E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriSinpaş'a örtülü kazanç şoku---

Sinpaş'a örtülü kazanç şoku

Sinpaş'a örtülü kazanç şoku
02 Ekim 2015 - 10:32 borsagundem.com

SPK'nın Sinpaş GYO incelemesi derinleştirildi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 8 yıl önce halka açılan hisse performansı açısından hayal kırıklığı yaratan Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'yla (GYO) ilgili incelemesi 'örtülü kazanç' üzerine yoğunlaştırdı. Sabah'ın haberine göre, borsadaki yatırımcıların şikâyeti üzerine başlatılan ön incelemede, şirketin SPK Kanunu'nun 21'inci maddesine aykırı işlem yapıp yapmadığı araştırılıyor. SPK, Sinpaş GYO'nun şirketin büyük ortağı Sinpaş Yapı üzerinden ihalesiz yaptığı inşaatları araştırıyor. Dolaylı ortak veya şahısla emsallerine göre bariz şekilde farklı fiyatlarla inşaatların yapıldığı tespit edilirse halka açık şirketin kârını veya mal varlığını azaltmaktan, yatırımcıları zarara uğratmaktan dolayı suç duyurusunda bulunulacak. Nitelikli güveni kötüye kullanma suçuna paralel olarak cezaî müeyyide de gündeme gelecek. 

5 YIL HAPİS CEZASI VAR

Piyasadan fiyat teklifleri almadan tek firma üzerinden yapılan inşaat işleriyle sermaye piyasası yatırımcısı olan tasarruf sahiplerinin zarara uğratılıp uğratılmadığına bakılacak. Kurul, ihlal tespit ederse işlemlerde sorumlu olanların imza yetkilerini kaldırıp, yönetimi görevden alabilecek. 2-5 yıl hapis cezası da uygulanacak. Örtülü kazanç aktarımı, şirket malvarlığına olumsuz etkinin yanında, kâr düşük olacağından yatırımcının temettüsünü de etkiliyor. Hatta menkul kıymetlerin değerini dahi düşürüyor. 

MADDE 21'DE NE DİYOR? 

SPK Kanunu'nun 21'inci maddesinde, "Halka açık ortaklıklar ve kolektif yatırım kuruluşları ile bunların iştirak ve bağlı ortaklıklarının; yönetim, denetim veya sermaye bakımından doğrudan veya dolaylı olarak ilişkide bulundukları gerçek veya tüzel kişiler ile emsallerine uygunluk, piyasa teamülleri, ticari hayatın basiret ve dürüstlük ilkelerine aykırı olarak farklı fiyat, ücret, bedel veya şartlar içeren anlaşmalar veya ticari uygulamalar yapmak veya işlem hacmi üretmek gibi işlemlerde bulunmak suretiyle kârlarını veya malvarlıklarını azaltarak veya kârlarının veya malvarlıklarının artmasını engelleyerek kazanç aktarımında bulunmaları yasaktır. Örtülü kazanç aktarımı yasağının ihlalinde 94 ve 110'uncu maddelerle ilgili mevzuatta öngörülen yaptırımlar saklıdır" deniliyor. 

TEBLİĞİ DELİYOR

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği'nin 23'üncü maddesinin 'c' bendinde "Hiçbir şekilde gayrimenkullerin inşaat işlerini kendileri üstlenemez, bu amaçla personel ve ekipman edinemezler. Yürütülen projelerin kontrol işleri dahili olarak yürütülecekse bu amaçla istihdam edilen personel kapsam dışındadır" deniliyor. Ancak Sinpaş 2007'de halka açılırken rekabet etmeme ve münhasırlık anlaşması imzalamıştı. Burada, Sinpaş GYO'nun planlanan yeni konut projelerinde inşaat işlerinin ilk olarak Sinpaş Yapı'ya teklif edeceği maddesi yer alıyor. SPK yetkilileri, münhasırlık anlaşmasının da yeniden ele alınabileceğini belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 3,95
En Yüksek: 4,04
En Düşük: 3,92
Değişim 0,77 %
FK: 0,00
PD / DD: 0,61
İşlem Hacmi 25.924.148
Toplam Adet: 6.527.335
Ağırlıklı Ort.: 3,98
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sngyo zede02 Ekim 2015 19:25

    adamlar kansız bunlar yatırımcının kanını emdiler.sngyo batırdı beni .Allahta onları batırsın

  • ali tutar02 Ekim 2015 14:33

    bunlar doğan görünümlü şahin gibi. müslüman görünüp en büyük günah olan kul hakkı yerler.2 tl den hisseyi 63 kr a düşürüyor. oradan topluyor. spk sesini çıkarmıyor. allah bunları sana yedirir mi. adam dindar görünüyor. spk hükümet ses çıkarmıyor.

  • Face02 Ekim 2015 12:21

    Goldaş gibi büyük temettü farkı çıkmasınmı muhasebeşeltirilmeyenden!!!

  • Bursa02 Ekim 2015 12:04

    Niye Kimse KERVANSARAYI hiç araştırmıyor! Sis iplik kapsamında şirketle birleştirdikleri bütün hotel ve diğer varlıklar niye hiç kar edemiyor! Hoteller sadece kiraya verilse ne kadar kazanırdı şirket? Oysa bu varlıklar şirket birleştirmede belirtilileri kadar değerliyse niye hiç kar edemiyorlar? Yoksa şişirilmişti değerle halka acık şirketle birleştirilip kendilerine abartılı hisse ihracıyla halkın varlığımı eritilmiş?

  • CEO 02 Ekim 2015 11:50

    Her gyo unun %100 bağlı ortağı bir inşaat yapı şirketi olmalı ve bütün yapı inşaat tahutlerini o şirket üstlenmeli ve kar aktarma belli engellenir! Böyle bir düzenleme mümkünmü acaba? Birde patronlara ait aynı nitelikteki borsadaki şirketlerin hepsi birleştirilmeli! Tek şirket kapsamında da piyasaya açılma beklentisi ve işlevi yetme getirilir, hatta daha etkin ve daha derli toplu şekilde!

  • Koray02 Ekim 2015 11:40

    Sinpaş, Servet gyo, ve Sinpal yapı birleştirilmeli. Patronlara ait çok satıda aynı kapsamda şirket olduğu sürece lehlerine şirketler arası kar kaydırmaları yaparlar

  • Real 02 Ekim 2015 11:36

    Halka açık olmayan Sinpaş yapı halka açık olan SİNPAŞ göre çok küçük sıradan bir şirketti ama büyüme hızıyla Sinoplu gelip geçti büyük fark attı, halka açık şirket Sinpaş küçük adımlarla büyüyebiliyor ancak! Neden acaba! Sinpaş yapı ve Sinpaş birtirilirse ancak sinpaştan bir halt olur