E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSebze ve meyvede arz fırsatçıları---

Sebze ve meyvede arz fırsatçıları

Sebze ve meyvede arz fırsatçıları
13 Ocak 2016 - 03:26 borsagundem.com

Soğuk havayla birlikte sebze ve meyve fiyatları yükseldi. Ama tüketiciye asıl darbe arz düşüşünü fırsat bilen aracı tüccardan geldi

Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle iç piyasaya yönelmesi ve fiyatları düşürmesi beklenen meyve-sebze el yakıyor. Burak Coşan'ın Hürriyet'teki haberine göre mevsim itibariyle ara bir dönem yaşandığına dikkat çeken sektör temsicileri, tarla üretiminin bitmek üzere olduğunu, sera üretiminin ise şubat ayının ilk haftalarında piyasaya sunulacağını söylüyor. Bu etkenlere soğuk hava da eklenince mevsim normallerinde bir artış beklenirken asıl darbenin aracılardan geldiği ve fiyatların suni bir şekilde tırmandırıldığı ifade ediliyor. 

HAVA ŞARTLARI KÖTÜ 

Meyve-sebzede üretimin en az olduğu normal bir dönemin yaşandığına dikkat çeken Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Türkiye’de tarla ürünleri sera üretimi arasında bir boşluk var. Üretimin en az olduğu dönemi yaşıyoruz. Ancak bu yılki yükseliş normal şartları aştı. Çünkü aracılar geçitiğimiz günlerde Türkiye genelinde yaşanan kış şartlarınını da fırsat bilerek ürün azlığını fiyat fırsatçılığına çevirdi. Böyle olunca Rusya ve ihracattan bağımsız olarak fiyatlar artıyor. Şubat ayının ilk haftasına kadar sera ürünler piyasaya çıkmıyor. Sera ürünleri çıkınca fiyatlar düşmeye başlayacaktır” dedi. Yetkin, “Birçok arazi kar altında. Hasat edilecek ürünler de hasat edilemiyor. Ayrıca yollarda yaşanan gecikmeler sebebiyle ürünler zarar görüyor. Bunlar da fiyatların yükselmesine sebep oluyor. Her anlamda zor bir dönemden geçiliyor” diye konuştu.

ÜRETİCİ MAĞDUR OLACAK

Fiyatlar üzerinde daha Rusya etkisinin görünmesi için daha erken olduğunu savunan Yetkin, “Daha Rusya’ya gitmeyen ürünlerin Türkiye pazarına sunulduğuna dair bir veri yok elimizde. Sera üretiminin gelmesi, Rusya’ya gitmeyen ürünlerin iç pazara girmesiyle fiyatlarda sert düşüşler olacaktır. Asıl sorun o zaman ortaya çıkacak. Üretici fiyatları da bir hayli aşağı inecek. Çünkü o zaman ürün bollaşacak” ifadelerini kullandı.



PIRASA, MALTEPE’DE 2,5 BEYLİKDÜZÜ’NDE 5 TL!

KURULAN birçok pazar yerinde ayrı fiyatlandırmalar olması ise vatandaşların kafasını karıştırıyor. Örneğin İstanbul Maltepe’de pazarda maksimum 2,5 TL’ye satılan pırasayı Beylikdüzü pazarında 5 TL’den ucuza bulmak mümkün değil. Oysa pırasa halde kilogramı ortalama 2 TL’den satılıyor. Tüketici fiyat tırmanışı ve farklılıklarından yakınırken pazarcılar bunun normal olduğu görüşünde. İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün, “Bu fiyat farklılıkları çok normal. Çünkü her kurulan pazar yerinde yaşayan insanların alım gücü farklılıklar gösteriyor. Pazarcı esnafı da Zeytinburnu’na çıkarken ayrı, Etiler bölgesinde tezgahını kurarken ayrı kalitede mal alıyor. Örneğin Yeşilköy pazarında ihracata giden ürünler satılıyor. Bu da fiyatlarn yükselmesine ya da düşük olmasına neden oluyor” dedi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)