E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaReferandum sonrası ‘kar satışı’na dikkat---

Referandum sonrası ‘kar satışı’na dikkat

Referandum sonrası ‘kar satışı’na dikkat
04 Nisan 2017 - 16:04 borsagundem.com

Aracı kurum ve portföy yönetim şirketleri, referandum süreci ve sonrası için BİST-100'de ağırlıklı olarak 90.000-95.000 bandını öngörüyor

2017 yılının ilk çeyrek dönemini kısmen olumlu havayla geride bırakan piyasalarda, nisan ayıyla dikkatler 16 Nisan'daki anayasa değişikliği referandumuna çevrildi. Türkiye'nin bu süreci nasıl atlatacağı, referandum sonrasındaki siyasi ortam ve gelişmelerin piyasalara etkileri, BİST-100 Endeksi ve döviz fiyatlamalarında belirleyici olacak. Yurtdışı kanatta ise ABD ve bu ülkenin merkez bankası olan FED kaynaklı haber akışları ile küresel risk iştahının seyri dikkatle takip edilecek. Biz de bu süreçte, aracı kuruluş ve portföy yönetim şirketlerinin üst düzey yöneticilerine referandum süreci ve sonrasındaki BİST-100 Endeksi tahminlerini sorduk. Aldığımız yanıtlan tablomuzda görebilirsiniz.

İSKONTO ORANI YÜZDE 30

Garanti Yatırım Genel Müdürü Zeki Şen, BİST-100'ün gelişmekte olan piyasalara göre bir yıl ileriye yönelik fiyat/kazanç (F/K) çarpanı bazında yaklaşık yüzde 30 iskontolu olduğu bilgisini paylaşıyor. BİST-100'deki toparlanmayı destekleyen ana faktörün küresel risk alma iştahı olduğunu, yurtiçinde politik belirsizlik faktörü ön plana çıkmadıkça küresel eğilimin belirleyici olmayı sürdüreceğini ifade eden Şene göre, 93.398 zirvesi kısa vadede yenilenebilir. Ancak Şen, bu zirveye yaklaşılırken endeksin yükseliş potansiyelinin azalacak olmasıyla toparlanmadaki ivmenin de azalabileceğinin altını çiziyor.

SATIŞ GELİR Mİ?

Küresel piyasalar, FED politikalarının netleşmesiyle gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) dönük risk iştahının arttığı bir dönem yaşıyor. Ancak Ak Yatırım araştırma uzmanları, ABD Başkanı Donald Trump'ın vaatleri arasında yer alan ve ABD hisse senetlerini 2016 Kasım'dan bu yana yukarıya taşıyan vergi indirimi ve diğer reformlar konusunda henüz adım atılmamış olmasının olumsuz etkilerinin BİST-100'de de satışlara yol açabileceğini söylüyor. "Aralık başı itibarıyla BİST-100, TL bazında yaklaşık yüzde 23, dolar bazında yaklaşık yüzde 17,5 getiriyle benzer piyasalardan da hafifçe olumlu ayrışarak Morgan Stanley Capital International (MSCI) GOÜ Endeksi'nin yüzde 4 üzerinde getiri sağladı" diyen Ak Yatırım, endeksin 90.000'in üzerindeki hareketlerde ivme kaybettiğini belirtiyor. Kurum, yükselişin devamı için kur ve faizdeki istikrarın izleneceğini de not ediyor.

İvme kaybı görüşüne katılan ve piyasalara temkinli yaklaşan Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz'in bu süreç için endeks tahmini 85.000-90.000 bandında bulunuyor. Referandumdan sonra ihracat ve turizmdeki toparlanma açısından önem taşıyan Avrupa Birliği (AB) ile köprüleri atma noktasına gitme riskinin fiyatlanmaya başlayabileceğini anlatan Gerz, bu durumun piyasadaki negatif etkilerinin referandum sonrasına yansıyabileceğini dile getiriyor. Gerz, FED'in hızlı faiz arttırdığı küresel ortamda kredi derecelendirme kuruluşlarının eleştirel açıklamalarının Türkiye'ye yabancı sermaye girişinin azalması riskine işaret ettiğine de dikkat çekiyor.

'SEÇİCİ ALIM’ FIRSATI

Deniz Portföy Genel Müdürü Fatih Arabacıoğlu'nun tahmini ise aşağı yönlü beklentiyle 80.000-85.000 bandında yer alıyor. 'Trump rallisi' adı verilen yükselişin önümüzdeki dönemdeki potansiyel ekonomik genişlemenin çok erken satın alınmasına neden olduğunu belirten Arabacıoğlu, "Dünyada ve Türkiye'de faizlerdeki yukarı riskler ve büyümeyi sekteye uğratabilecek ayrışma olasılıkları yük-sek. Bu olasılık hızlı kâr realizasyonuna neden olabilir" diyor. Arabacıoğlu, hızlı kâr realizasyonunun 'seçici alım' fırsatı olabileceğini söylerken, alım için ise mevcut seviyelerde kazanç potansiyelinin belirdiği sanayi hisselerini öneriyor.

“85 BİN OLASILIĞI YÜKSEK GÖRÜNÜYOR”

Yatırım Finansman
1-DAR BANT: Son iki ayda BİST-100 Endeksi dar bant aralığına sıkışırken, hisse senetlerindeki volatilite daha yüksek orandaydı. Anayasa değişikliği referandumu öncesinde bu durumun değişmesini beklemiyoruz.
2-İYİ SENARYO: Eylül 2016'daki kısa süreli sıçrayışı hariç tutarsak, BİST-100 Endeksi'nin F/K oranı son dokuz ayda en yüksek 9,5x çarpanını gördü. İyi senaryoda ilk hedefin tekrar bu zirveye doğru olacağını tahmin ettiğimiz için BİST-100 hedefimizi bu F/K çarpanının işaret ettiği 95.000 seviyesi olarak belirliyoruz. Bu seviye sadece yüzde 5 getiri potansiyeli sunuyor.
3-KÖTÜ SENARYO: BİST-100'ün F/K çarpanının dip seviyesinin kısa vadede 8,5x olacağını öngörüyoruz. Bu nedenle kötü senaryoda BİST-100 için dip seviyeyi bu çarpanın işaret ettiği ve yüzde 6'lık aşağı yönlü potansiyel taşıyan 85.000 seviyesi olarak belirliyoruz.
4-KISA VADELİ HEDEF: Hisse senetleri, mevcut faiz oranlarını da göz önünde bulundurduğumuzda aşırı değerli görünüyor. Kısa vadede düzeltme hareketi beklediğimiz için BİST-100'de alt hedef olan 85.000'in gerçekleşme olasılığının daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. (Ceren Oral/Ekonomist Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ayhan Ak04 Nisan 2017 18:46

    Borsa beklentiyi alır Gerçeği satar. Dikkatli olmak gerek sonra yandım diyen çok olur 50 kuruşluk hisseleri 1.00 tl ye almayın ytd.

  • loop04 Nisan 2017 16:38

    Herkes dolari avrosunu satip borsaya yatirsin.metro hissesi alsin