E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasanın MB'den beklentileri oldukça karışık---

Piyasanın MB'den beklentileri oldukça karışık

Piyasanın MB'den beklentileri oldukça karışık
23 Ocak 2017 - 16:49 borsagundem.com

TCMB'nin sıkılaştırma ve TL likiditesini kontrole yönelik yaptığı hamlelerin ardından, gözler yarın yapılacak para politikası toplantısına çevrildi

Merkez Bankası için Yarın Karar Günü
TCMB'nin geçtiğimiz haftalarda aldığı önlemlerle ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yüzde 9'uın üstüne çekmesiyle, toplantıda da alt bandı bu seviyeye yaklaştırabileceği söylemlerinin yanında, şimdiye kadar alınan önlemlerin sonuçlarını görmek isteyebileceği de söyleniyor. Goldman Sachs ise TCMB'nin bütün faiz oranlarında 25 baz puanlık artış öngörüyor. Goldman Sachs ayrıca piyasada yüz baz puanlık bir artışın fiyatlandığı görüşüne yer verdi.

ABD Başkanı Trump'ın İlk Günü
ABD Başkanı Trump'ın seçim sürecinde Başkanlığının ilk gününden yapacağını söylediği bir çok vaadi var. Trump'ın Başkanlık yetkisini kullanarak NAFTA ya da TPP'den çekilmesi, sağlık reformunu belirli ölçülerde kongreye sormadan tıkayabilmesi mümkün. Trump, Kanada ve Meksika ile ticari ilişkileri düzenleyen NAFTA ile ilgili tutumunu yumuşatarak çekilmeden önce yeniden bir müzakereye oturmak istediğini ifade etmişti. Çin'i ise yapay olarak Yuan'ı zayıf tutmakla suçlayan Trump, ABD firmalarının rekabet edemediğini savunmuştu. Çini kur manipülatörü olarak ilan edeceğini söyleyen Trump bu konuda da geri adım atarak öncesinde Çin hükümetiyle görüşeceğini ifade etti. Trump'ın ilk gününde ABD ile Çin dışındaki Asya-Pasifik ülkeleri arasındaki ticari ilişkileri düzenleyen Trans-Pasific serbest ticaret anlaşmasından ayrılabileceği söyleniyor.

EURUSD
Trump'ın Cuma günkü Başkanlık seremonisinde yaptığı konuşmada, yeniden korumacı ticaret politikası söylemlerine dönmesi piyasaları tedirgin etti. Trump'ın genişlemeci maliye politikalarıyla enflasyon ve büyümeyi yukarı çekeceği beklentilerini alan piyasaların dolar rallisine devam edebilmesi için yakıtı tükendi. Dolar rallisinin yeniden devam edebilmesi için olası bir kur ve ticaret savaşı endişelerini ateşleyen ticaret polittikalarından çok gündemin yeniden kamu harcamalarına dönmesi ve bunun piyasaları tatmin edebilmesi önemli. Kurda ise gün içerisinde 1.0750 seviyesini test edildi. 1.0750 seviyesinin kırılması halinde 1.0780-1.0810 önemli direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. Olası geri çekilmelerde ise 1.0730 seviyesinin altında 1.0700-1.0680-1.0650 destekleri takip edilebilir.

USDTRY
Haftanın ilk işlem gününde kurdaki hareketliliğin sınırlı olduğu bir gün yaşıyoruz. Gün içerisinde yurtiçinden açıklanan Ocak ayı tüketici güveninin beklenti olan 58,50'yi aşarak 66,90 olarak açıklanması, ekonomiye ilişkin beklentilerdeki olumlu seyri göstermesi açısından önemliydi. Diğer taraftan kurdaki asıl hareketlilik yarın gerçekleşecek olan Para Politikası Kurulu sonrasında olacak. Geride bıraktığımız günlerde çeşitli hamlelerle piyasaya müdahalede bulunan Merkez Bankası'nın yarın vereceği karar kurdaki hareketliliğin üst seviyeye çıkmasına neden olacak. Teknik olarak baktığımızda ise kurdaki yükseliş trendiniin devam ettiğini görüyoruz. Yukarı yönlü hareketin devamında 3,7950 direncinin üzerinde kalıcılık görmemiz durumunda tekrar 3,8270 direncinin test edildiğini görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 3,7470 ve 3,7160 destek seviyeleri önemini korumaya devam ediyor.

GBPUSD
Geçtiğimiz haftayı İngiltere Başbakanı May'in konuşması sonrası pozitif kapatan kur yeni haftaya da alıcılı başladı. İngiltere Lizbon Anlaşmasının 50. maddesini Mart 2017'de yürürlüğe koymak istiyor. Hükümetin parlamentoda oylanmadan AB'den 2 yıllık çıkış sürecini başlatacak olan 50. maddeyi tetiklemesi yüksek mahkeme engeline takılmıştı. Bir üst mahkemeye taşınan mahkeme sonucunda hükümet aleyhine kararın tekrarlanması durumunda, Brexit sürecinin zamanlamasına parlamento karar veriyor. Yarın açıklanacak kararda beklentiler mahkemenin parlamentoyu işaret edeceği yönünde. Mahkeme sonucu hükümet aleyhine de olsa May Mart sonunda 50. Maddeyi tetikleme konusunda oldukça kararlı. Parlamentoda çoğunluğun yakalanması ya da mahkemee kararının görmezden gelinerek yeni bir yasa geçirilmesi de seçenekler arasında. Kurda teknik olarak baktığımızda ise 100 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 1.2450 seviyesi kırılırsa 1.2480-1.2500-1.2530 dirençleri takip edilebilir. Satıcılı seyirde ise 1.2400 seviyesinin altına sarkılması durumunda 1.2350-1.2300 önemli destek seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.

BRENT
Petrol fiyatlarında haftanın ilk işlem günü hafif satıcılı bir görüntü ile devam ediyor. Dün Viyana'da OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkeler bir araya gelmişti. Aralık ayında varılan anlaşma sonrası ülkeler üretim seviyelerini yeni kotalara göre düzenlerken, ülkeleri denetleyecek olan İzleme Komitesi açılış toplantısı dün gerçekleştirildi. Komisyona Cezayir, Kuveyt ve Venezuela OPEC içinden, Rusya ve Umman ise OPEC dışından katıldı. Böylelikle bu beş ülke, her ay üretim verileri raporu oluşturup bunu komisyona sunacak. Toplantı sonrası yapılan açıklamalar ise genel anlamda olumluydu ve anlaşmaya katılımın yüzde 80 civarrı olduğu belirtildi. Artık gözler ABD tarafına çevrildi. Hem yeni Başkan Trump'ın ABD'li üreticileri destekleme, hem de yükselen fiyatların ABD'li üreticileri tekrardan faaliyete geçirmesi ile ABD'de üretim tekrardan hızlanabilir ve küresel arz fazlası tekrardan gündeme gelebilir. Teknik olarak ise Brent petrolde 54.50-54.30 aralığının son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz. Bu bölge aşağı yönlü geçilirse 54.00 ve 53.50 seviyeleri görülebilir. Toparlanmalarda ise 55 doların üzerinde kalıcılık sağlanırsa 55.30-55.60-56.00 seviyeleri takip edilebilir.

ALTIN
Cuma günü ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın büyümeye yönelik politikalarına dair çok fazla açıklamada bulunmaması, piyasadaki beklentileri boşa çıkarırken, dolar tarafında gevşemeyi beraberinde getirmişti. Haftanın ilk işlem gününde dolar endeksindeki geri çekilmenin devam etmesi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki düşüş hareketi altındaki yükselişe destek olan önemli değişkenler olarak karşımıza çıkıyor. Diğer taraftan Donaldd Trump'ın bugün yapacağı konuşma yine değerli metalde hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise altın fiyatlarındaki yılbaşından bu yana değerli metalde yükseliş hareketi devam ediyor. Bu yukarı yönlü hareketin devamında 1220 Dolar direnç seviyesinin aşılması durumunda, kritik 1232 dolar direncine hareketlenme görebiliriz. Olası geri çekilmelerde ise 1210 ve 1200 dolar seviyeleri yükselişe destek olabilecek önemli seviyeler olarak karşımıza çıkıyor.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)