E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaŞok, 9.5 milyar TL ciro ve büyük hedeflerle borsaya geliyor---

Şok, 9.5 milyar TL ciro ve büyük hedeflerle borsaya geliyor

Şok, 9.5 milyar TL ciro ve büyük hedeflerle borsaya geliyor
09 Mayıs 2018 - 11:03 borsagundem.com

Gıda perakendeciliği sektörünün mağaza, personel, satış, ciro ve kar açısından en hızlı büyüyen şirketi Şok Marketler'in hisseleri halka arz ediliyor… Talep toplama bugün de sürüyor. CEO Uğur Demirel, Şok’un sırlarını anlatıyor…

ONUR TOPKAN – BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

İstanbul çifte yağmur altında. Su damlacıkları her tarafa düşüyor. Ama bir de halka arz yağmuru var ki, harika! Türkiye’ye, Türk ekonomisine, Sermaye Piyasalarına güven yağıyor. Kulvarlarının dev, güçlü şirketleri, İstinye’ye geliyor. Yerli, yabancı yatırımcılar talep toplama telaşında. Hisse satın alma kuyrukları uzuyor...

İşte Şok Marketler Zinciri. Son 10 yılın en büyük halka arzına imzasını atarken, stratejisiyle gıda perakendeciliğinde şirketini zirveye oturtan Uğur Demirel, dün başlayan ve bugün de devam eden hisse satışına gösterilen büyük ilginin keyfini çıkarıyor.

Medya ile buluşmasının ardından bir araya geldiğimiz Şok Marketler CEO’su Demirel, tasarruf sahiplerine, “başarının, zincire her gün 3 mağaza katmanın, yaratılan istihdamın, sürekli artan ciro ve kârlılığın meyvelerini birlikte yiyelim” mesajını veriyor.

Yurt dışından büyük ilgi

“Yurt dışından, yurt içinden inanılmaz bir ilgi alıyoruz” derken yüzü gülüyor. Özellikle yabancı yatırımcı dünyasına öyle bir girmiş ki sormayın! 120’den fazla teması olduğunu, istek üzerine 160'ın üzerinde toplantı gerçekleştirdiğini anlatıyor.

Manzara net; Herkes, dev bir bilançoyla İstinye’ye giden Şok Marketler’i merak ediyor…

Ortaya çıkan sonuçlar da Uğur Demirel’i gururlandırıyor. Zaten, “Çok ciddi bir ilgi ve takdir kazandık. Şirketimizin iş modelini ve potansiyelini çok beğeniyorlar” sözlerine yansıyor.

Her sene 1100 yeni mağaza

Son 5 yılda Pazar payını 4 kat artıran, güce güç katan satın almalarla büyümeye bir de organik büyüme ekleyen şirket, rakiplerini adeta ‘Şok’a uğratıyor. Sektörün en hızlı büyüyen perakendecisi konumuna gelmek, senede 1100 mağaza açmak! “Dile kolay!” Bunu biz değil Demirel söylüyor.

Hedeflerin üzerinde kapatılan 2017’nin ardından yeni yıla açılan kepengi aralıyoruz.

Kur korkusu sıfır!

“Biz 2018'de yine 1100 mağaza açmayı hedefliyoruz. Her yıl 4 bin kişiye iş kapısı oluyoruz” diyor Demirel. Son zamanların fırtınası enflasyona gönderme yaparken, Şok olarak Türk ekonomisine sağladıkları katkının başka bir boyutuna geçiyor: “En düşük fiyatı vererek, enflasyonu baskılama yönünde çok ciddi bir rolümüz var.”

Kurdaki dalgalanma da sohbetimizin konusu. Etkileniyorlar mı, soruyorum, kurduğu cümleden anlaşılıyor, korku sıfır. Çünkü tüm işlerini TL ile yapıyorlar.

Halk arz geliri şirketin içine

81 ilde, 5100 Şok mağazası ile verilen hizmetin getirisi nedir? Yatırımcı da merak ediyor. Yanıt tez geliyor. Toplam ciroyu açıklıyor Demirel. “9.5 milyar lira seviyesinde...”

Güçlü rakamlarla Borsa İstanbul’a adım atmak için geri sayıma geçen Şok’un bugün bitecek olan talep toplamada beklediği gelir de ciroya yakışan bir rakam. Demirel anlatıyor: “2.6 milyar ile 3.1 milyar lira arasında bir gelir bekliyoruz”. Peki, bu ‘çok ciddi’ para nereye gidecek? Cevap hazır: “Şirketin içine…”

Devam ediyor Şok CEO’su; “Bu halka arzı en cazip kılan yönlerinden birisi budur. İlave bir hisse satışı yoktur. Böyle bir meblağla şirket finansal yüklerden kurtulmuş olacak. Öz kaynaklarını güçlendirerek, mali yapısını kaya gibi sağlam yapacağız.”

İşte temettü politikası

Temettü için de hiç tereddüt etmiyor Demirel. Giriş cümlesi, “Şirket halka arzdan sonra net nakit pozisyonuna geçecek”; gelişme cümlesi, “Şirket nakit ürettiği için nakit zengini bir şirket haline gelecek”; sonuç cümlesi, “Biz de bu nakdi temettü şeklinde yatırımcıya dağıtacağız.” İşte bomba! Ya oran ne olacak? O rakamı da ekliyor: “Minimum yüzde 30”

Mağazacılıktaki rekabette sektörü Şok eden dev zincir, halka arz politikasıyla da yatırımcıları Şok etmeye hazırlanıyor. Ama iyi, güzel, doğru hedeflerle…

Yatırım yapmak için doğru zaman

“Yatırım yapmak için çok doğru bir zaman ve biz bu doğru zamanda Şok'u halka arz ediyoruz. Hızlı büyüdük, bundan sonra da devam edeceğiz. Planlarımızı da her çeyrekte yerine getirerek yatırımcıların güvenini boşa çıkarmayacağız…”

Yıldız Holding'in halka açılan 7'nci şirketi Şok Marketler CEO’su Uğur Demirel, borsagundem.com’a konuşuyor.

“ŞOK MARKETLER TÜRKİYE’NİN SON İKİ YILDA EN HIZLI BÜYÜYEN PERAKENDESİ”

-Şok marketler 2017'yi nasıl tamamladı, hedefler tuttu mu?

Uğur Demirel: Bizim için çok güzel bir sene oldu, Şirket 2017'yi hedeflerin üzerinde tamamladı. En hızlı büyüme yaşadığımız senelerden bir tanesiydi. Şok Marketler Türkiye'de son iki yılda en hızlı büyüyen perakendesidir. 2017'de bu anlamda çok iyi geçti.

-Sektördeki pazar payınız nedir? Rekabette nasıl bir strateji izliyorsunuz?

Uğur Demirel: Sektörde toplam Türkiye'de yüzde 3.4 civarında pazar payımız. Son zamanlardaki hızlı büyümeye baktığımızda son 5 yılda 4 kat pazar payımızı artırdık.Şok Marketler’in gelişimi son yıllarda çok daha hızlandı. Biz 2011 yılında 1200 mağazayla Şok Marketleri satın aldık. Sonra 2013 yılında Dia Türk'ün operasyonlarını satın aldık, orada da 800 mağazanın satın alınmasını gerçekleştirdik. İlk fazımız 2015 yılına kadar hep satın almalarla gerçekleşti. 2015'te yeni bir iş modeli geliştirdik ve bu iş modeline paralel bir mağaza konsepti uyguladık. Bu konseptin çerçevesinde bu defa organik büyümeye başladık. İlk fazımızda satın almalarla büyürken ikinci fazımızda ise organik büyüdük. Her gün 3 adet mağaza açmaya başladık. Dile kolay tabi bunlar. Dolayısıyla hızlı büyüme sürecine girdik. Bu da bizi sektörün en hızlı büyüyen perkaendecisi konumuna getirdi. Satın aldığımız tüm mağazaları yeni mağaza konseptine dönüştürdük iki yıl içerisinde. Bunların hepsi aslında bir kaç yıllık kısa bir periyotta meydana geldi.

“2018’DE YİNE 1100 MAĞAZA AÇMAYI HEDEFLİYORUZ”

-2018'e yönelik büyüme planınız hakkında bilgi verir misiniz? Yeni projeler, satın almalar var mı? Ciro, kar hedefiniz nedir?

Uğur Demirel: Şimdi pazarda büyük bir potansiyel var. Türkiye'de sadece model kanalın payı yüzde 40 seviyelerinde. Avrupa ülkelerine baktığımızda İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde bu oranların yüzde 85'lere kadar çıktığını görüyoruz. Ama Türkiye'yi bu ülkelerle kıyaslamayabilirsiniz. Avrupa'nın Türkiye'ye benzer pazarlarına baktığımızda Rusya'da bu oran yüzde 66 seviyesinde. Dolayısıyla bizim de bu anlamda gidecek çok yüksek bir potansiyelimiz var. Biz 2018'de yine 1100 mağaza açmayı hedefliyoruz. Günde 3 mağaza açma hedefimiz devam ediyor. Ondan sonraki yıllarda da bu şekilde devam etmeyi öngörüyoruz.

- Türkiye'de kaç kentte kaç mağazaya ulaştınız ?

Uğur Demirel: Türkiye'de 81 ilde faaliyet gösteriyoruz. 2017 sonu itibarıyla 5100 mağazamız var. Her gün 3 mağaza açmaya devam ediyoruz. Bu aralar 5500 mağazayı geçmiş durumdayız. Büyüme tempomuz bu şekilde devam edecek. Biz hızlı bir şekilde büyüyeceğiz…

“MÜŞTERİNİN İSTEKLERİNİ İÇEREN BİR İŞ MODELİ GELİŞTİRDİK”

Yurt dışına açılma planınız var mı?

Yurt dışı şimdilik yok Türkiye'de çok ciddi bir ihtiyaç var. Biz öncelikle Türkiye'deki potansiyeli değerlendirmek istiyoruz. Yaptığımız iş modeli tüketici tarafından çok kabul gördü. İnanılmaz talepler alıyoruz, “Bizim mahallede de açın” diye. Bir çok araştırma yapıyoruz gördüğümüz 5 tane ana talep var tüketicilerden. Ne istiyor tüketici? Fiyat istiyor, kalite istiyor. Aradıklarımı bulayım seçenekler olsun, markalı ürünler olsun istiyor. Hem lider markaları hem de uygun fiyatlı ürünleri bir arada istiyor. Bir de kolay bir alışveriş deneyimi istiyor, yani alışveriş sürecini kısa bir zamanda tamamlamak istiyor. Biz bunların hepsini içeren bir iş modeli geliştirdik. Hem 5100 mağazayla yakınız hem indirimli market olarak Türkiye'nin en düşük fiyatını veriyoruz. Hem de kaliteli ürün sunuyoruz. Türkiye'nin lider markalarını ve kendi öz markalarımızı en düşük fiyattan veriyoruz.Meyve ve sebze bizi ana farklılaştıran kategörilerden birisi, 5000 mağazada operasyon sürecini yönetiyoruz. Kişisel bakıma ciddi yatırım yapıyoruz. Bu bahsettiğim bizim farklılıklarımız. Bir de kendi ayrıcalığımız var, Mis gibi, Amigo gibi, Piyale gibi markalarımız var. Bunlar biliyorsunuz Türkiye'nin tanınmış markaları. 1920'den beri, 1970'ten beri ve 1980'den beri pazarı var ve bilinen markalar. Biz burada özel bir strateji yapıyoruz. Pazardaki en düşük fiyatlı markalar genelde bilinmeyen markalardır. Bilinen markaların fiyatları yüksektir ancak bilinmeyen markalardaki fiyatlar oldukça düşük seviyededir. Biz Mis'i en düşük fiyatla veriyoruz. Mis Yoğurt pazarın en düşük fiyatlı yoğurdu. Piyale Makarna pazarın en düşük makarnası ama Piyale kalitesiyle... Bunları üst üste koyduğunuzda ve güzel bir mağaza konseptimizle daha renkli, daha rahat ve ferah en önemliside kolay alışveriş. Ve sonra diyoruz ki bende lider marka da var uygun fiyatta. Biz müşteriye seçme şansı sunuyoruz. Bu kolay alışverişte bizim kendi sihirli formülümüz.

“TOPLAM CİROMUZ 9.5 MİLYAR TL SEVİYESİNDE”

- Şok marketler cirosu nedir? En çok kazandıran ürününüz hangisi?

Uğur Demirel: Bizim toplam ciromuz 9.5 milyar lira seviyesinde. Her üründe farklı karlılıklarımız var bunlar kategori kategori değişmektedir. Kişisel bakım karlı kategorilerimizden bir tanesidir. Atıştırmalık ürünler keza bu şekilde. Hızlı büyümeyle karlılığı aynı ölçüde büyüyen bir şirketiz.

“HALKA ARZ GELİRİNİ ŞİRKETİN İÇİNE ENJEKTE EDEVCEĞİZ”

- Türkiye'nin gelir bakımından en hızlı büyüyen gıda perakende zinciri olarak borsaya geliyorsunuz. Halka arz kararını hangi gerekçelerle aldınız?

Uğur Demirel: Hızlı büyüdük ve bundan sonra da hızlı büyümeye devam edeceğiz. Yatırım yapmak için çok doğru bir zaman ve bu doğru zamanda Şok'u halka arz ediyoruz. O yüzden de halka arz kararını verdik. Bu halka arz biliyorsunuz son 10 yılda Türkiye'de yapılan en büyük halka arz olacak. O yüzden bizim için de ayrı bir onur ve gurur kaynağıdır. 2.6 milyar ile 3.1 milyar lira arasında çok ciddi bir gelir bekliyoruz. Bu parayı şirketin içine enjekte edeceğiz. Bu halka arzı en cazip kılan hadiselerden birisi budur. İlave bir hisse satışı yoktur. Paranın şirketin kaynakları içerisinde kullanılması yatırımcı açısından bu halka arzı cazip kılıyor. Böyle bir meblağ da şirketin içine girdikten sonra şirket finansal yüklerden kurtulmuş olacak. Öz kaynaklarını güçlendirerek mali yapısını sağlam bir kaya gibi yapacağız.

“NAKDİ TEMETTÜ ŞEKLİNDE YATIRIMCIYA DAĞITACAĞIZ”

-Temettü politikanız nasıl olacak?

Uğur Demirel: Tabi bundan sonra şirket nakit üretmeye devam edecek ve şirket borçlarından daha fazla bir gelir üretmiş olacak. Şirket halka arzdan sonra net nakit pozisyonuna geçecek. Şirket nakit ürettiği için nakit zengini bir şirket haline gelecek. Biz bu nakdi, temettü şeklinde yatırımcıya dağıtacağız. Minimum temettü dağıtma oranımız yüzde 30'dur. Bu karar genel kurul onayına tabidir. Böyle bir politika belirledik.

-Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Kurdaki dalgalanma sizi etkiliyor mu?

Uğur Demirel: Kurdaki dalgalanma bizi hiçbir şekilde etkilemiyor çünkü bizim işlemlerimizin hepsi Türk Lirası bazında gerçekleşiyor. Hem satış gelirimiz hem faaliyet giderlerimizin tamamı TL cinsinden hatta mevcuttaki finansal ilişkilerimiz de tamamıyla TL cinsinden gerçekleşmektedir. Herhangi bir döviz etkileşimimiz yoktur. Tamamen TL'ye endeksli bir iş yapıyoruz. Bu farklılık bizi yatırım yapılması açısından cazip kılıyor.

-Yıldız Holding bünyesinde halka açılan kaçıncı şirket olacaksınız? Bu size holding içerisinde nasıl bir misyon yüklüyor?

Yıldız Holding'in halka açılan 7'nci şirketiyiz. Hem Yıldız Holding’e hem de bize güvenerek bu yatırımlar yapılıyor. Belli planlarımız var. Bu planlarımızı da her çeyrekte yerine getirerek yatırımcıların güvenini boşa çıkarmayacağız…

-Yatırımcılara vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Uğur Demirel: Şok'un halka arz süreci o kadar doğru bir zamanda oluyor ki burada çok ciddi bir büyüme fırsatı var. Bir kere şunu söylemeliyim pazarın kendi içerisinde bir büyüme fırsatı var ancak Şok için olan bu büyüme fırsatı oldukça fazladır. Şok'un doğru fiyat ve kalite ile ortaya koyduğu performansı müşteri tarafından çok kabul gördü. Şirket marka bilinirliği açısından son iki yılda inanılmaz bir gelişme gerçekleştirdi. Şok, perakendede ilk akla gelen şirketlerden bir tanesi oldu. Bu bize hem alışveriş yapanlar açısından hem de yatırım yapanlar açısından çok doğru bir yerde olduğumuzu gösteriyor. Şok Marketler zinciri bu anlattığım konular çerçevesinde büyük yatırım fırsatları doğuruyor. Model kanalın içerisinde indirim marketleri tarafındayız. İndirim marketlerin içerisinde de biz Şok olarak kendimizi farklılaştıracak bir iş modeli yaptık. Sektördeki diğer şirketlerden ayrışmamız yatırımcı için büyük bir fırsat doğuruyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)