E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya'da kriz: Sanayide büyüme durdu, borçlar arttı---

Rusya'da kriz: Sanayide büyüme durdu, borçlar arttı

Rusya'da kriz: Sanayide büyüme durdu, borçlar arttı
18 Kasım 2017 - 08:30 borsagundem.com

Rusya ekonomisine dair iki kötümser istatistik kriz manzarasını ortaya koydu...

Rusya Federal İstatistik Servisi Rosstat bu ay ülke ekonomisine dair iki kötümser istatistik yayınladı. Bunlardan ilki ödenmeyen maaşlarla ilgili. Buna göre, ülke çapında ödenmeyen maaş toplamı Ekim ayında 118 milyon ruble, yani yüzde 3 artarak 3,5 milyar rubleye ulaştı. Ödenmeyen borçlar Ağustos ayında yüzde 2,9 azalmış, Eylül ayında ise sadece yüzde 1 artmıştı.

Yayınlanan bir diğer istatistik, sanayi üretiminin yavaşladığını ortaya koydu. Ekim ayında bu kategoride kaydedilen büyüme yüzde 0. Böylece ilk on ayda kaydedilen büyüme yüzde 1,6 olarak hesaplanıyor.

Uzmanlar ekonomideki yavaşlamayı dördüncü çeyrekteki yüksek baz etkisi ile açıklıyor. Hatırlanacağı üzere 2016 sonunda, OPEC ülkeleri ile petrol üretimini kısma anlaşmasının arifesinde petrol üretimi maksimuma ulaşmıştı.

Bunun neticesinde GSMH artışı gitgide yavaşlayarak ikinci çeyrekte yüzde 2,5, üçüncü çeyrekte ise yüzde 1,8 olarak gerçekleşmişti. Son çeyrekte 1,8'in de altında kalınması olası.

Pazardaki talep ve buna paralel olarak üretim bekleneni vermeyince maaş ödemeleri de aksamaya başladı. Ancak uzmanlar 2018 Martında gerçekleşecek seçimlerden önce maaş ödemelerindeki aksaklıkların giderilebileceği düşüncesinde. (türkrus)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Muharrem Erdinç18 Kasım 2017 23:45

    Bi şey olmaz adamlar petrol doğal gaz zengini.Şu elektrikli arabalar çoğalırsa işte o zaman işleri yaş sadece doğalgaz satan üreten ayakta kalır.

  • don karleone18 Kasım 2017 12:39

    parası 32 den , 85 kadar düştü dolar karşısında, şimdi 60 ruble civarında para değer kazanıyor çünkü petrol yukseliyor enflasyon yok , çünkü taleb yok insanlarda para olmadığı için enflasyonda düşük

  • KILIÇ18 Kasım 2017 09:51

    PARSI HER GÜN DEGER KAZANIYOR GÜCÜ YERİNDE BORSASINDA ÇIKIŞ VAR BU HABERİ YAPANLAR ARAŞTIRMAMIŞ.