E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSamuray piyasasından Türkiye'ye kaçış---

Samuray piyasasından Türkiye'ye kaçış

Samuray piyasasından Türkiye'ye kaçış
17 Nisan 2014 - 07:34 borsagundem.com

Japon piyasasından çıkan paranın adreslerinden biri de Türkiye oldu

Türkiye'nin faizlerin yüksek kalması beklentisiyle ‘carry trade’ denilen ucuz parayla borçlanıp yüksek faizli ülkeye girişe müsait duruma geldiği belirten İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır, Türkiye ekonomisinde son dönemde yaşanan yasancı girişini analiz etti. "Aralık ve ocak ayı içerisinde ve TCMB müdahalesi öncesinde yabancı yatırım bankalarının yoğun olarak satta tuttukları Türkiye piyasaları, sert faiz artırımı ve seçimlerde görülen istikrar ile tekrar dikkatleri üzerine çekmiş görünüyor" diyen Candır şu ifadeleri kullandı: 

İSTİKRARIN GÖSTERGESİ 

Burada özellikle tahvillere olan giriş, 'carry trade' işlemleri olarak düşünülse de, yabancı yatırımcının Türkiye’de uzun dönem istikrar sinyallerini gördüğünün işareti olarak da algılanabilir.
Şubat başında -500 milyon dolar civarında olan hisse piyasalarındaki yabancı çıkışı, 525 seviyesine gelerek nette 1 milyar dolar civarı bir girişe işaret etmekte. 

TAHVİLDE DAHA FAZLA

Tahvil tarafında ise rakamlar daha kabarık. Şubatın ilk haftası 1,2 milyar dolar civarında olan yabancı çıkışı, nisan başı itibarıyla 1,3 milyar dolarlık girişle nette 2,5 milyar dolara işaret ediyor.

JAPONYA PİYASASINDAN 24 MİLYAR DOLAR ÇIKTI

Japonya, Başbakan Abe’nin iktidara gelmesi ile Abenomics olarak adlandırılan agresif parasal genişlemeye girmişti. Abe’nin bu stratejisi yeni zayıflatırken, enflasyonu da istenildiği gibi yükseltti. Diğer taraftan, Fed’in QE’sinde olduğu gibi, devlet tahvilleri karşısında verilen para sadece bankalara yaramakta. ABD’de batma noktasına gelen bankalar bu parayla borçlarını ödedi. Fakat bu sistem Japonya'da çalışmadı. Çin kaynaklı endişelerin de etkisiyle ülkeden 3.5 ayda 24 milyar dolar çıktı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)