E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya'dan Türkiye'ye kararname desteği---

Rusya'dan Türkiye'ye kararname desteği

Rusya'dan Türkiye'ye kararname desteği
24 Temmuz 2016 - 08:00 borsagundem.com

Medvedev, Türk hükümeti ile ticari ve ekonomik işbirliğinin devam etmesine yönelik kararnameyi imzaladı. Kararname sayesinde Türkiye’nin turizm ve inşaat gelirleri ile tarım ürünleri ihracatının artması bekleniyor

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Türk hükümeti ile ticari ve ekonomik işbirliğinin devam etmesine yönelik kararnameyi imzaladı. Rus hükümetinden yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile 2019 yılına kadar yürütülecek orta-vade ticari, ekonomik, bilimsel ve kültürel işbirliği programının devam etmesine yönelik kararname yürürlüğe girdi. Bu sayede Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarından olan ayrıca turizm ve inşaat sektörlerinin en büyük payı aldığı Rusya’da işler normale dönecek. Turizmde yoğun olmasa da normalleşmenin izlerinin yaz bitmeden hissedileceği belirtiliyor. 6 aydır neredeyse tek bir yatırımın bile olmadığı inşaat sektöründe ise firmalar yola çıkmaya hazır.

Açıklamada, Rusya ve Türkiye’deki yatırım projelerinin finanse edilmesi için ortak fon kurulmasına yönelik görüşmelerin de tekrar başlayacağı belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e haziran ayında gönderdiği mektup sonrasında iki ülke arasındaki ilişkiler normalleşme sürecine girmişti.

Canikli: "Yeni yatırımlarla ilgili önemli gelişmeler var"

‘Onlar da bizi seviyor’

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, Rusya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının 2014 yılında 4.5 milyonu geçtiğini hatırlatarak, yaz bitmeden az da olsa Rus turist sayısında canlanma beklediklerini kaydetti. İlişkilerin normal seyrinde gitmesiyle gelecek yıl 5 milyon Rus turistin ise önemli bir ihtimal olduğunu vurgulayan Bayındır, “Bu yıl bir artış göreceğimize inanıyoruz. Gelecek yıl ise tur operatörleri de iyi organize olursa çok iyi bir yıl bizi bekliyor olabilir. Biz Rusları çok seviyoruz ve iyi anlaşıyoruz. Komşuyuz. Onlar da bizi çok seviyor ve tatilde en mutlu oldukları nokta bizim ülkemiz” diye konuştu.

Çok memnun olduk’

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkan Vekili ve aynı zamanda Uluslararası Müteahhitler Birlikleri Konfederasyonu (CICA) Yönetim Kurulu Başkanı olan Emre Aykar, atılan imzayı inşaat sektörü için memnuniyetle karşıladıklarına vurgu yaparak, taahhüt işlerinin birkaç ay içinde kriz öncesi duruma geleceğini tahmin ettiklerini söyledi. Yurtdışı müteahhitliğin başladığı 1972 yılından bu yana yurtdışında alınan işlerin yüzde 20’sinin Rusya sınırları içinde olduğuna dikkat çeken Aykar, “2015 yılında Rusya’da 5.1 milyar dolarlık iş almışız. Aynı dönem tüm dünyada aldığımız iş 22 milyar dolar. 2016’nın ilk altı ayında Rusya işlerimiz ise sıfır. Rusya, Türk müteahhitliği için vazgeçilmez bir nokta. İki ülke de yapılan işlerden çok memnun” diye konuştu.

Borsa ve piyasada topyekün savunma

Canlanma yıl sonu

En son 2014 Kış Olimpiyatları’nın düzenlendiği Rusya’nın Soçi kentinde büyük bir turizm taahhütüne imza atan Summa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora, atılan imzayı, “Eski günlere geri döneceğiz” diye yorumladı. İki ülke arasındaki işbirliğinin meyvelerini herkesin üzerine düşen görevi yapmasıyla alabileceklerini belirten Bora, “İşlerin normalleşmesi iki tarafın da ekonomilerine değer katıyor. Her zaman olmak istediğimiz bir pazar. Yeter ki ülkelerimiz arasındaki işbirliği hep sürsün. Rusya’da olmak Soçi’den sonra denk gelmedi ama her zaman arzu ettiğimiz bir yer. İşler yıl sonuna doğru canlanır diye düşünüyorum” dedi.

Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay ise, daha önce başlanan işlere devam ettiklerini, ayrıca Rusya’da en büyük paya sahip şirketlerden biri olarak tüm partnerlerinin kendilerine her zaman kolaylık sağladığını söyledi. Okay, “Rusya’da tam gaz devam ediyoruz. Almayı planladığımız 100 milyon dolar değerinde iki proje daha var. Tüm bu gelişmeler bunlara da fayda sağlar” dedi.

Yabancı şirketlerin Türkiye'ye güveni tam

 

Mansimov, Socar ve Goldman Sachs ile masaya oturdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)