E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriSampi'den şubeleşme atağı---

Sampi'den şubeleşme atağı

Sampi'den şubeleşme atağı
24 Nisan 2017 - 14:17 borsagundem.com

Türkiye'de ilk kez pide zincir restoranları açan Sampi, şimdi de şubeleşme atağına kalktı. Firma, tüm il ve ilçelerde franchising sistemiyle restoranlar açmayı hedefliyor. İşte, yatırım şartları...

Geleneksel mutfağımızın birçok ürünü günümüzde birer birer fast-food zincirlerine dönüşüyor. Lahmacun, köfte, çiğköfte bunlardan ilk akla gelenler.

Şimdi de pideciler aynı süreci yaşıyor. Samsun'un meşhur pidesiyle müthiş bir büyüme hızı yakalayan Sampi bu işin öncüsü konumunda. Firmanın bu başarısının izinde yürüyen birçok ünlü pideci şu sıralar Türkiye genelinde yeni şubeler açma yarışına girdi.

2008'de Metro Grubu tarafından satın alınan Sampi Pide'nin bugün 28 şubesi var. Bunların 26'sı İstanbul'da, birer tanesi de KKTC (Mağusa) ve Tekirdağ'da (Çorlu). Şirket, 2017'de 35 restoran daha açmayı hedefliyor. Bunların tamamı franchising sistemiyle açılacak. Türkiye genelinden gelecek tüm franchise taleplerini değerlendirecek şirketin büyüme planları yurtiçiyle sınırlı değil, 2017'de yurtdışında da şubeler açmayı hedefliyor. Şu sıralar İran Tebriz şubesinin tadilat çalışmaları devam ediyor. Yurtdışında Ortadoğu ve Körfez ülkelerinde de master franchise sistemiyle şubeler açmayı planlıyor.

FRANCHISE BEDELİ 10 BİN DOLAR

Bir Sampi Pide restoranının yatırım tutarı seçilen lokasyona ve konsepte göre göre değişiyor. Gerekli olan işletme sermayesi ise 200-250 bin TL arasında. Franchise giriş bedeli 10 bin dolar olarak belirlenmiş. Şirket, sürekli franchise ödemesi olarak cirodan yüzde 6 pay alıyor. Reklam katılım payı olarak herhangi bir ücret talep edilmiyor. Gerekli ekipman ve tüm sarf malzemeleri şirket tarafından temin ediliyor. Pide ustaları ve diğer elemanlar şirket tarafından eğitiliyor. Eğitim destekleri sözleşme süresince kesintisiz devam ediyor. Yatırımın geri dönüş süresi ortalama 1.5-2 yıl arasında gerçekleşiyor. Şubelerin cirosu lokasyon ve performansa göre değişiyor.

YATIRIMCIYI KORUYOR

Firma üç farklı konseptte restoranlar açıyor. Bunlar ana caddelerde açılan 100-120 metrekarelik olanlar, en az 60 metrekarelik AVM restoranları ile sadece ev ve işyerlerine servis yapan 60 metrekarelik şubeler olarak sıralanıyor.

Sampi franchise adaylarını seçerken çok titiz davranıyor. Bunun için belirli kriterlere uygun yatırımcılarla çalışmayı tercih ediyor.

Franchisee'ler de aranan özelliklerden bazıları şöyle sıralanıyor: Bir Sampi restoranı işletmek isteyen kişinin her şeyden önce girişimci bir ruha ve başarma hırsına sahip olması bekleniyor. Adayın başarılı bir iş geçmişi ve yönetim tecrübesine sahip olmasına bakılıyor. Tüm bunların yanı sıra elbette yatırımın gerektirdiği finansal kaynaklara sahip olunması bekleniyor. Ayrıca hijyen konusunda hassas, takım çalışmasını uygulayabilen ve iyi organizasyon yeteneğine sahip olmaları tercih ediliyor.
İşte, bu ve benzeri yeterliklere sahip franchisee adayları, Sampi tarafından verilen eğitim programına katılarak işletmeci olma hakkını kazanıyor. Firma, franchisee'lerine restoranın açılış hazırlıkları süresince ve sonrasında yer seçimi, el kitabı, pazarlama, reklam, satın alma ve lojistik, eğitim, insan kaynakları, operasyon, kalite kontrol, gibi konularda destek oluyor.

(Ersan Çıplak/Para Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)