E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıSanal paraya terör darbesi---

Sanal paraya terör darbesi

Sanal paraya terör darbesi
17 Aralık 2017 - 11:10 borsagundem.com

Avrupa, terörün finansmanı ve kara para aklamaya darbe vurmak için sanal paralara katı kurallar getiriyor. Sanal para birimi kullanan kişilerin kimlikleri açığa çıkacak. Para transferlerinde hesaplar takip edilecek.

2009'da bitcoin ile ortaya çıkan ve son dönemlerde piyasaları altüst eden sanal paralara karşı birçok ülke harekete geçti. Özellikle bitcoin çılgınlığının hızla yayılmasının ardından Rusya ve Çin'den sonra önemli bir adım da Avrupa Birliği'nden (AB) geldi. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi, başta bitcoin olmak üzere sanal para birimlerinin kullanıldığı çevrimiçi döviz platformlarına katı kurallar getirmeye hazırlanıyor.
Bu adımın terörün finansmanı ve kara para aklamaya ağır darbe vurması bekleniyor. Yönergenin uygulamaya konulmasıyla, bu platformlarda sanal para birimi kullanan kişilerin kimlikleri açığa çıkacak.
Temmuz 2016'da Avrupa Komisyonu'nun önerdiği yönerge yürütülecek müzakereler sonucunda birliğe üye devletler tarafından resmen kabul edilirse 18 ay içinde ulusal yasaya dönüşecek.

TRANSFERLER ŞEFFAF OLACAK

Avrupa Komisyonu, söz konusu yönergeyi 2015 ve 2016'da Brüksel ve Paris'te gerçekleşen terör saldırılarının bitcoin ve diğer kripto para birimleri kullanılarak finanse edildiği gerekçesiyle hazırladı.
AB Adalet Komiseri Vera Jourova, "Onaylanan karar, para aklamayla terör finanse etmeyi engelleyecek ve para trafiğine şeffaflık getirecek" diye konuştu.

Yapılacak değişiklikle birlikte bankalar arası sanal para transferlerinde hesapların takibi de yapılacak. Transferlerin kim tarafından yapıldığının ortaya çıkmasıyla birlikte kara para aklanmasının da önüne geçilmesi bekleniyor. Bu yasayla şirket sahipleri ve ulusal banka hesap kayıtları için şeffaflık sağlanacak.

TERÖRÜN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Konsey, kara para aklamayı önleme ve terörle mücadeleyi mali mevzuata uyumlu hale getirmek için tüm kripto para birimlerini düzenlemeyi planlıyor. İngiltere hükümeti, kara para aklamanın önüne geçmede şirketlerin faaliyetlerinin ulusal makamlar tarafından denetlenmesi için müzakerelerde bulunuyor.

YARIM TRİLYON DOLAR'LIK PİYASA

Bitcoin'in kısa sürede yaptığı sıçramayla birlikte diğer kripto para birimlerine de ilgi arttı. Son günlerde diğer dijital para birimleri hızla değer kazanırken bin 51 para biriminin toplam piyasa değeri yarım trilyon doları buldu. (ENGİN TUNÇ -SABAH)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)