E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriPuslu havada 4.2 milyarın sırrı ne?---

Puslu havada 4.2 milyarın sırrı ne?

Puslu havada 4.2 milyarın sırrı ne?
02 Şubat 2014 - 10:39 borsagundem.com

Siyasette ve ekonomide ortalık toz dumanken, Emlak GYO'ya arsası için 4 milyar 250 milyon lira teklif veren Özak'ın patronu açıklamalarda bulundu

Türkiye, bir süredir siyasi ve ekonomik açıdan gergin günler yaşıyor. Bu yıl iki çok kritik seçim var. Birçok işadamı “Kurlar ve faizler denge bulur mu, küresel ekonomideki gelişmeler Türkiye’ye para girişini engeller mi” diye yatırımlarını erteliyor. İşte böyle bir ortamda Emlak GYO’nun Zeytinburnu Kazlıçeşme’deki 104.5 dönümlük arsasına Özak GYO, Yenigün  ve Delta ortaklığı 4 milyar 250 milyon lira teklif verdi. Hürriyet'ten Sadi Özdemir'in haberine göre Malatyalı güçlü bir sanayici grup olan Özak Grubu’nun patronu Ahmet Akbalık, “Biz sanayiciyiz, çok kriz gördük. O yüzden cesuruz. Sanayici , özellikle de tekstil sanayicisi, küresel rekabeti, kaliteyi, tasarımı, üretimi ve fırsatları çok iyi öğrenir. Bu günler de geçecek ve bizim bu projeyle ne kadar yerinde bir adım attığımız konuşulacak. Biz, geçmişte de hep Türkiye’ye güvendik ve hep haklı çıktık” dedi.

5000 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Yaklaşık 900 milyon TL ciroya ulaşan Özak Global Holding çatısı altında topladıkları tüm şirketlerde 5 bin kişilik istihdamları olduğunu anlatan Ahmet Akbalık şöyle konuşuyor: “Bizde sanayi her zaman amiral gemisidir. Tekstilciyiz ve yıllık ortalama 120 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Tekstil işimizde 3 bin kişi çalışıyor. Üretimimizin tamamına yakını ihracat için. 20’den fazla küresel markaya üretim yapıyoruz. Biz bir ‘üretim markası’yız. Malatya, Şanlıurfa, Çatalca ve Başakşehir’de olmak üzere 4 fabrikamız var ve yılda ortalama yüzde 10-15 büyüyoruz.”

TURİZME ‘QUALITY’ 

Tekstil sanayicilerinin farklı bir anlayış ve kültüre sahip olduğunu vurgulayan Akbalık, sanayiden sağladıkları birikimlerle 1990’dan beri gayrimenkul yatırımları yaparak inşaat sektöründe iddialı olmayı hedeflediklerini anlatıyor. Akbalık şöyle devam ediyor: “Turizme 2004’te ilk yatırımı yaptık. Antalya’daki en prestijli otellerinden biri Ela Quality’yi hayata geçirdik. Şimdi, İstanbul ve Didim’de projelerimiz var. İnşaatta, Bayrampaşa’da Hayat Tepe, Ataşehir’de Bulvar 216 ve İzmir’deki  projelerimiz devam ediyor. Yenigün ve Delta ile girdiğimiz Zeytinburnu ihalesinde biz yüzde 40, ortaklarımız da yüzde 30’ar pay sahibi. Burada bilinen projelerin çok dışında bir iş çıkaracağız. Tamamen Avrupa pazarı için bir proje düşünüyoruz. Çünkü İngilizlerin, Fransızların, Almanların İstanbul’a büyük ilgisi var ama satın alıp yaşayabileceği bir proje ortamı yok. Bizim projemiz onlara bu ortamı sağlayacak.”

Tekstil ve hazır giyimi küçümseyen yanılıyor

Aynı zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve bu kurumda Sektörler Konseyi Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı, İstanbul Tekstil ve Hazırgiyim İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi de olan Ahmet Akbalık, 1985’ten beri aile işletmesi Özak Tekstil’de çalışıyor. Genç yaşına rağmen sektörün ‘duayenleri’ arasında kabul edilen Akbalık, zaman zaman dile getirilen ‘tekstil ve hazır giyim önemini kaybediyor’ şeklindeki  yargıya şiddetle karşı çıkıyor ve “Sektörümüzü küçümseyenler ciddi yanılgı içinde” diyor.

Kilo başına 19.2 dolarlık ihracat  yapıyoruz

Ahmet Akbalık, şunları söylüyor:  “Tekstilde katma değerin ne kadar yüksek olduğunu biliyorlar mı? Sektörümüz 13 milyar dolar dış ticaret fazlası veriyor. Kilo başına ihracat değeri mücevher ve savunma ürünlerinden sonra geliyor ve kilo başına 19.2 dolar. Ayrıca istihdamı en yoğun sektör bizim sektörümüz. Son 10 yılda Sektörümüz ciddi kabuk değiştirdi. Ucuz işgücüne dayalı rekabetten çıktık. Üretim ve insan kalitemiz bizi bu noktaya taşıdı. Artık A ve A Plus müşteriye üretim yapıyoruz. Üretim ile perakendenin çok farklı işler olduğunu da öğrendik. Kumaşçı ‘konfeksiyona gireyim’ ya da ‘mağaza açayım’ demiyor artık.”


Ahmet Akbalık, hazır giyim üretiminin grubun amiral gemisi olduğunu, Malatya, Şanlıurfa, Çatalca ve Başakşehir’deki fabrikalarda 3000 kişilik istihdamları bulunduğunu söylüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 8,15
En Yüksek: 8,30
En Düşük: 8,01
Değişim -0,73 %
FK: 0,66
PD / DD: 0,23
İşlem Hacmi 16.690.241
Toplam Adet: 2.043.144
Ağırlıklı Ort.: 8,40
ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • suat tosun02 Şubat 2014 22:12

    ithalati azaltip kendi malimizi uretip tuketen bir toplum olsak cok daha iyi markalar olur.ekonomizide cok iyi istigtam ve gelir katmis oluruz.

  • ky02 Şubat 2014 17:16

    biraz halkimizi bilinclendirip daha fazla yerli malina agirlik versek daha güclü markalar cikartiriz..mavi ve colin,s bunlardan bir kaci..kaliteli ve gercekten harika markalar..ve avrupada da tutulmaya baslanmistir...

  • Borsacı02 Şubat 2014 12:09

    Giyim ve tekstil ölmez bir sektör. Salaklar yüzünden nerede ise ölüyordu. Daha organize olup canlanmalı. Bir de kendi modamızı/markalarımız yaratabilirsek esas o zaman voleyi vururuz.