E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSanayide istihdam kaybı dikkat çekti---

Sanayide istihdam kaybı dikkat çekti

Sanayide istihdam kaybı dikkat çekti
19 Ekim 2016 - 09:26 borsagundem.com

Akşam yazarı ekonomist Deniz Gökçe bugünkü köşesinde işsizlik ve istihdam verilerini analiz etti. İşte Gökçe'nin o yazısı;

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi Betam her ay TUİK tarafından yayınlanan işsizlik ve istihdam verilerini analiz eder. Bu ayki araştırmayı Seyfettin Gürsel, Gökçe Uysal ve Selin Köksal ekibi hazırlanmış.

İşsizlik verileri üç ayın ortalaması olarak alınır ve veriler mevsim etkilerinden de arındırılır. Betam çok oynak olan tarım verilerini de dışarıda bırakarak, 'tarım dışı işsizlik ve istihdam verilerini' aşağıda özetlemiştir.

Temmuz 2016 döneminin özeti yapıldığında, mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü verilerine göre tarım dışı işsizlik oranı bir önceki döneme kıyasla 0,2 yüzde puan artarak yüzde 13,2 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde istihdam tarımda 76 bin, hizmetlerde 21 bin, inşaatta 4 bin artmış, sanayi sektöründe ise 76 bin gerilemiştir. Bu gelişmeler doğrultusunda tarım dışı işsiz sayısı bir ayda 50 bin artarak 3 milyon 327 bine ulaşmıştır. Nisan 2016 döneminde yüzde 11,8 olan işsizlik son üç dönemde neredeyse 1,5 yüzde puan artarak Temmuz 2016’da yüzde 13,2’e çıkmıştır. Betam tahmin modeli tarım dışı işsizlikteki artışın ağustos döneminde de devam edeceğini öngörmektedir.

Mevsim etkilerinden arındırılmış verilerde, Temmuz 2016 dönemi, Haziran 2016 dönemiyle kıyaslandığında, tarım dışı işgücü 25 milyon 203 binde neredeyse sabit kalırken, tarım dışı istihdam 51 bin azalarak 21 milyon 876 bine gerilemiştir. Tarım dışı işsiz sayısındaki artış yavaşlamakla birlikte devam etmektedir. Hazirandan temmuza 50 bin artan tarım dışı işsiz sayısı 3 milyon 300 binin üzerine çıkmıştır.

Betam tahmin modeli, mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizliğin 0,2 puan yükselerek temmuz döneminde yüzde 13,1 seviyesine yükseleceğini tahmin etmişti. Haziran ayındaki mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranı TÜİK tarafından yüzde 12,9’dan yüzde 13'e revize edildi. Temmuz 2016 döneminde tarım dışı işsizlik oranı da tahmine paralel olarak Haziran 2016 dönemine kıyasla yüzde 0,2 puan artarak yüzde 13,2 olarak gerçekleşti. Betam tahmin modeli Ağustos 2016 döneminde mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının 0,1 yüzde puan artarak yüzde 13,3’e yükseleceğini öngörmektedir. Tahmin modelinin ayrıntılarına Betam internet sitesinden ulaşılabilir. Tahmin modelinde kullanılan Kariyer.net verilerinden ilan başına başvuru sayısı verileri Betam tahmin modelinin girdilerinden biri olmakla birlikte tek etken değildir. Tahminde kullanılan ekonometrik modelde İŞKUR verileri, reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranı gibi farklı birçok değişken kullanılmaktadır. Bütün etkenler değerlendirilerek oluşturulan tahmine göre Ağustos 2016 döneminde tarım dışı işsizliğin artmaya devam etmesi beklenmektedir.

İnşaatta geçen dönem gözlemlenen büyük istihdam kayıplarından sonra, bu dönem sadece 4 binlik bir artış kaydedilmiştir. Sanayideki istihdam kayıpları ise son iki dönemde birikimli olarak 130 binin üzerine çıkmıştır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)