E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaS&P%500’de F/K oranları hala çok yüksek---

S&P%500’de F/K oranları hala çok yüksek

S&P%500’de F/K oranları hala çok yüksek
22 Ekim 2014 - 09:20 borsagundem.com

S&P500'de son zamanlarda yaşanan en büyük düşüşlerden birinin yaşanmasına rağmen F/K oranlarının hala alım için uygun seviyelere düşmediği belirtildi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
 
Ekim ayı başından beri yaşanan son zamanlarda yaşanan en büyük düşüleri yaşayan SP 500’de fiyatların hala çekici bir seviyeye kadar inmediği iddia ediliyor.
2000 puanın üzerine çıkarak tarihi rekorunun kıran SP500 ekim ayında yüzde 9,8 değer kaybetmişti. Ancak tarihinin en büyük geri çekilmelerinden birisini yaşamasına rağmen SP%00’deki hisselerin Fiyat/Kazanç oranının yatırımcılar için hala çekici seviyeye gelmediği uzmanlarca belirtiliyor.
SP500 hisselerinin ortalama F/K oranı eylül ayında 16,9 seviyesindeydi. Bu oran ekim ayında yaşanan düşüşlerin ardından 15,9 seviyesine kadar geriledi. Ancak el üzerinde tutulan hisse senetlerinin F/K oranlarının cazip seviyelere henüz inmediği belirtiliyor.
Allianz Global Investors analisti Kristina Hooper, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede SP500 hisselerinin fiyatlarının eskiye göre alım için uygun olduğunu ve F/K oranı uygun ve yükselişe eğilimli kağıtlardan portföy hazırlayanların çok uzun olmayan bir5 zaman diliminde kara geçeceğini belirtti. Global krizler ve piyasalardaki volatilitenin hisse seçiminde önemli olduğunu belirten Hooper, krizlerden etkilenmeyecek hisselerin seçilmesi gerektiğinin üzerinde durdu.
 
Fiyat / Kazanç Oranı Nedir?

F/K oranı Hisse Senedi Fiyatı / Hisse Başı Kâr formülüyle hesaplanır.  (Hisse başı kar = Toplam net kar / ödenmiş sermaye)
Bu formül hisse senedinin fiyatını 1 adet hisse başı kârla oranlar. Özetle bir hisse senedinin F/K oranı 10 ise 1 liralık kâr elde etmek için 10 liralık yatırım yapılması gerekmektedir. F/K oranının düşük çıkması yatırımcının lehinedir.
F/K oranı şirketin bulunduğu sektör ve ülkedeki F/K ortalamaları bilinmeden asla kullanılmamalıdır. Kitaplardaki optimum F/K oranı 5 olarak verilir ancak bu oran her sektörde ve ülkede değişkenlik göstermektedir.
Fakat Türkiye’de çoğunlukla temettü dağıtılmaması –yani şirketlerin kârlarını hissedarları ile paylaşmamaları– sebebiyle F/K oranı önemini yitirmiştir. Bir şirketin F/K oranı olumlu –yani düşük–olmasına rağmen fiyatı artmıyorsa o şirketin temettü dağıtmadığı anlaşılmalıdır.

Türkiye’de Bist100’ün ortalama F/K oranı geçen yılın ekim ayına göre 11,55 seviyesindedir. Bu oran geçtiğimiz yılın ekim ayında 10,86 düzeyindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)