E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSon 30 yılın en kötü günleri yaşanıyor---

Son 30 yılın en kötü günleri yaşanıyor

Son 30 yılın en kötü günleri yaşanıyor
25 Haziran 2016 - 11:30 borsagundem.com

AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Göynük, Çamyuva, Tekirova ile birlikte Türkiye'nin en önemli turizm bölgesi Kemer'de boş dükkan sayısının 393 olduğunu söyledi. Dere, bu yılın ilçedeki son 30 yılın en kötü turizm sezonu olduğunu belirtti

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, Göynük, Çamyuva, Tekirova ile birlikte Türkiye'nin en önemli turizm bölgesi Kemer'de boş dükkan sayısının 393 olduğunu söyledi. Dere, bu yılın ilçedeki son 30 yılın en kötü turizm sezonu olduğunu belirtti.

Adlıhan Dere, geçen yıl 13 milyon turist ağırlayan Antalya'nın, bu yıl Rusya ile kriz ve artan terör olayları nedeniyle ciddi kayıp ile karşılaştığını söyledi. Antalya'da esnafın önemli bölümünün turizm sektörüyle bir şekilde bağlantılı olduğunu belirten Dere, ortaya çıkan sorun ve çözüm önerilerini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, eski Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, eski Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a dosya halinde sunduğunu aktardı.

Bakanlara sunulan o dosyalardan birinde de Kemer Esnaf ve Sanatkarları Odası'nın hazırladığı, ilçenin 2016 turizmine ilişkin değerlendirmesi yer aldı. Adlıhan Dere, kendisinin de ilçeye programlı bir gezi dahilinde gittiğini belirterek “Kemer'de 5 yıldızlı 200 otel ve tatil köyünün 60'ı kapalı" dedi. Dere, Kemer ve çevresinde önemli turizm merkezleri Göynük, Çamyuva ve Tekirova'nın yüzde 75 oranında Rus turist ağırlıklı çalışan destinasyon olduğunu aktarırken, raporda ilçede son 30 yılın en kötü turizm sezonunun yaşandığı belirtildi.

170 Boş dükkan

Kemer'de cadde cadde, sokak sokak boş dükkan sayısının verildiği raporda, ilçe merkezinde 170 dükkanın boş olduğu belirtildi. 2 Haziran itibariyle rakamların yer aldığı raporda, ilçeyi boydan boya kat eden Atatürk Bulvarı'nda 44, yine ilçenin önemli ticaret akslarından Cumhuriyet Bulvarı'nda 48 dükkanın kapalı olduğu yer aldı. Geçen yıl 'iğne atsan yere düşmez' noktasında kalabalıkların yaşandığı Barlar Sokağı'nda 5, Liman Caddesi'nde 11 dükkanın kapalı olduğu raporda yer aldı. İlçe merkezinin yanı sıra, Çamyuva'da 114, Tekirova'da 52 ve Göynük'te 57 dükkanın boş olduğu belirtilen raporda, Kemer bölgesindeki boş dükkan sayısının 393 olduğu dile getirildi.

Bakanlara da sunulan raporda Kemer esnafı, yaşadıkları krizi 'doğal afet' ya da 'terör' olaylarıyla bir tutarken "Doğal afetlerin yaşandığı bölgelerde ya da terörün insanların hayatını olumsuz etkilediği bölgelerde devletimiz nasıl yardım elini uzatıyorsa bu yıl da Antalya'nın, dolayısıyla Kemer'in devletimizin yardım eline ihtiyacı var" ifadelerine yer verildi.

Kemer'de böylesine sıkıntılar yaşanırken Alanya'da ilçenin önemli isimleriyle bir araya geldikleri iftar programında bölgedeki otellerde doluluk oranının yüzde 25 civarında olduğunu gördüklerini aktaran Adlıhan Dere, aynı şekilde turist portföyünün yüzde 40 Alman, yüzde 35 Rus olduğunu dile getirdi. Dere, Manavgat'ta ortalama doluluk oranının da yüzde 25 olduğunu gördüklerini aktardı.
Esnaf ve sanatkarın kısa vadede tüm vergi, SGK ve kredi borçlarının 1 yıl ertelenmesi, banka hesaplarındaki e-hacizlerin kaldırılması ve 2 yıl ödemesiz '0' faizli kredi istediklerini aktaran Dere, bunlarla birlikte Antalya'da turizm sektörünü canlandıracak çeşitli adımları da beklediklerini söyledi. Bu adımların başında 4 milyon 500 civarındaki kamu çalışanının '0' faizli kredilerle tatillerini Antalya'da yapmalarının sağlanması, gurbetçilerin THY'nin indirimli bilet kampanyalarıyla bu yıl Antalya'ya gelmesinin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Dere, hepsinden önemlisinin de turizmde farklı pazarlar yaratılması olduğunu kaydetti.

Buna ilişkin Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, başta Arap ve Körfez ülkeleri olmak üzere Hindistan, Japonya, Çin ve ABD'den turist getirilmesi konusunda çalışmaların sürdürdüğünü belirttiğini dile getiren Dere, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in de Almanya başta olmak üzere Avrupa'da gerçekleştirdiği ziyaret ve temasları önemli bulduklarını söyledi.

"Krizden el birliğiyle çıkarız"

Antalya'da 2016'nın farklı bir yıl olduğunu ve yaşanan kriz ortamından ancak elbirliğiyle çıkılabileceğini dile getiren ASEBO Başkanı Adlıhan Dere, şunları söyledi:

"Bu yıl tatil için Yunanistan, İspanya ya da herhangi bir ülkeyi tercih eden turistin Antalya'daki hizmeti gittiği hiçbir yerde bulamayacağına inanıyoruz. Dönüp dolaşıp yine Antalya'ya gelecek. Bizim birliktelik ve beraberliğimizi göstermemiz lazım. Antalya, daha kasım ayında dünya liderlerinin katılımıyla G-20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı. Antalya güvenli bir şehir."

Dere, AESOB olarak böylesi bir hassasiyeti taşırken, G-20 Zirvesi'nin de gerçekleştiği Belek'te turistin güvenlik tehdidiyle otellerden çıkartılmadığını iddia etti. Belek'te doluluk oranının bölge bölge, yüzde 40- 60 oranında olduğunu belirten Dere, “Ancak Belek çarşısına turist gelmiyor. Bölge esnafı 'Otellerdeki turist gelse bize yetecek' diyor, ancak otellere turist getiren kişiler 'Dışarda biz sizin can güvenliğinizi sağlayamayız' gibi söylemlerle turisti ya otel içinde tutuyor ya da kendi istedikleri yerlere götürüyor" diye konuştu.

Konuyla ilgili Serik ve Alanya odalarının yazılı şikayetinin bulunduğunu kaydeden Dere, "İlgili yazıları İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Antalya Rehberler Odası'na gönderdik. Eğer bu anlatılanlar doğruysa yapılan vatan hainliğidir" dedi. Akşam

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yılmaz25 Haziran 2016 19:35

    gelsen ne olur gelmesen ne olur kafa hala değişmedi ab den çıkan ing durumu ortada iken zatı muhterem bizde girmek için referandum yaparız diyor...

  • bizim suçumuz ne tüm siyesiler beter iken25 Haziran 2016 15:05

    su akar yolunu bulur. ekonomi ile gelen ekonomi ile gider. vergiye, turizme dayanır üretmezsen , reform yapmazsan böyle olursun. olmalısın da

  • Gercekler25 Haziran 2016 14:14

    COOOOK IYI OLDU Her şey gercek yerini bulur, Marmaris Londradan pahali hale geldi, kaliteye gelince londranin yarisi bile değil........

  • Bika25 Haziran 2016 12:51

    Rus turistin alternatifi olmadığı anlaşıldı.