E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaReklam skandalından sonra gözler Ülker hisselerinde---

Reklam skandalından sonra gözler Ülker hisselerinde

Reklam skandalından sonra gözler Ülker hisselerinde
03 Nisan 2017 - 08:05 borsagundem.com

1 Nisan temalı reklam skandalı Ülker’i yeni bir sancıyla karşı karşıya bıraktı. Şimdi merak edilen, gerginlik hisselere nasıl yansıyacak? Gözler bugün Borsa İstanbul’da olacak?

BORSAGUNDEM.COM

Yurt dışında ‘çatı’ olarak gösterilen Pladis adıyla 5 milyar dolar sermayeli bir şirket kuran ve Türkiye’deki bazı varlıklarını Londra merkezli ‘yeni adres’e transfer eden Ülker Grubu reklam skandalıyla sarsıldı.

1 Nisan için yayınlanan ancak vatandaşların büyük öfkesi karşısında hemen geri çekilen Ülker reklamının ardından yatırımcılar radarlarını Borsa İstanbul’a çevirdi. Hafta sonu Türkiye’nin konuştuğu skandal, Ülker hisselerine nasıl yansıyacak, gözler açılışta ve sonrasında olacak.

Piyasalar, 2016 yılı kârında yaşanan düşüşle Mart başlarında yüzde 3 değer kaybeden Ülker hisselerinin son gelişmeler karşısında vereceği tepkiyi merak ediyor.

Peki  hissedarlar, borsacılar adına bugünü, bu sabahı heyecanlı kılan olay ne?

2016’yı halka arz şoku; Ülker, Gözde Girişim ve Bizim Toptan hisselerinde sert düşüş yaratan ‘Gruba operasyon iması’ krizi ve bilançodaki yüzde 26’lık kayıp sıkıntılarıyla kapatan Ülker’i yeni yılda yeni bir sancıyla karşı karşıya bırakan reklam neydi, skandal nasıl patladı, gerilimde neler yaşandı?  

Ülker'in reklamı ortalığı karıştırdı

VATANDAŞLAR KISIKLI’YA GİTTİ

Tansiyonu aniden yükselten olay geçtiğimiz Cuma akşamı sosyal medyada alevlendi.  Ülker’in resmi twitter adresi üzerinden yayınlanan 1 Nisan temalı reklam filmindeki, “1 Nisan yaklaşıyor, tuhaf şeyler oluyor.. Ama acılar seni bulacak..  Şimdi hesaplaşma zamanı.. Küçük kardeş olmak bunu gerektirir.. " içerikleri için ‘tehdit mesajları’ benzetmesi yapıldığı iddia edildi. Bunun üzerine öfkeye kapılan bazı  vatandaşlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kısıklı’daki konutunu önünde toplanarak sevgi gösterileri yaptı. Aynı anda AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ve Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin de Kısıklı’ya hareket etti.
Reklama tepki gösterenlerle bir araya gelen Külünk sert konuşmasında ,  "Bahsi geçen firmanın yöneticisi olan şahıs sosyal medyadan bir açıklama yapmış. Açıklama beni tatmin etmedi.  Türkiye çocuk oyuncağı değil. Bu milletin psikolojisi kimsenin çocuk oyuncağı değil. Reklamı yayınla, bu milleti tehdit et, ondan sonra çık özür dile. İstanbul'da Cumhuriyet Başsavcılığı bu konuyla ilgili inceleme ve soruşturma başlattı. Doğrunun ortaya çıkacağından şüphem yok. 1 Nisan şakasıyla tehdit ederek boyun bükecek bir millet değiliz. Bu ülke bizim, bu vatan bizim, bu devlet bizim, bu cumhuriyet bizim. Bize kimse sömürge muamalesi yapamaz" dedi.

Yıldırım Ülker reklamı için ne dedi

GRUPTAN AÇIKLAMALAR, BAŞBAKAN’DAN SERT UYARI

Cuma gecesi gerginliği hafta sonu yerini sakinliğe bıraktı. Ülker Grubu, Murat Ülker ve Yıldız Holding tarafından ayrı ayrı açıklamalar yapıldı. “Karalama, mesnetsiz... Kumpas kuruldu...” dendi, reklamı hazırlayanlar hakkında soruşturma açıldığı söylendi, ilgili kişilerin açığa alındıkları ifade edildi.

Cumartesi gündüz saatleri böyle geçti ama akşamında, CNN Türk’de son günlerin çarpıcı gündem konuları ve referanduma ilişkin görüşlerini paylaşan Başbakan Binali Yıldırım, Ülker reklamı hakkında “Darbe günlerini hatırlatan bir takım ifadeler varmış. Bir hesaplaşma falan ondan bahsediliyormuş, Ablalar, abiler gibi bir takım yersiz laflar içeriyormuş” dedi, “1 Nisan şakası gibi geliyor insana” yorumunu yaptı.  Milyonların izlediği canlı yayında, “Zaten toplumda bir tedirginlik var. Bu tedirginliği maalesef tetikleyen bir reklam diyelim” sözleriyle Ülker Grubu’na sert bir eleştiri gönderen Yıldırım, konuya yönelik bakışını önemli bir uyarıyla bitirdi:  “Herkesin bu günlerde çok daha sorumlu davranması lazım. Duyarlı davranması lazım. Milletin duyarlılığına saygı gösterilmesi lazım...”

PİYASALAR MERAK İÇİNDE

Reklam skandalı ve bu değerlendirmelerin ardından kulislerde gündem Ülker’e dönerken. şimdi bütün piyasa son gelişmelerin şirket hisselerine nasıl yansıyacağını merak ediyor.

ULKER: Karı yüzde 26 azaldı

KARI YÜZDE 26 AZALDI

Mart başında Ülker’in 2016 yılına ilişkin bilançosunda 2015 yılına göre kârında yüzde 26 azalma olduğu ortaya çıktı. Kârdaki düşüş Ülker hissesini de düşürdü. Etki 8 Mart’ta hissedildi. Hissede yüzde 3 kayıp yaşandı. 

Ülker’in zarar eden şirketine halka arz izni yok

POLİNAS’IN HALKA ARZINA NEDEN İZİN ÇIKMADI?

Murat Ülker’in ‘satmaya kıyamam’ dediği şirketi Polinas’ın halka arz girişimi Borsa İstanbul’dan geri döndü. Kurum, üst üste zarar eden şirketini halka açmak isteyen Murat Ülker’in bu talebine yeni bir değerlendirmeye kadar izin vermedi.

Polinas Plastik San. ve Tic. A.Ş. paylarının halka arz sonrası Borsa İstanbul'da işlem görmesine ilişkin yapılan başvuruya Borsa İstanbul A.Ş. şu cevabı verdi:  “Polinas Plastik San. ve Tic. A.Ş.'nin (Şirket) paylarının halka arz sonrası Borsamızda işlem görmesine ilişkin başvurunuzun görüşüldüğü Borsamız Yönetim Kurulu'nun 16.06.2016 tarihli toplantısında, Şirketin 2014 ve 2015 yılında dönem zararı etmesi sebebiyle, bağımsız denetimden geçmiş 2016 yılının altı aylık finansal tablolarının Borsamıza sunulmasından sonra başvurunuzun yeniden değerlendirilmesine karar verilmiştir.”

Yıldız Holding'ten Ülker hissesi satışı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 102,90
En Yüksek: 104,60
En Düşük: 100,60
Değişim 2,49 %
FK: 10,42
PD / DD: 1,96
İşlem Hacmi 435.431.946
Toplam Adet: 4.208.756
Ağırlıklı Ort.: 103,46
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cem03 Nisan 2017 14:58

    Çok an hoş bir olay, ben reklamı masum görmedim ,bir bisküvi markasıyla alakası olmayan bir reklam kokusu çıkar elbet bence uzak durulması gereken hisselerden

  • İdris yargi03 Nisan 2017 14:12

    Ulker bizim toptan gozde ve maktk bu dordu murat ulkere ait olan hisseler... Reklam olayından sonra bir sure bu hisselerden uzak durun. Cunku bu reklamci hatası mı yoksa firmanın etkisi savcılık soruşturmasından sonra belli olacak. ytd.

  • realite03 Nisan 2017 13:17

    ülke yol geçen hanı oldu..ülkeye mal olmuş bir şahıs ve şirketin ne b..klar yediğini yemediğini çözemiyo mu devlet arkadaş ?

  • sadece gülüyorum03 Nisan 2017 11:17

    aldığım duyumlara göre ülker çikolatalı gofretler köprüyü kapatmış rulokatlar da beşiktaşta alçak uçuş yapıyor :))) milleti iyice paranoyak yaptınız tamam reklam gerçekten iğrenç ve rezil ama darbe girişimiyle ne alakası var be kardeşim yok adamın evi patlıyormuş yok adamın ağzında mezar taşı varmış...

  • ekselans00603 Nisan 2017 11:05

    yavaş işleyen istihbarat bürokrasi. olan yatırımcıya garibana oluyo. parayı kaçırmasına izin veriyolar göz göre göre bu hep boyle oldu dıger sırketler ıcınde...

  • Az Kaldı03 Nisan 2017 10:34

    Kendisi zaten yurt dışında. Dahada ülkeye gelmez. Malum paraları ingiletereye kaçırdı. Zaten darbeden sonra tüm parasını kaçırmıştı. Kasası boş ülkerin.

  • ttopic03 Nisan 2017 09:55

    millet havadan nem kapar olumuş vatandaşın psikolojisi alt üst yeminle..

  • E,S03 Nisan 2017 09:16

    galiba Ülkerde feto acısı var bir türlü dışarı atmaya çalışıyor

  • ekselans00603 Nisan 2017 09:09

    parasını yurt dışına kaydettığıne gore marketlerde artık marka seçmenın zmanı gelmıs demektır.

  • vatandaş03 Nisan 2017 08:52

    fetö den şüphelenmeyen insanlar , reklam filminden şüpheleniyorlar. Allah akıl fikir versin size.