Ana SayfaPiyasaRusya krizi borsada hangi şirketleri etkiler?---

Rusya krizi borsada hangi şirketleri etkiler?

1 / 20
Rusya krizi borsada hangi şirketleri etkiler?
30 Kasım 2015 - 11:06 www.borsagundem.com

Rusya'ya ait bir savaş uçağının düşürülmesiyle birlikte piyasaların tansiyonu yükseldi. Faiz ve döviz yükselirken, borsada düşüşler gözlendi. Yaşanan gelişmelerin turizm, havacılık, inşaat-taahhüt, gıda gibi birçok sektöre olumsuz yansıması bekleniyor. BIST İstanbul'da da Enka inşaat, Anadolu Efes, Şişecam ve iştirakleri, THY, Pegasus gibi şirketleri etkileyebileceği ifade ediliyor.
Türkiye'nin Suriye sınırında hava sahasını ihlal eden Rusya'ya ait bir savaş uçağını düşürmesi, 64'üncü hükümetin kurulmasına yönelik ana gündemi bir anda değiştirdi. Bu olay sadece iki ülkenin gündeminde değil, dünya gündeminde de büyük yankı buldu. Sonrasında yapılan açıklamalar yakından izlendi.
Bu gelişmelerin doğal olarak piyasalara da sert şekilde yansımaları oldu. Salı sabahı gerçekleşen olay ve yapılan açıklamalar sonrasında borsa 75.000'e indi. Dolar 2,90'ın üzerine, faiz yüzde 10,5'e çıktı. Kur ve faizde yukarı yönlü hareketlenmeler oldu. Bu vaka sonrasında Rusya'dan Türkiye'ye yönelik ekonomik, siyasi ve askeri bazı hamleler geldiği ve geleceği yönünde açıklamaları, haberleri okuduk.
Rusya, Türkiye için ihracat pazarı ve Türk iş dünyasının önemli sahalarından biri. Turizm gelirleri gibi faktörlerle kritik öneme sahip ülkelerin başında geliyor. Rakamsal olarak ifade edersek, Rusya, Almanya'dan sonra ikinci ticari partnerimiz, 2013'te ağırlıklı enerji olmak üzere 25 milyar dolar ithalat, 7 milyar dolar ihracat yaptık. 20l4'te ise 25,3 milyar dolar ithalat, 6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bölgedeki inşaat ve altyapı çalışmaları, bu rakamın dışında kalıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)