E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSermaye piyasasında devrim---

Sermaye piyasasında devrim

Sermaye piyasasında devrim
02 Aralık 2018 - 11:03 borsagundem.com

Sermaye piyasalarına yeni soluk getirecek Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) enstrümanına ilişkin tüm detayları Sabah'tan Dilek Güngör yazdı... İşte Güngör'ün o haberi:

Ekonomi yönetiminin detaylı çalışmaları sonucu oluşturulan, sermaye piyasalarını derinleştirecek yeni ürün haftaya piyasaya çıkıyor. Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Garanti Bankası'nın portföyündeki konut kredileri Kalkınma ve Yatırım Bankası'nın kurucusu olduğu Varlık Finansman Fonu üzerinden Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) olarak satışa çıkarılacak.

4 bankanın portföyünün ilk kez bir araya getirilerek oluşturulan ve piyasaya sürülecek olan 3 milyar 150 milyon TL tahvil ihracı, son 7 yılda yapılan VDMK ihraçlarının neredeyse toplamına eşit. Nitelikli yatırımcılara satılacak olan ve derecelendirme kuruluşu tarafından en yüksek not olan AAA alan VDMK'lara yüksek talep bekleniyor.

SİSTEM ŞÖYLE ÇALIŞACAK

4 banka kullandırmış olduğu konut kredilerinden SPK mevzuatına uygun ayrı ayrı teminat havuzu oluşturdu. Havuza alınan kredilerin hiç aksamamış olması, DASK poliçesinin bulunması, ipotek koşulu gibi şartlar arandı. SPK tebliği gereği, havuza konulan krediler uluslararası bağımsız denetim şirketleri tarafından denetlendi. 6 ayda bir de denetimler tekrarlanacak. Böylelikle ödemesi bir defa geciken krediler teminat havuzundan çıkarılıp yerine yeni krediler konulacak. Kurulan sistemin bu nedenle güvenilir ve sağlam olduğu belirtiliyor.

16 KAT BÜYÜK TEMİNAT HAVUZU

Yapılacak olan 3.15 milyar TL'lik ihracın arkasında ihracın yaklaşık 16 katı büyüklüğünde bir teminat havuzu bulunuyor. Kamu bankaları bu havuzdaki kredileri teminat göstererek 1'er milyar TL büyüklüğünde kıymet ihraç edecek. Garanti Bankası ise 150 milyon TL'lik ihraç yapacak. Ağırlıklı ortalaması alındığında 4 bankanın takipteki konut kredilerinin toplam konut kredilerine oranı yüzde 0.3 civarında. Vakıfbank ve Garanti Bankası İTMK ihraçlarını 30 Kasım'da yaptı, Ziraat Bankası ve Halkbank ise 7 Aralık'ta gerçekleştirecek. Daha sonra Varlık Finansman Fonu devreye girecek. Bankaların ihraç ettiği teminat havuzuna dayalı İpotek Teminatlı Menkul Kıymetler'e (İTMK) yatırım yaparak, bunların dayanak olacağı şekilde VDMK ihraç edecek. Yani 4 bankanın ihraç edeceği İTMK karşılığında Kalkınma Bankası'nın kurucusu olduğu Varlık Finansman Fonu VDMK çıkararak, piyasada satacak.

200 MİLYARLIK MADEN İŞLENİYOR

Uzmanlar, bankaların portföyünde ipotek teminatlı 200 milyar TL'lik konut kredisi olduğunu belirterek, "Bankaların konut kredilerinde takibe düşme oranı yüzde 1'lerin altında. Türk halkı konut kredilerine çok sadık. Bugüne kadar 200 milyar TL'lik portföy değerlendirilmemiş. Şimdi bu maden işlenecek" diyor. Yeni ürün daha sonra KOBİ kredileri için de uyarlanabilecek.

NEDEN BANKALAR İHRAÇ ETMİYOR?

Bankaların ihraca konu olan kredilerinde ortalama getirileri yüzde 11. Bu krediler yeni sistemde yaklaşık yüzde 18 getiriyle yatırımcıya satılacak. Bankalar bu portföyü kendileri sattıklarında yüzde 7 zarar yazmak durumunda kalacaktı. Şu anda bu krediler bilançoda tutulacak ama çıkarılacak kağıtların getirisinden kaynaklı zarar oluşmayacak. Varlık Finansman Fonu bu İTMK'lardan gelen nakit akışını yatırımcılarına aktaracak.

YALAN:

İnşaat şirketlerinin stokları devralınıyor.

GERÇEK:

İnşaat şirketlerinin satamadığı konutlar değil, bankaların portföyündeki ipoteğe dayalı konut kredileri önce İTMK olarak ihraç ediliyor, daha sonra Varlık Finansman Fonu üzerinden VDMK ihracı yapılıyor.

YALAN:

Merkez Bankası batık inşaatı finanse edecek.

GERÇEK:

Merkez Bankası ne batık inşaatları finanse ediyor ne de para basıyor. Bankanın rezervlerinden, kredi havuzunu fonlaması söz konusu değil.

YALAN:

Sonu ABD'deki mortgage krizi gibi olur.

GERÇEK:

ABD'de 2007'de başlayan kriz bankalarının kâr iştahıyla riskleri ölçmeden umarsızca verdiği kredilerden kaynaklandı. Bankalar kredi patlaması yaşayınca bu kredileri varlık teminatlı menkul kıymetleştirildi. Ancak konut fiyatları düşünce ve kredi alanların bir kısmı paraları ödemeyince bankalar konutlara el koydu. Bankalar da sigortacılar da etkilendi. İki olay birbirinden çok farklı.

BANKALARA 3.1 MİLYAR KAYNAK

Bankalar aktiflerinde ortalama vadesi 6 ila 8 yıl olan konut kredilerini, bir anlamda nakde çevirerek bugün tahsil etmiş olacak. Ellerine geçecek likiditeyi de reel sektöre kullandırabilecek. Bu, faizlerin de düşmesinin önünü açacak.

'FAİZ DÜŞECEK' BEKLENTİSİ

Bankalar, önümüzdeki süreçte faizlerin düşeceği beklentisiyle ihraç edilecek VDMK'larla ilgili ihraç tarihinden itibaren 1 yıl süre ile geri alım garantisi verecek. Yani bir yatırımcı ne kadar VDMK alırsa alsın 6 ay sonra geri getirdiğinde çıktığı faiz oranından iade edebilecek.

DEVLET TAHVİLİNDEN YÜKSEK GETİRİ

İhraç edilecek tahvilin vadesi 5 yıl olacak. 3 ayda bir sabit kupon ödemesi yapılacak. Yatırımcılara getirisi 5 yıllık TL cinsi devlet tahvili faizinden 80 baz puan daha yüksek olacak. Böylece yatırımcılar için risksiz yeni bir enstrüman yaratılacak. Rehnedilememesi, kamu alacağı sayılamaması ve devletin el koyamaması nedeniyle yeni ürünün yüksek kaliteli bir varlık olacağını da gösteriyor.

VDMK NEDİR?

Varlığa Dayalı Menkul Kıymet, alacak karşılığı ihraç edilen kıymetli evrak anlamına geliyor. Bu tip ihraçların amacı alacakları likit hale getirmek ve bu yolla düşük maliyetli kaynak yaratmak.

İTMK NEDİR?

İpotek Teminatlı Menkul Kıymetler, ipoteğe dayalı menkul kıymetler, ipotek finansmanı kuruluşları tarafından ihraç edilen hisse senedi dışındaki sermaye piyasası araçlarıdır.

TKYB'den Varlığa Dayalı Menkul Kıymet İhracı tanıtımı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VIDIMIK ALI03 Aralık 2018 22:56

    Kum gibi konkardato yagiyor piyasada hergun 10 -15 konkardato yagiyor. Bu adamlarin borclarini digidik migidik fikidik ile halka yigarsaniz issizlik fonuna cakarsaniz yada baska sekilde dondururseniz zoraki BES opucugu falan ; bu sefer carsi karisir bence; muhalefette zaten bunlari anlayacak adam yok

  • mtu03 Aralık 2018 12:51

    borcun alacağıyla borçlanmak hiç kimsenin aklına gelmedi.

  • Ayşe03 Aralık 2018 08:36

    Diğer bankalar niye yok.

  • Sevim Guclu03 Aralık 2018 08:04

    Sadece bankalari kurtarmakla olmaz o is. Devlet buyuklerimiz herkezin borcunu sifirlasin bir sekilde borc halka dagitsin. Adini da istedigi ekzotik ismi koyabilir; adini su teminatin uzerine bilmem neye dayali teminat varligi olsun. Denetlenecek falan ifadeleri yazilsin. Hemde cok denetlenecek hatta daha once patlak cikan Kurumsal tahvilcilerin denetledigi uluslararasi kuruluslar denetleyecek yazilsin.Cok guzel en buyuk Erdogan artik bankalara kredilerinizi geri odemesekde olur yolu cikti.

  • Sela nik03 Aralık 2018 06:42

    Halkı soymaya dayalı tahvil fonu

  • Murat Aker03 Aralık 2018 05:42

    Devlet vatandaşın bankalara olan ödyemediği borcunu varlık fonlarına nasıl devrediyorlarsa aynı  satın alsın sonra uygun şekilde yapılandırır.Gürcistan bu şekilde 6 milyon vatandaşını bu şekilde kurtardı.Yani bizde neden olmasın ????? Ödeme güçlüğü çeken bir çok vatandaşımız var.

  • Misafir1603 Aralık 2018 07:47

    Pervasızca borçlanıp harcayan vatandaşın borçları ödensin diyorsun. Ayağını yorganına gore uzatip mütevazi yaşayan vatandaşın günahı ne ? Herkes harcamaya luxe mi özendirilsin.

  • 1Borsacı03 Aralık 2018 01:39

    Türev enstrümanlar daha büyük krize neden oluyor. Bankalara doğrudan uzun vadeli kredi açılması daha faydalı olur. Her bankanın öz kaynağının yarısı kadar devler borç verse bir o kadar da ana ortak koysa bankalarda sıkıntı gider. Ama bankalar batık kredileri alacak bir salak arıyorlar o yüzden dolambaçlı yoldan gidiliyor.

  • Sard6802 Aralık 2018 22:55

    Devlete yerleştirme operasyonu

  • Adem Kurtulus02 Aralık 2018 22:25

    Aynen bende sirketin ustundeki kredileri odememeye karar verdim. Varsin konkardato olsun. Herhalukarda banka zararlarini kapatiyorlar. Iyi oldu bu.

  • Damat ferit02 Aralık 2018 21:57

    Yalan gerçek.............Yalnız bu yazı da yalan------larla dolu.

  • Bulent Sezgin02 Aralık 2018 21:56

    Bankalarin faiz zarari yazmalarini bizim vergilerimizle karsiliyorsunuz. Nasil oluyor uc kagitla bu isler? Nee denetimi kimi kime denetletiyorsun? Ben bundan sonra tek kurus vergi odemem bu devlete. Bende kredi alicam nasilsa odemeyince devlet banklarin aciklarini halkin vergisi ile caktirmadan kapatiyor.

  • Wx02 Aralık 2018 21:43

    3.15 milyar ve sonraki çıkardıkları vdmk lerin hepsini  işsizlik fonuna yamarlar. O fon da bitince ne yapacaklar 

  • sese02 Aralık 2018 17:35

    betonarme

  • eyup02 Aralık 2018 16:58

    alanlar değil sonradan küçük yarımcıyı çarparlar büyüğü çarparlasa bir daha yatırımcı gelmez büyüğüne güçleri yetmez ancak küçük yatırımcıyı yolarlar    

  • DR Mehmet Aydin02 Aralık 2018 13:07

    Ne devrimi halka dolayli yoldan giydirme hareketi. Halkin birikimlrrini bir dolar kuru ile yiktilar 2. Bankalara zoraki negatif faiz verdirerek daha da eritiyorlar. Yetmedi Turev in turevi bir enstrumanla simdide Halkdan dolayli yollarla topladiklari fonlarla bankalarin batik kredilerini karsilayacaklar. Allah tan Fransa da degiliz bizim Halk ne yapsalar sesini cikarmiyor. Kole gibi calisiyip her seyi vergisini oduyor.

  • Oğuz02 Aralık 2018 11:42

    Yandık

  • Serhat şahin02 Aralık 2018 22:43

    Ya sen bu yazıdan ne anladın? İşsizlik donundan bankanın zararı karşılanacak demiyor verilen krediler satılacak ileriye dönük alacaklar nakite çevrilecek diyor. Yani almak isteyen için bi kazanç kapısı açmışlar ne acayip bi milletsiniz okumaz okuduğunu anlamaz anlamadığını yorumlar

  • ali02 Aralık 2018 12:35

    Sanki anladın...Öyleyse almaaa.