E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaReel efektif döviz kuru zayıf TL'yi teyit etti---

Reel efektif döviz kuru zayıf TL'yi teyit etti

Reel efektif döviz kuru zayıf TL'yi teyit etti
10 Şubat 2017 - 12:05 borsagundem.com

TCMB tarafından açıklanan reel efektif döviz kuru Ocak ayında 88,17 seviyesine geriledi.Reel Efektif Döviz Kuru Zayıf TL'yi Teyit Etti

"Yurtiçi piyasalar bu haftayı makroekonomik veri açısından nispeten sakin geçirirken, açıklanan veriler içerisinde reel efektif döviz kuru dikkatleri çekti. TCMB tarafından açıklanan reel efektif döviz kuru Ocak ayında 88,17 seviyesine geriledi. Açıklanan datanın 14 yılın en düşük seviyesinde olması ise dikkat çekici. Yine Ocak ayında Türk lirasının değeri geçen yılının aynı dönemine göre TÜFE bazında 10,42, ÜFE bazında ise 7,53 puan geriledi. Peki reel efektif döviz kuru nedir? Nasıl yorumlanır?Türkiye'nin dış ticaretinde büyük yere sahip olan ülkelerin para birimlerinden meydana gelen ve ticaret hacmine göre ağırlıklandırılmış kur sepetine karşılık olarak TL'nin ağırlıklı ortalama değerine nominal efektif döviz kuru (NEK) denir. Ağırlıklar ikili ticaret büyüklükleri dikkate alınarak belirlenmektedir. Bu değerden nısbi
fiyat etkilerinin (enflasyonun) hariç tutulması ile oluşan yeni değer ise reel efektif döviz kurudur. Daha basit tabir ile anlatacak olursak reel efektif döviz kuru para biriminin diğer ülke para birimlerine karşı gücünü gösterir.Reel efektif döviz kurunda görülecek zayıflama TL'de değer kaybı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla bu gelişme yurtiçi mal sepetinin ucuzladığını ifade eder. Endeksin tam tersi yükselmesi ise TL'nin güçlendiğini işaret eder. Bu gelişmede yurtiçi mal sepetinde değer artışı var demektir.
Toparladığımızda ise reel efektif döviz kurunda oluşacak zayıflama yurtiçi mal sepetinde değer kaybına neden olurken, yaşanan değer kaybı yabancılar için cazip olacaktır. Bu gelişme ise ihracatı kuvvetlendirebilir. Endekste görülecek yükseliş ise yurtiçi mal sepetini değerli noktaya taşır. Bu gelişmede ülkenin ihracattaki rekabet gücünü aşağı çekerken, ithalata olan talep artabilir.

Enflasyonda görünüm giderek bozuluyor

Son zamanlarda enflasyondaki görünüm giderek bozuluyor. Aslında görünümün bozulmasına ilk sinyal Kasım ayında geldi. Zira kasım ayında TÜFE yıllık bazda yüzde 7,0 ile olumlu sinyal vermesine karşın,
ÜFE'nin yüzde 6,41'e zıplaması enflasyondaki artışın habercisiydi. Aralık ayında da yüksek seyrini koruyan enflasyon Ocak ayında ise çift haneli seviyelere göz kırptı. Ocak ayında TÜFE yıllık bazda yüzde 9,22 seviyesine tırmanırken, ÜFE'nin yüzde 13,69 seviyesine tırmanması önümüzdeki süreçte TÜFE'ninde çift haneli seviyelere yükselebileceğini işaret ediyor. Kurun yüksek seviyelerdeki seyri, vergi ayarlamaları ve enerji fiyatlarındaki yükseliş ise enflasyondaki artışın ana sebepleri arasında yer alıyor.

Tahvil faizlerindeki yükseliş dikkat çekici

Kurun yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmesi ve enflasyondaki sert tırmanışı dikkate alan merkez bankası yeni yılda para politikasında önlemler alarak sıkılaştırmayı kuvvetlendirdi. Öyle ki yılbaşında negatif bölgede kalan faiz oranlarında alınan önlemlerle ağırlıklı fonlama maliyeti yüzde 10,00'un üzerine çekildi. Faizlerdeki yükseliş ve enflasyonda yukarı yönlü görülen sert hareket ise tahvil faizlerinin hızlı bir şekilde artmasına neden oldu. 10 yıllık tahvil faiz oranının yüzde 10,90'lı seviyelerde olmasına karşın, 2 yıllık tahvil faiz oranının yüzde 11,30'lu seviyelerde olması da merkez bankasının uyguladığı sıkılaştırma ve enflasyondaki hızlı yükselişin kısa vadeli tahvil faiz oranına etkisini gösteriyor. Ayrıca anayasa
değişikliği ile ilgili yapılacak referandumda kısa vadede risk algısını kuvvetlendirirken, kısa vadeli tahvil faizinin sert yükselmesini destekliyor.Bu yıl merkez bankası sekiz PPK toplantısı gerçekleştirecek.
İkinci toplantı tarihi ise 16 Mart'ta. Reel efektif döviz kurunun tarihi en düşük seviyeye gerilemesi ile Türk Lirasındaki zayıflığı teyit etmesi, enflasyonun çift haneli seviyelere göz kırpması ve referandum tarihine yaklaştıkça yurtiçi piyasalarda oynaklığın artabilme ihtimali ise merkez bankasının alacağı kararlarının önemini arttırıyor."

IŞIKFX

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)