E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasaların yönünü Brexit mi belirleyecek?---

Piyasaların yönünü Brexit mi belirleyecek?

Piyasaların yönünü Brexit mi belirleyecek?
26 Kasım 2018 - 09:39 borsagundem.com

İngiltere'nin AB'den ayrılması için hazırlanan Brexit taslağı İngiliz Parlamentosu'na sunulacak

Eşeğin Büyüğü Ahırda

Perşembe “Şükran” günü BIST 100 Endeksi, “V” hareketi yaparak günü hafif eksi kapatmışken Cuma “Black Friday” günü de “V” hareketi yaparak ama bu kez % 0.40 artışla 93 bin seviyesinden kapandı. Haftalık değer kaybı ise % 0.65 oldu. 10 yıllık tahvil faizi de hafif artarak 16.86’ya yükseldi. Türk Lirası ise geçen hafta 4 kuruş daha değer kazanarak 5.28 ile haftayı tamamladı.

Cuma gününün sürprizi BDDK’dan geldi. Tüketimi artırmaya yönelik hamle yaparak, kredi kartlarında havayolu ve konaklama harcamalarında taksit sayısı üst sınırının 6'dan 9'a çıkarıldığı açıkladı. Gün sonunda THY ve PGSUS hisselerinde en büyük alıcıların yabancı kurumlar olduğu görülürken THY % 3.7, PGSUS % 5.0 prim yaptı.

Dünyada “normal olmayan” durumlar artmaya başladı. Başrolde Petrol var. Petrolde piyasa fiyatındaki düşüş devam ediyor. Cuma günü % 7’ye varan düşüşle Brent petrol varili 60 doların altına indi. Ekim başında 86 dolara göre kayıp %30’a ulaştı. Birçok ülkenin en önemli geliri petroldü. Brezilya, Rusya, Suudi Arabistan gibi ülkeler ise rezervleri sayesinde daha az etkilenecektir ama Venezüla, İran, Sudan gibi sorunlu ülkeler şimdi zora düşecek.

OPEC'in 30 Kasım 2016'da aldığı petrol üretimini kısma kararı, 1 Ocak 2017 itibarıyla uygulamaya girdi. Karar günü 48 dolar olan Brent Petrol Varili sonrasında yavaş eğimli olarak sürekli yükselmiş ve Trump’ın İran yaptırımlarını başlatma kararı ile Ekim başında 86 doları görmüştü. Ancak şimdi bu sert gerileme ile gözler yeniden OPEC’e çevrilecek. 6 Aralık'ta yapılması planlanan toplantıdaki kararlar fiyatları etkileyebilir. Tabi bir de Rusya’nın Ukrayna gemilerini ele geçirmesi gibi fiili hareketlerin büyümesi petrol fiyatlarını artırabilir. Bu sabah petrol fiyatları %2’ye yakın artışta!

2018 yılının ilk çeyreğinde % 0.3 büyüyen Almanya 2. çeyrekte % 0.5 büyümüştü. Ancak 3. çeyrekte % 0.2 küçüldü. Oysa Euro bölgesinin 3. çeyrekte % 2.2 büyüdüğü tahmin ediliyor.(7 Aralık’ta açıklanacak) Almanya’da en son 2014 yılı 2. çeyrekte % 0.2 küçülme görülmüştü. Almanya’daki büyümedeki yavaşlama nedeniyle 2019 büyüme beklentisini IMF % 2.1’den % 1.9’a, OECD % 1.8’den % 1.6’ya indirdi. Fakat Almanya’nın ihracatının % 12’si araçtan oluşurken ABD % 15 Türkiye % 2.4 ile büyük müşteri arasındaydı. Trump, önümüzdeki günlerde Avrupa’dan araç ithaline % 25 vergi koyacak. Türkiye ise alım gücü düştüğü için daha az ithal edecek. Yani Almanya için sıkıntılı bir süreç var.

Bir yandan Brexit sürecinde AB-İngiltere anlaşması onaylandı. Şimdi İngiltere parlamentosu onayı süreci var ki eşeğin büyüğü ahırda! Yani; azınlık hükümeti Başbakanı May, 4 bakanını kaybetmiş May, AB ile anlaşmasının her ingilizin yılda 1100 sterlin zararına olacağı basına yansıdığı bugünlerde, nasıl olacak da parlamentodan onay alacak? “Anlaşmasız geçiş” olasılığı artacaktır diye düşünüyoruz.

STRATEJI

93.5 bin yukarı geçmeden olumluya dönmemek faydalı olabilir. Aşağıda 90 bin önemli destek.

Bu sabah itibariyle; ABD Endeks futureları +, Asya endeksleri +, Türk Lirası güçlü. Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE ve BIST 100de güne yatay başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)