E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıRusya'dan petrolde euro kararı---

Rusya'dan petrolde euro kararı

Rusya'dan petrolde euro kararı
15 Ağustos 2018 - 11:02 borsagundem.com

ABD’nin yeni yaptırımlarının ardından, Rusya’nın petrol alışverişinde yerel para birimi kullanımına geçebilme ihtimali gündemde.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, hükümetin petrol ile ilgili anlaşmalarda, özellikle de Türkiye ve İran'la dolar yerine yerli para birimlerinin kullanımına geçilmesi olasılığını incelediğini söylemişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ankara'nın en büyük müttefikleri olan Rusya, İran, Çin ve Ukrayna ile ticarette yerel para birimi kullanımına geçilebileceğini ifade etmişti.

Konuyla ilgili Sputnik'e konuşan uzmanlar dolar kullanımından vazgeçilmesinin sadece petrol için değil, diğer alışverişlerde de mümkün olduğu değerlendirmesinde bulundu. Uzmanlara göre bu adım anlaşma yapılması istenen tarafların ruble üzerinden yatırım yapmayı kabul etmesi halinde rublenin güçlenmesine yol açabilir.

Rus ekonomist Sergey Hestanov,"Alışverişlerde rublenin kullanımına geçilmesi mümkün, ancak rubledeki riskin en aza indirilmesi için karşı tarafın indirim ya da imtiyazda bulunması gerek" dedi.

Hestanov, rubledeki riskten dolayı şimdilik euro kullanımına geçilmesinin daha gerçekçi olduğunu vurguladı.

Rusya Bilimler Akademisi Avrupa Enstitüsü Öğretim Üyesi Dmitriy Danilov da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu haftasonu Almanya Başbakanı Angela Merkel'le yapacağı görüşmede bu konunun ele alınabileceğini ifade etti.

Danilov'a göre, anlaşmalarda euro kullanımına geçilmesi ABD'nin gelecekteki olası yaptırımlarına karşı işbirliğini güvence altına alabilecek ‘önemli bir kart ve ciddi bir ekonomik tedbir' niteliğinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • iso15 Ağustos 2018 12:24

    La olm koca rusyada da kafa yok yeminle... Petrolün fiyatı dolara endeksli olduktan sonra sen sabah kadar yerel parayla ticaret bi halta yaramaz. Kendi paranla öderken de önce dolar fiyatı üzerinden hesaplayıp o şekilde vereceksin zaten. %5 etkisi ya olur ya olmaz kısacası...

  • mercan dede15 Ağustos 2018 14:36

    sonuç önemli dolar kullanmayacak.petrol tamam dolar üzerinden ama başlangıç bu..doların fiiliyatı yok olacak önce sonra tamamen devre dışı..

  • DeliDolu15 Ağustos 2018 14:29

    fiyatı dolara endekslemek ile ticareti belirli bir para birimi üzerinden yapmak aynı şey değil. Amerika eskisi gibi parasal genişleme yapmadığı için dolar gün, gün değerleniyor.

  • ALAATTIN ÇIMBIZCI15 Ağustos 2018 11:49

    bizlerde destekliyoruz.

  • tv15 Ağustos 2018 11:27

    sonun geliyor dolar :)

  • bilader15 Ağustos 2018 11:22

    hizlandirin arti su isi. sizde amma dansoz ciktiniz yahu. gecin yerel para birimine, bitirin ipek yolu tren projesini olsun bitsin. halen daha neyi bekliyorsunuz, ABD belki geri adim atar diye mi? geri adim atsa n olcak? yarin iki adim ileri atmiyacagini mi dusunuyorsunuz. daha neyi bekliyorsunuz. halk kole gibi calisip, sifir birikimle yasamaktan sikildi. halk savas istiyor. korkmayin.