E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSeçimin kesin sonuçları 10 gün sonra açıklanacak---

Seçimin kesin sonuçları 10 gün sonra açıklanacak

Seçimin kesin sonuçları 10 gün sonra açıklanacak
25 Haziran 2018 - 11:06 borsagundem.com

YSK Başkanı Sadi Güven, seçimlere ilişkin açıklamada bulundu

Yüksek Seçim Kurulu'nun seçimin kesin sonuçlarını 29 Haziran'da açıklamasının ardından
TBMM'nin gelecek hafta açılması ve yeni yasama dönemine başlaması öngörülüyor.

Güven, "Sağlıklı bir seçim oldu. Bu seçimdeki tutulan ve sisteme büyük oranda işlenen tutanakları sonuçlardan sonra vatandaşların incelemesine açacağız. Bu seçimdeki sonuçları 10-11 gün sonra sistemden vatandaşlara açacağız, partilerle birkaç saat içinde yüzde 100'ünü paylaşacağız." dedi.

Kesin olmayan sonuçlara göre sandalye sayısı ilk kez 600 olan TBMM'de AKP ile MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı 343 milletvekili ile çoğunluğu alırken, Meclis'te AKP'nin tek başına yasa, Cumhur İttifakı'nın da diğer partilerden destek olmadan anayasa değişikliği yapamayacağı bir döneme girildi.
YSK'nin sonuçlara itirazları 28 Haziran'da karara bağlayarak, kesin sonuçları 29 Haziran'da açıklaması bekleniyor. Bunun ardından TBMM takvimi işlemeye başlayacak ve kesin sonuçların açıklanmasından üç gün sonra TBMM Genel Kurulu yeni yasama döneminin ilk oturumunu yapacak.
Bu oturumda en yaşlı milletvekilli geçici başkanlık görevini üstlenecek. Milletvekili seçilen 600 isim toplantıda yemin ederek görevlerine başlayacak.
CHP'nin Antalya Milletvekili Deniz Baykal şu anda en yaşlı milletvekili durumunda ancak sağlık sorunları yaşayan Baykal'ın oturumu yönetip yönetemeyeceği henüz kesinlik kazanmadı. TBMM Başkanı seçimi için de takvim aynı gün başlayacak. Meclis'in toplandığı ilk birleşimde, yemin töreninin ardından ilk beş gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak.
İkinci beş günlük sürede de seçimler gizli oylama ile gerçekleştirilerek, Meclis'in yeni başkanı seçilecek.

CUMHURBAŞKANI YEMİN EDECEK

Başbakan Binali Yıldırım'ın başbakanlığındaki 65. hükümetin görevi de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yemin ederek yeni dönemine başlamasıyla sona erecek. 16 Nisan referandumunda kabul edilmesinin ardından dünkü seçimle birlikte hayata geçmeye başlayan cumhurbaşkanlığı
hükümet sisteminde cumhurbaşkanı yürütmenin başı olarak kararname çıkarma ve bütçe yapma hakkına sahip olurken, TBMM'yi çok partili bir dönem bekliyor.
Erdoğan, yemin etmesinin ardından sayısı 26'dan 16'ya düşürülen bakanlıklara atamalar yapacak ve başkan yardımcılarını seçecek. Anayasaya göre cumhurbaşkanı birden fazla yardımcı seçebiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)