E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'Şekerleme'nin tadı kaçtı---

'Şekerleme'nin tadı kaçtı

'Şekerleme'nin tadı kaçtı
02 Şubat 2015 - 03:25 borsagundem.com

Avrupa, Rusya ve Ortadoğu'daki belirsizlik şekerlemeyi de vurdu. Geçen yıl ocakta 173 milyon dolar olan ihracat bu yılın ilk ayında 140 milyon dolar

Bir süredir durgunlukla mücadele eden Avrupa ile Ortadoğu bölgesinde yaşanan sorunlara Rusya’daki ekonomik kriz de eklenince çevre ve komşu ülkelere ihracatı daralan sektörlere şekerleme ve bisküviciler de katıldı. Ömür Kırbaşlı'nın Hürriyet'te yer alan haberine göre, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, “2015’in ilk ayında ihracatımızda ciddi bir düşüş var. Geçen yıl ocak ayında 173 milyon dolar olan ihracatımız, bu yıl 140 milyon dolar seviyesine geriledi. Bu sadece bizim birliğimizin rakamları. Ülke genelindeki rakamların da iyi olmadığı görülüyor” dedi. Petrol fiyatları yükselmedikçe Rusya’daki durumun değişmeyeceğini dile getiren Mete, “Rusya ve çevre ülkelerdeki belirsizlikler bizi başka pazarlara yönelmeye itti. Latin Amerika ve Uzakdoğu’daki fırsatlara bakıyoruz” diye konuştu. 

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin davetlisi olarak katıldığımız bu yıl 45.’si düzenlenen Uluslararası Bisküvi ve Şekerleme Fuarı’nda konuşan Mete, şunları söyledi: 

PERU-ARJANTİN-ŞİLİ

“Özellikle Rusya’da fiyat tutturmakta sıkıntı çekiyoruz. Rusya’da şartlar bir anda değişti. Herkesin gardı düştü. Bazı firmalar orada maalesef battı. Rusya’daki sıkıntı petrol fiyatları yükselmedikçe devam edecek. Ancak biz ihracat pazarlarındaki karışıklıklara rağmen pazar çeşitlendirme metoduyla ivme kaybetmeden yolumuza devam ediyoruz. Ekonomi Bakanlığının desteği kapsamında ihracatı artırmak için Latin Amerika, Asya Pasifik ve Uzak Doğu ülkelerini ziyaret edip bu pazarlarda neler yapabiliriz araştıracağız. Gelecek ay ilk olarak Panama’da bu çalışmalara başlıyoruz. Peru, Arjantin, Şili gibi yeni pazarlara odaklandık. Bu ülkelerde Türk ürünlerine yüksek bir talep var. Şirketlerimizi farklı pazarlara yönlendirmeye çalışıyoruz.”
Şu an şeker tedariğinde sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Mete, “Ton başına 81 dolar fazla para ödüyoruz” dedi.

Yeni sloganımız ‘Delightland’

GEÇEN yıl 2.7 milyar dolar ihracatla kapattıklarını söyleyen Şekerleme Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu da, “200 ülkeye ihracat yapıyoruz. Fuarlarda kendimizi anlatmaya çalışıyoruz. Artık ‘delightland’ konseptiyle katılıyoruz. Bu konseptte ‘Turkish delight’ ve ‘Turkish coffee’ tanıtımlarını yaklaşık 40 ülkede yapacağız. Bu yıl ihracatı yüzde 20 artırmayı bekliyoruz” dedi.

Şekerleme çıkarması

DÜNYANIN önde gelen fuarlarından birisi olan ISM 2015 - Uluslararası Bisküvi ve Şekerleme Fuarı, 65 ülkeden bin 513 katılımcıyla Almanya’nın Köln kentinde kapılarını açtı. 1999 yılında ilk defa 10 firma ile fuara katılan Türkiye, bu yıl 81 firma ile çıkarma yaptı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)