E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaReferandumdan sonra ekonomi hızla büyür---

Referandumdan sonra ekonomi hızla büyür

Referandumdan sonra ekonomi hızla büyür
26 Şubat 2017 - 09:59 borsagundem.com

ODE Yalıtım’ın patronu Orhan Turan, referandumun ardından ekonominin ivme kazanacağını söyledi

Eskişehir’de 500 kişiye istihdam sağlayacak dev bir tesis kuran ODE Yalıtım’ın patronu Orhan Turan, “Ülkemize inandığımız için yatırıma devam ediyoruz. Referandum sonrası stres biter, ekonomi büyür” dedi.

100 milyon liralık yatırımla Eskişehir'de yeni üretim üssü kuran ODE Yalıtım, martta üretime başlayacak.
"Ülkemize inanıyor ve geleceğe yatırım yapıyoruz. Yatırıma hiç ara vermedik, vermeyi de düşünmüyoruz. Referandumdan sonra Türkiye'de stres biter. Belirsizlik ortadan kalkar, ekonomi rahatlar ve hızla büyürüz" değerlendirmesini yapan ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ile yeni yatırımlarını ve ülke ekonomisini konuştuk.

Eskişehir yatırımı sizi büyüklük olarak nereye taşıyacak?

Fabrikada toplam 100 bin metrekarelik kapalı alana ulaşarak yalıtım sektörünün en büyük kapalı alana sahip üreticisi olacağız.
Üssün açılmasıyla 20 bin tona ulaşacak kauçuk köpüğü üretim kapasitesi sayesinde, teknik yalıtım sektöründe Çin ve Almanya arasındaki coğrafyanın da en büyük üreticisi olacağız. Burada 500 kişi istihdam edeceğiz.

2016'da yatırıma hiç ara verdiniz mi?

2016'da yaşanan tüm olaylara rağmen yatırımlarımız hiç durmadı, son hızla devam etti. Çünkü ülkeye ve ekonomiye inanıyoruz. Yatırımlarımız hep krizlere denk geliyor ama bizim için durmak yok.

DURMAYAN KAZANACAK
Satışlarınızın içinde ihracatın payı ne kadardır?

Toplam ciro içinde ihracatın payı yüzde 20 civarında. Ancak hedefimiz 30'a çıkarmak. Ürünlerimizin navlun maliyeti yüksek olduğu için yüzde 50'ye çıkarma şansımız yok. Ağırlıklı olarak Balkanlar, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Rusya'ya satış yapıyoruz. Bu seneki hedefimiz Afrika pazarı.

Bu yıl için ciro hedefiniz nedir?

2017 ciro hedefimiz 250 milyon TL. Yüzde 7'nin üzerinde büyüyoruz. Biz son 3-4 yıldır yüzde 100 kapasiteyle çalıştığımız için tıkanmıştık, büyüyemiyorduk. Yani kapasite kullanım oranımız dört üründe de 90'ın üzerinde.

Referandum sonrası için tahmininiz nedir?

Referandumdan sonra belirsizlik ortadan kalkar, ekonomi rahatlar ve hızla büyür. Sermaye ürkektir ama durmamak gerek. Çünkü bize göre durmayan kazanacak.
Ülkenin geleceğine inandığımız için yatırıma devam ediyoruz.

Büyümenizin, gelişmenizin inşaat sektörüyle alakası var mı?

Bir yer ısıtılıp soğutuluyorsa mutlaka yalıtıma ihtiyaç vardır. İnşaatlarda kalite ve standartlar arttıkça yalıtım malzemeleri talebi artıyor. Bu da pazarı büyütüyor. Türkiye'nin mutlaka enerji verimlilik seferberliği ilan etmesi lazım. Enerjiyi çıkarın, Türkiye'nin cari açığı kalmaz. Cari açığın çözümü yalıtımdan geçiyor. Türkiye'deki mevcut binaların yüzde 85'inde su ve ısı yalıtımı yok.

Ülkeme inandığım için yatırım yapıyorum
2017'den beklentiniz nedir?

2016 yılı sadece Türkiye için değil dünyada da iyi geçmedi. Bu bir gerçek ancak ben hiçbir zaman umutsuz ve pesimist olmadım. Çünkü 80 milyonluk bir ülkede yaşıyoruz. Çevremizdeki ülkelere baktığımız zaman Türkiye'yle rekabet edebilecek bilgi birikimi, iş yapma kültürü, sanayileşme konusunda rakibinin olmadığını görüyoruz. Mısır mı, Rusya mı, Bulgaristan mı, İran mı, Irak mı bize rakip olacak? Türkiye bu bölgede ve dünyada yetkinliği, esnekliği, kriz dönemlerinde gösterdiği başarılarıyla dikkat çekiyor. Ben 2017'ye çok inanıyorum. Geleceğine inanmasam yatırım yapmam bu ülkeye.
Genç nüfus, güçlü ekonomi, artan şehirleşme, yüksek eğitim seviyesi beni umutlandırıyor. Yılda 1.3 milyon adet konut satılıyor bu ülkede.
Avusturya'da bir yılda satılan konut sayısı 35 bin. Bu bizim sektörümüzün potansiyelini gösteriyor. O yüzden gelecekten beklentim yüksek.

Eskişehir tesisiyle ihracatını artıracak

100 milyon TL'lik yatırımla hayata geçirilen Eskişehir'deki dev üretim tesisi tamamlandığında ODE, yalıtım sektörünün en büyük kapalı alana sahip üreticisi olacak.
ODE, 2020 yılına kadar toplamda 450 milyon TL konsolide gelire ulaşmayı hedefliyor. Şirketin hedefi 1 milyon doların üzerinde ihracat yaptığı pazar sayısını her yıl bir ülke artırarak, ihracatın toplam ciro içindeki payını yüzde 25'e çıkarmak.
Halen 75 ülkeye ihracat yapan ODE, Eskişehir üretim tesisinin açılmasıyla beraber artacak olan yüksek üretim kapasitesiyle ihracatını 4 yıl içinde yüzde 100 artırmayı hedefliyor.

ODE'nin Çorlu'daki iki fabrikasına ek olarak Eskişehir'de yatırımına başladığı dev üretim tesisinin ilk fazı tamamlandı. (Sinan Özedincik - Sabah)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fasa fiso27 Şubat 2017 16:57

    Orhan bey.... Keşke büyümenizde payı olan emekçi çalışanlarınıza daha adil maaşlar verebilseniz..

  • türk26 Şubat 2017 23:54

    Bir tek Suriyeli istemiyorum bu topraklarda

  • Orhan efendi26 Şubat 2017 17:37

    Dolar da düşecek mi? Ne dersin

  • recai26 Şubat 2017 17:35

    hic kimsenin iradesi milletin iradesinin üzerinde degildir.

  • Kahin misin26 Şubat 2017 17:35

    Elinden geliyor ise referandum dan önce ekonomiyi büyüt. Hem daha kolay evet çıkarırsınız. Durmak yok kandırmaya devam.

  • Ziya26 Şubat 2017 16:50

    ala ala bu refandumun ne büyük hikmetleri varmış mubarek, cennet anahtarı gibi...

  • :))26 Şubat 2017 16:36

    :)) bir dere beylikde şu zata verin olsun bitsin. Adam daha ne yapsın, banada bir dilim pasta demenin kendince yolunu bulmuş... takla atıp parande atsa kim görecek ? elinden bişe gelmiyor. pastaa pasata dilim isterim diyorr.. elinden gelen bu açıklama işte. :)))

  • Tarık26 Şubat 2017 15:32

    Bahar gelecek yaz gelecek......

  • referandumdan sonra erken seçim26 Şubat 2017 15:08

    16 nisan tarihi AKP tarafından çok iyi hesaplanmadı. Şubat enflasyonu 10 un mart enflasyonu 12 civarında çıkacak. Mart enflasyonu 3 nisanda açıklanacak. Evet oylarını olumsuz etkiler. Ev hane halkının cebini ilgililendiriyor. Ayrıca FED faiz artırmaya devam edecek. Bu nisan ayını evet ooyları için olumsuz etkiler.Zira doların yükselmesi kesin gibi. Ülkede faizler de yükselecek. Bu da etkisini Hayır oyları lehine gösterebilir.Bunun yanında Allah korusun beklenmeyen bir terör olayı da dengeleri değiştirebilir.Yapılan kamu oyları hayırın daha baskın olabileceği izlenimi de doğurabilir.Ancak AKP için hayır oyu çıksa bile erken seçim kararı alarak eskisinden dah fazla mv çıkarma imkanı doğar. Zira Hem MHP hem de HDP baraj altında kalacaklar.Bu nedenle AKP nin eli çok sağlam. Biraz karizmadan kayıp olur muhalefete alan açılır. o kadar. Sistem değişimi başka bir bahara ertelenir.

  • emekli26 Şubat 2017 14:09

    Orhan bey sana yazıklar olsun hemde bin defa biraz onurlu konuş allh sana akil versin

  • HAYIR HAYIR HAYIR26 Şubat 2017 13:54

    Tek adam rejimine HAYIR 600 MV ne HAYIR 18 Yaşında bi çocuğun MV olmasına HAYIR DİYORUZ

  • Bu kadar olmaz26 Şubat 2017 10:42

    Bazi insanlar resmen kumanda ile yonetiliyor ya kardesim referandumdan once ne vardi ne varsa hala ayni sekilde duruyor turkiye ohal icinde referandum yaparak nasil demokrasiyi bulacak hangi vatandasa soruldu baskanlik sistemi nasil olmalidir diye hem tek derdimiz bumu yani basimizda savasiyoruz hergun sehit haberi geliyor millet kalkmis baskanligi tartisiyor bu kadarmi safsiniz bu kadar mi be kardesim 5 milyon suriyeliyi bize besletiyorlar bide onlar icin oluyoruz kimsenin sesi cikmiyor sehit olana ver 250 bini bagla maasi kimseden ses cikarmi hadiiiii vatan sagolsun