10. rıhtıma getirildi.

Oğluyla birlikte gemiden inen ve ismi öğrenilemeyen bir baba, Avrupa 'ya kaçmaya çalışırken yakalandıklarını belirterek, boğulma tehlikesi geçirirken kurtarıldıklarını söyledi.

Limandan otobüslere bindirilen kaçak göçmenler, işlemleri yapılmak üzere Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

Bu arada bazı göçmenlerin, Sahil Güvenlik ekipleri ve emniyet güçlerine zorluk çıkardıkları görüldü

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)