E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriŞişecam’ı dünya üçüncüsü yapacak strateji ---

Şişecam’ı dünya üçüncüsü yapacak strateji

Şişecam’ı dünya üçüncüsü yapacak strateji
08 Ekim 2015 - 15:40 borsagundem.com

Şişecam Genel Müdürü Ahmet Kırman, Turkishtime’a konuştu… Şirket, ışığa göre renk değışimi gibi sürpriz cam teknolojılerı üzerınde çalışıyor.

Türkiye’nin en köklü kuruluşları arasında yer alan ve bugün düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve kimyasallar olmak üzere dört ana işkolunda dünyanın en büyük üç üreticisinden biri olma vizyonuyla yatırımlarına devam eden Şişecam, sürdürülebilir büyüme politikasının temelini ‘uzmanlık ve inovasyonda derinleşmek’ üzerine yapılandırıyor. Alanında Türkiye’nin en büyük ve donanımlı, dünyanın ise sayılı Ar-Ge merkezleri arasında yer alan Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi’ni geçen yıl kuran şirket için aslında bu strateji şaşırtıcı değil.

Zira topluluk olarak 2014 yılında yaptığı Ar-Ge harcamaları toplam satış gelirlerinin yüzde 1.4’üne tekabül eden Şişecam, Türk cam sanayinde bu alana en fazla yatırım yapan şirket konumunda. Merkez şimdiden üzerinde çalıştığı yeni ürün ve teknoloji sayısını 44’e taşıdı. Bunlar arasında parçalanmayan cam şişe, günlük sütün raftaki ömrünü üç günden altı güne çıkartan anti-bakteriyel cam süt şişesi, araçlarda güneş ısı ve ışığını kontrol edebilen düzcamlar, ışığa göre renk değiştiren cam ev eşyaları gibi onlarca ürün var.



Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, 1 milyar TL yatırımla tamamlayacakları bu yıl yurt dışında inorganik büyümenin yanı sıra üretimi yüzde 40’tan yüzde 75 seviyesine çekeceklerini kaydediyor. Kırman, bu doğrultuda büyüme stratejilerinin temelini ise şöyle aktarıyor: “Bugün dünya cam sektöründe ise rekabet ve fiyat baskısı daha da artıyor. Uzun vadeli hedeflerinizi gerçekleştirmek için organik ve inorganik büyüme tek başına yeterli değil. Cam sektörünün geleceğinin belirleyicisi yeni ve daha ileri teknolojilere dayalı inovatif ve katma değeri yüksek ürünler olacak”...
Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, Turkishtime Dergisi’nden Nihal Yuvacan’a konuştu, sorulara çarpıcı yanıtlar verdi.
 
-Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi, yerli ve yabancı rakipleriniz tarafından takip edildi. Bu merkezi Türkiye’de ilk, dünyada ise sayılı merkezler arasına sokan yenilikler neler?
-Topluluğumuz bünyesinde 2014 ortasında önemli bir adımla kurumsal Ar-Te-Ge faaliyetlerimiz Gebze-Çayırova’da 40 milyon TL yatırımla hayata geçirdiğimiz Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde toplandı. Cam bilimi ve teknolojileri alanlarında 27 ayrı laboratuvar ve laboratuvarlardaki donanımlarla merkezimiz Türkiye’nin en büyük ve donanımlı, dünyanın sayılı Ar-Ge merkezleri arasına girdi. 2014 yılında maliyet azaltan ve verimlilik artıran ürünler ve üretim teknolojileri kapsamında 38 proje üzerinde çalışılan Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde laboratuvar ölçeğinde geliştirilen yeni ürün ve teknolojilerin sayısı 44’e ulaştı. Bunlar arasından ticari ürüne dönüşenlerin sayısı ise 10’u buldu. Yüksek katma değerli, ileri teknolojiyle üretilen yeni ürünler arasında ambalajların daha güvenli hale gelmesi için dağılmayan/parçalanmayan cam, günlük sütün raftaki ömrünü üç günden altı güne çıkaran anti-bakteriyel cam süt şişesi, otomobillerin tavanında güneşin ısı ve ışığını kontrol edilmesini sağlayacak atermik camlar ve ortamdaki ışığa göre renk değiştiren cam ev eşyaları var. Ar-Ge çalışmalarımız bu merkezle sınırlı değil, üniversiteler ve araştırma kuruluşlarıyla da ortak projelere imza atıyoruz.
 


-Cam sanayinin Türkiye’deki üretim kapasitesi ve ihracatı hakkında bilgi verir misiniz? Şişecam olarak buradaki payınız nedir?
-Bugün ürünleriyle başta otomotiv, inşaat, beyaz eşya, gıda, meşrubat, ilaç, kozmetik, turizm olmak üzere birçok sektöre girdi veren cam sektörü, sağladığı istihdam, üretim ve ihracat ile Türkiye ekonomisi için çok önemli bir konuma sahip. Türk cam sanayinin yurtiçindeki yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 3.5 milyon ton iken, Şişecam Topluluğu olarak ülkemizdeki cam üretim kapasitesi ise yıllık 2.9 milyon ton seviyesinde. Yaklaşık 3.2 milyar dolar düzeyindeki üretim değeri ve 25 bin civarında çalışan sayısına sahip olan cam sanayi, üretim girdilerinin tamamına yakınını yurtiçinde sağlıyor. Cam sanayi ücret, faiz, kâr ve vergi dikkate alındığında yüzde 40 katma değer yaratan, yerli temin edilen girdiler de katıldığında, katma değer yaratma payı yüzde 55’e varan bir sektör. Cam sektöründe 2008 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 177 iken, bu oran 2012 yılında yüzde 149’a, 2014 yılında ise yüzde 121’e geriledi. 2014 yılında cam sektörünün toplam ihracat tutarı bir önceki yıla göre yüzde 7.1’lik artışla 1 milyar 64 milyon dolar olurken, ithalat tutarı ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 7.3  artarak 877 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk yarısında ise TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesine rağmen maalesef damping yapan, düşük enerji ve işgücü maliyetlerine sahip olan ülkeler için Türkiye halen çekici bir pazar olmaya devam ediyor.
Ocak-Haziran 2015 döneminde cam sektörünün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.3 azalarak 520 milyon dolara geriledi. Aynı dönemde cam sektörünün ithalat tutarı ise yüzde 5.3 düşüşle 409 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu fabrika 290 bin ton/yıl kapasiteyle Türkiye ve yakın coğrafyanın en büyük düzcam fırınına sahip. Şişecam Topluluğu olarak bu yılın ilk yarısında net satışlarımız 3.5 milyar TL’yi aşarken, net kârımız ise 421 milyon TL olarak gerçekleşti.  Aynı dönemde 372 milyon dolar tutarında ihracat, 528 milyon TL yatırım harcaması yaptık. Yılın ilk yarısında Bulgaristan’daki düzcam fabrikamızda 230 bin ton/yıl kapasiteli ikinci float hattı yatırımı faaliyete geçti. Bu yeni kapasite artışıyla birlikte dünya düzcam üreticileri liginde bir basamak daha yükselerek dünyanın en büyük beşinci düzcam üreticisi konumuna geldik. Bu yıl ayrıca Eskişehir’de de cam ambalaj fabrikamızda üçüncü fırın yatırımını tamamladık. Topluluk olarak son beş yılda yurtiçi ve yurtdışında yaklaşık 5 milyar TL’lik yatırıma imza attık. Yılda ortalama 1 milyar TL düzeyinde yatırım harcaması gerçekleştiriyoruz. 2015 yılı için de benzer seviyede bir yatırım planlıyoruz.
 


-Cam sektörü ihracatında önümüzdeki dönemde potansiyel taşıyacak pazarlar hangileridir? Satın alma ve birleşmelere bakışınız bu dönemde nasıl?
-Halen var olduğumuz coğrafyalarda kapasitelerimizi artıracağız. Şişecam Topluluğu’nun Türkiye dışından elde ettiği faaliyetler esas olacak. Bugün yüzde 40’lar seviyesinde olan yurtdışındaki üretim faaliyetlerimizin ağırlığını yüzde 70-75’lere çıkarmayı planlıyoruz. Şu an başta Rusya, Avrupa ve Kuzey Afrika olmak üzere yakın coğrafyamızda Türkiye dışında 12 ülkede üretim yapıyoruz. Üretim faaliyetlerimizi daha geniş coğrafyalara taşımak istiyoruz. Bu çerçevede Asya, Kuzey ve Güney Amerika, Afrika ve Doğu Avrupa’da yatırım fırsatlarını değerlendirmek için çalışıyoruz. Şişecam Topluluğu olarak özellikle yurtdışında inorganik büyümeyi de özellikle önemsiyoruz. Geçen yıl ise Rusya’da Tataristan Cumhuriyeti’nde Şişecam olarak bizim yüzde 70, Saint-GobainGlass France  şirketinin ise yüzde 30 paya sahip olduğu 230 bin ton/yıl kapasiteli düzcam fabrikası faaliyete geçti. Sürdürülebilir büyüme ve yüksek performansa dayalı yatırım politikamız doğrultusunda şirket satın alma, ortak girişim ve diğer işbirliği olanaklarını içeren potansiyel tüm fırsatları değerlendirmek için sürekli çalışıyoruz. Uzun vadeli hedeflerimizi gerçekleştirmek için organik ve inorganik büyüme tek başına yeterli değil. Cam sektöründe geleceğin belirleyicisi ileri teknolojilere dayalı katma değeri yüksek ürünler olacak.
 
-Paşabahçe ilk büyük yurt dışı mağazasını Milano’da açtı. Türkiye ve yurt dışındaki mağazacılık hedefleriniz neler?
-Şişecam Topluluğu’nun perakende alanında faaliyet gösteren şirketi Paşabahçe Mağazaları, bugün Türkiye’de 12 ilde 49 lokasyonda faaliyet gösteriyor. Şirketimiz, yurtdışındaki ilk mağazasını ise bu yıl Nisan ayında tasarım ve modanın şehri olarak bilinen İtalya’nın Milano kentinde açtı. Yaklaşık 500 metrekarelik alana sahip olan Milano mağazasında ‘Yaşam’ ve ‘Butik’ konseptleri adı altında yaklaşık 2 bin ürüne yer veriliyor. Mağazalaşma atağını bu yıl da sürdürerek yıl sonuna kadar 52 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz.
 
-Türkiye’nin var olan siyasi ve ekonomik görünümünü nasıl değerlendiriyorsunuz?
-Dünya ticaretindeki durgunluk işaretlerinin belirginleştiği bir süreçten geçiyoruz. Rusya’da yaşanan ekonomik kriz, Avrupa’daki durgunluk, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki politik ve ekonomik risklerin yanı sıra başta Brezilya ve Çin olmak üzere gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik yavaşlama gibi önemli dış etkenlerle birlikte ülkemizde de siyasi ve ekonomik belirsizliklerin hakim olduğu ve dolayısıyla denklemdeki bilinmeyenlerin sayısının hızla arttığı bir dönem yaşıyoruz. Dolayısıyla risk algısı yükselirken, yatırım açısından olumlu bir ortamdan bahsedemiyoruz.
Ülke olarak bu zorlu dönemi en az hasarla atlatabilmemiz için gerekli önlemleri en kısa sürede almamız gerektiği aşikar. Bu doğrultuda ihtiyaç duyulan tüm yapısal reformlar ve politikaların hayata geçirebilmesine olanak verecek; siyasi, ekonomik ve toplumsal açıdan uygun bir ortamın oluşturulmasına ihtiyaç var.
 
CAM SANAYİNDE EN FAZLA AR-GE HARCAMASI YAPAN ŞİRKET

*Şişecam bugün Türkiye’nin yanı sıra Almanya, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Macaristan, Bosna Hersek, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Ukrayna, Mısır ve Hindistan olmak üzere toplam 13 ülkede 44 tesisle üretim faaliyetlerini sürdürüyor.
* 150 ülkeye ulaşan satışları ve 21 bini aşkın çalışanıyla küresel bir oyuncu olan Şişecam, üretim kapasitesi açısından cam ev eşyasında Avrupa’nın ikinci, dünyanın üçüncü; düzcamda Avrupa’nın ikinci, dünyanın beşinci ve cam ambalajda ise hem Avrupa’nın hem de dünyanın dördüncü büyük üreticisi...
* Kimyasallar alanında ise Avrupa’nın dördüncü, dünyanın 10’uncu büyük soda üreticisi olan kuruluş, bununla birlikte dünyanın üçüncü büyük kromik asit ve en büyük sodyum bikromat ve bazik krom sülfat üreticisi konumunda. > Gebze-Çayırova’da hayata geçirilen Şişecam Bilim ve Teknoloji  Merkezi’nde merkez birimle birlikte yurtiçi veyurtdışında toplam 13 bölge laboratuvarında görev yapan tam zamanlı Ar-Ge çalışanlılarının sayısı 225’i aşıyor.
*Topluluk olarak 2014 yılında yaptığı Ar-Ge harcamaları toplam satış gelirlerinin yüzde 1.4’üne karşılık gelen Şişecam, Türk cam sanayinde en fazla Ar-Ge harcaması yapan şirket.
*Ocak-Haziran 2015 döneminde cam sektörünün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,3 oranında azalarak 520 milyon dolara geriledi. Şişecam’ın ihracattaki payı ise yüzde 42.
*Şişecam Topluluğu’nun yurtdışındaki yatırımlarının toplamı bugün itibarıyla 3 milyar doları aştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 47,20
En Yüksek: 47,68
En Düşük: 46,30
Değişim 1,16 %
FK: 8,44
PD / DD: 1,02
İşlem Hacmi 1.129.071.354
Toplam Adet: 24.025.377
Ağırlıklı Ort.: 47,00
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Müjgan17 Ekim 2015 20:12

    Temennimiz ülkemizde 1 değil yüzlerce binlerce şişe cam gibi şirketlerimizin olması altına imza atanları tebrik ediyorum

  • Cam08 Ekim 2015 21:33

    Şişe Trakyacam Anadolucam Denizlicam hepsi birleştirmeli, nedir by bölük pörçük oyunlar