E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıŞirketler için adım atma zamanı---

Şirketler için adım atma zamanı

Şirketler için adım atma zamanı
17 Ekim 2018 - 09:26 borsagundem.com

Dolar kurundaki gerileme borçlu şirketler açısından avantaj yaratıyor

Reel Sektör İçin Uygun Zemin

Global piyasalarda rüzgar terse döndü. Ne oldu da döndü sorusuna en iyi cevap “çok düştü de tepkisi geldi” olabilir. Burada dün söylediğimiz cümleleri hatırlatalım: “Şurası bir gerçek ki ABD’de S&P500 Endeksi 3 gündür 200 günlük ortalamasının hemen altında! Ancak bu bir krizin işareti değil. Bilakis ciddi bir yükseliş gelebilir. Çünkü son 20 yılda bu şekilde 200 günlük ortalamanın altına indiğinde sadece 2001 ve 2008 krizlerinde düşüş sürmüş. Diğerlerinde hep bir önceki zirveyi geçen hareketler gelmiş.” İşte dün bu oldu: Önce Avrupa borsaları % 1.5 yükselirken sonra ABD borsaları % 2 civarında yükseldi.

ABD’de gündem 6 Kasım seçimleri. ABD’de bir yandan çalışanların gelirleri artarken bir yandan istihdam artıyor. Bu sayede ekonomi son yılların en hızlı büyümesini sergiliyor. Şirketler de bundan payını aldığından borsa rekor üstüne rekor kırıyor. İşte bunun kahramanı Trump, ilk sınavını bu yüzden kazanacak! Yani seçimlerden Cumhuriyetçiler galip çıkacak. Trump, borsayı bir barometre olarak görüyor. İki gün düşünce “ekonomik durumu yansıtmıyor” diye sitayiş ederken dünkü yükselişin ardından “Borsa bugün 548 puan yükseldi” diye sevinç twiti atıyor. Ancak insan sevdiğiyle sınanırmış. ABD’li analistlerden son düşüş dalgasının iyiye işaret olmadığına dair açıklamalar geliyor. Bu yüzden çok da iyimser olmamak gerekir.

Gelişmekte olan ülke paraları dolar karşısında bir aydır ralli yapıyor. Dolar satıp yerel paralara geçen yatırımcılar sayesinde borsalar da toparladı. Son 30 günde; Brezilya Reali % 10.5, Arjantin Pesosu % 10.0, Türk Lirası % 8.0, G. Afrika Randı % 5.0, Rus Rublesi % 4.0 değer kazanmış durumda. Enflasyonla mücadeleye girişen Türkiye için müthiş bir nimet oldu. Bugün Dolar/TL 5.67’ye gerilemiş durumda. Bu seviyeler reel sektör için fırsat olarak değerlendirilmeli ve borçları ya hedge yapmalı yada yapılandırmalı. Sonra işler terse gidince ağlayıp devletten yardım beklemek olmaz.

Bugün ABD dışişleri bakanı Pompeo Türkiye’de görüşmeler yapacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan Moldova’ya ziyarete giderken havaalanında onunla görüşecek.

STRATEJI

BIST100, para girişiyle 99 bine dayandı. Para girişinin devamı halinde 100,600 direnci görülebilir. Stop noktası 97 bin!

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 700 puan civarında artışla, BIST 100 ise % 0.7 civarında artışla güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erdinç17 Ekim 2018 14:18

    Şirketlerin sermaye artırmaları gerekiyor,,100 bin sermayeli şirket var borsada,,,YBTAŞ.,,,,spk nın müeyyidesi şart.