E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞehit Annesi' heykeli cinsel tacizi andırdığı iddiasıyla değiştirildi---

Şehit Annesi' heykeli cinsel tacizi andırdığı iddiasıyla değiştirildi

Şehit Annesi' heykeli cinsel tacizi andırdığı iddiasıyla değiştirildi
05 Eylül 2016 - 18:00 borsagundem.com

Mısır'da 'Şehit Annesi' heykeli cinsel tacizi andırdığı iddiasıyla değiştirildi

Mısırlı bir heykeltıraş, ülkesi için şehit olmuş askerlerin anısına yaptığı heykeli, cinsel taciz hareketlerini çağrıştırdığı eleştirileri üzerine değiştirmek zorunda kaldı.

'Şehit Annesi' adını taşıyan heykelin orijinalinde, önde Mısır'ın geleneksel sembolü olan, kollarını yana açmış zarif kadın, ve arkasında onun belini sarmalamış miğferli bir asker figürü bulunuyordu.

Ancak heykelin dikildiği Sevhac kenti halkı heykeli ‘uygunsuz' buldu. Askerin, kadının belini bu şekilde kavramasının taciz olduğunu söyleyenlerin yanı sıra, kadının Mısır'ı temsil etmesi nedeniyle 8,5 metrelik heykelin "Mısır ordusu ülkeye tecavüz ediyor" anlamına gelebileceğini savunanlar da oldu.

Şehir yönetimine soruşturma

BBC Türkçe'nin haberine göre; Sevhuc Valisi Eymen Abdül Monaim, 28 bin 400 dolara mal olan heykelin nasıl ısmarlandığı konusunda soruşturma açılmasını emretti. Ulusal medyada manşetlere çıkan tartışmanın sosyal medyada da hararetli yorumlara konu olması, bir çok yorumcuya göre, Mısır'da sanatçıların kendilerini ifade etmesinin güçlüklerine de işaret ediyordu.

Asker yerine zeytin dalı

60 yaşındaki heykeltıraş Wacih Yani şimdi, askeri kaldırıp yerine kadının ellerine bir zeytin dalı yerleştirmek suretiyle eserini değiştiriyor. Ayrıca barışı simgeleyen güvercinlerin de kadının başının üzerinde bir ay oluşturacağını söylüyor.

Buna karşılık sanatçı, eserinin ‘uygunsuz' olduğu eleştirilerini reddediyor ve orijinal eserdeki askerin ‘şehitlerin ruhunu yansıttığını' düşünüyor: "Heykelin orijinal fikri doğruydu. Yaptığım değişiklikler de bu doğrultuda olacak. Fakat herkesin heykelden memnun olmasını da önemsiyorum şahsen."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)