E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSerbest elektriğe hücum---

Serbest elektriğe hücum

Serbest elektriğe hücum
05 Nisan 2017 - 08:10 borsagundem.com

Elektrik şirketleri arasında abone kapma yarışı hızlandı. Serbest tüketici limitinin düşürülmesiyle sözleşme yenileyen abone sayısı 3.5 milyonu geçti. Yeni aboneler için hediyeler havada uçuşuyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), serbest tüketici limitini 3 bin 600 kilovatsaatten 2 bin 400 kilovatsaate düşürmesinin ardından, aylık elektrik faturası 82 lirayı geçen tüketici, tedarikçisini seçerek, kendisine uygun avantajlardan yararlanabiliyor. Yıllık tüketimi 2 bin 400 kilovatsaatin üzerinde olan yaklaşık 8.4 milyon abone serbest tüketici olma hakkı kazanacak.

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, martta serbest tüketici sayısının en fazla olduğu il, 985 bin 559 aboneyle İstanbul oldu. Geçen ay İstanbul’un Avrupa yakasında 646 bin 760, Asya yakasında ise 338 bin 799 serbest tüketici sisteme dahil oldu. İstanbul’u, 359 bin 489 serbest tüketiciyle İzmir ve 288 bin 788 aboneyle Antalya takip etti. Türkiye’de serbest tüketici abone sayısı geçen ay bir önceki aya kıyasla yüzde 16.5 artarak 3 milyon 576 bin 203’e ulaştı. Grup bazında en fazla serbest tüketici kaydı 2 milyon 205 bin 235 ile meskenlerde gerçekleşti. Meskenleri, 1 milyon 257 bin 25 abone ile ticarethaneler izledi.

Şartlar neler?

Düzenlemeden yararlanmak isteyen vatandaşların karşılaması gereken şartlar ve elde edecekleri avantajlar şöyle:

En az 82 lira aylık fatura ödemek gerekiyor.

Konutu kiralık olanlardan, dijital sayaç kullananlar da serbest tüketici olabiliyor.

Serbest tüketiciler, gün içinde farklı tarifelerden yararlanabiliyor.

Abonenin, hizmet aldığı önceki elektrik şirketine borcu olmaması gerekiyor.

Sözleşmeli şirket, hizmetini aynı sayaç üzerinden vermeye devam ediyor, sadece faturadaki şirket ismi değişiyor, değişim sırasında elektrik kesilmiyor.

Geçiş işlemlerini genelde yeni şirket yürütüyor. 1-2 ay içinde yeni tarifeye geçiş tamamlanıyor.

İletim, dağıtım ve kayıp-kaçak bedelleri, serbest tüketicilerde de var. Ancak, perakende satış hizmet (PSH) bedeli, serbest tüketim sözleşmesi yapan şirketler için mecburi değil.

Yarış kızıştı

Serbest tüketiciliğin yaygınlaşmasıyla birlikte elektrik şirketleri de çeşitli promosyonlarla abone yarışına girdi. Bazı şirketlerin promosyon uygulamaları şöyle:

Zorlu Elektrik: Fatura ve taahhüde göre Vestel cep telefonu, TV, tablet klima hediye ediyor. Ya da 10 bin THY uçuş mili veriyor.

CLK Boğaziçi Elektrik: Akaryakıt, sağlık sigortası hediye ediyor. A Milli Futbol Takımı formalarının da içinde olduğu 5 farklı taraftar hediye paketi veriyor.

Aksa Elektrik: Migros’tan hediye çeki, uçak bileti, tasarruflu ampul armağan ediyor.

220 Plus: N11.com’dan hediye çeki, Antur’dan hediye biletleri veriyor.

YEPAŞ: Ücretsiz sigorta yaptırıyor.

İpragaz Elektrik: Ekstra indirim ve 20 tane tasarruflu ampul veriyor.

Fenergy: FB logolu taşınabilir şarj cihazı hediye ediyor.

Cerean Enerji: Fatura tutarına göre Migros’tan ücretsiz alışveriş, Hopi’den Paracık veriyor. 

(Milliyet / Mithat Yurdakul)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)