E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaS&P'den kritik Türkiye açıklaması---

S&P'den kritik Türkiye açıklaması

S&P'den kritik Türkiye açıklaması
11 Şubat 2016 - 14:12 borsagundem.com

S&P raporunda Türk bankaları için ana risklerin fonlama ve aktif kalitesindeki kırılganlık olduğuna dikkat çekildi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türk bankalarının Belarus, Ukrayna ve Gürcistan ile birlikte kurlardaki değer kaybına bağlı olarak düşen varlık kalitesi, yüksek refinansman risklerine karşı kırılgan olduklarını bildirdi. 
Avrupa, Ortadoğu, Afrika (EMEA) bölgesinde gelişmekte olan bankacılık sistemlerine ilişkin rapor yayınlayan S&P, EMEA'da gelişmekte olan bankacılık sistemlerinin artan risklerle karşı karşıya olduğunu vurguladı. 
S&P analisti Natalia Yalovskaya yaptığı değerlendirmede, "Bizim görüşümüze göre Türk bankaları için ana riskler fonlama ve varlık kalitesi kırılganlığı. Bankaların kredi büyümesini fonlamada dış borçlanmaya bağımlılıkları 2010 yılından bu yana keskin şekilde arttı. Bu sektörü hızlı şekilde değişen uluslararası sermaye piyasaları dinamiklerine karşı risklere açık hale getirdi. 2016 yılında kredi büyümesinin yavaşlama beklemekle birlikte, bankaların mevduat portföylerinin kısa vadeli yapılarının bu önemli sektör riskinin alevlenmesine yol açmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.Fed'in parasal kararlarının ve ECB'nin parasal genişleme programının kısmen birbirlerinin etkilerini dengelemesini ve Türk bankalarının dış fonlama temin edebilirlikleri ve fiyatlamaları üzerine etkinin azalmasını bekleyen S&P, Türk bankalarının Nisan 2015'de yüzde 100'ün altına inen dış borç çevirme oranlarının, 2016'da çok daha fazla düşmeyeceğini öngördüklerini vurguladı.
Türkiye'de kredi bülümesinin 2016'da yüzde 15 seviyesinin altına yavaşlayacağını tahmin ettiklerini belirten S&P, kredilerde yavaşlamaya neden olarak sıkılaşan para politikasını, tüketici kredilerini hedef alan düzenleyici tedbirleri, kredi talebindeki yavaşlamayı gösterdi. 
Bununla birlikte bankalar için kredi risklerine önem vermeye devam edeceklerini anlatan S&P,  bankaların ticari kredilerinin üçte birinin yabancı para cinsinden olduğuna ve Türk lirasında oynaklığın arttığına dikkat çekti. 
2015 yılında Türk Lirası'nın yüzde 20 değer kaybetmesine rağmen sorunlu kredi oranının yüzde 3 civarında kaldığını belirten S&P, döviz cinsindan kredilerin uzun vadeli olması ve belirli bir miktarda yeniden yapılandırmanın oranın düşük kalmasında önemli etkenler
olduğunu ve varlık kalitesinin kırılgan olmaya devam ettiğini düşündüklerini vurguladı. S&P, TL'de değer kaybının bilançolar üzerinde doğrudan etkisinin düşük olduğunu görmenin pozitif olduğunun da altını çizdi. 
Türk bankalarının kredi zararlarında ılımlı artışı absorbe etmek için yeterli sermaye ve kar tamponlarını devam ettirdiği görüşünü dile getiren S&P, bununla birlikte sıkı düzenlemeler, 
işletme büyümelerinde yavaşlama ve sıkı TL likiditesinin karlar üzerinde baskı yaratmasının muhtemel olduğunu vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ÖNCE KENDİNE ÇUVALDIZ!11 Şubat 2016 17:15

    S/P KENDİ BANKALARINI DA GÖZDEN GEÇİRMELİ MALUM 2008'DEKİ ABD BANKA İFLASLARINI GÖREMEMİŞTİ!

  • haydar11 Şubat 2016 17:02

    yakında ralli başlar bankalar taş gibi raporları gelir.. al al al..

  • cüneydi11 Şubat 2016 16:43

    bir iki katar ziyareti sorun çözer

  • ne olur ne olmaz.11 Şubat 2016 16:25

    abd petrolleri de zor durumda imiş,bu durum çok sayıda petrol şirketinin batmasını gündeme getireceğinden abd borsalarından da kaçışları görebiliriz yakında.dünyada hisse fon satışlarına artık bizimkilerin de dikkat etmesi gerekli.

  • borsalarda helva olma zamanı galiba!11 Şubat 2016 16:15

    şu an abd vadelilerde önemli düşüşler var borsaları açılınca önemli satışlar gelecek gibi,bu da yarına tüm borsalarda dikkatli olmayı gerektiriyor kanımca borsalar bitiyor artık nakde geçemeyen dış borsalarda neerde alıcı bulurlarsa satış dönemi başlarsa yandı gülüm keten helva her yerde.

  • petrol batıracak çoğunu11 Şubat 2016 14:29

    bir de abd ve avrupa bankalarının durumunu açıklasalar,çin,rus ve çok sayıda ülke bankaları battı gözüyle bakılıyor 26 dolara düşen petrol fiyatlarıyla bu yıl karlar dünyada düşecek belli ki ama petrol üretenler şimdiden batmış olmalı bu açıklanmalı dışarda.