E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasaların hali Nasreddin Hoca fıkrası gibi!---

Piyasaların hali Nasreddin Hoca fıkrası gibi!

Piyasaların hali Nasreddin Hoca fıkrası gibi!
24 Eylül 2018 - 09:21 borsagundem.com

BİST'te işlem gören hisseler aşırı düşük seviyeye gerileyince yabancı yatırımcılar tekrardan piyasaya girmeye başladı

Merkezin Eşeği

Merkez Bankası 13 Eylül’de tarihi bir adım atarak faizi % 17.75’ten % 24.0’e yükseltirken Geç likidite penceresinde faiz % 27.0'ye çıkarıldı. Şakk diye yapılan bu artış, piyasa beklentilerinin üstündeydi. İlk etki; dolar kurunun 6.50'den 6.00'ya kadar gerilemesi ile görülürken borsa da alımlarla yükseldi. Yabancı yatırımcı da Türkiye'ye geri dönmeye karar verdi. Zira Merkez Bankası aylarca faizi, piyasanın üzerinde artırmama ısrarı ile piyasaları bozucu bir etki yapmıştı.

Allah, fukara kulunu sevindirmek isterse; önce eşeğini kaybettirir, sonra buldururmuş. 13-21 Eylül arası 7 işgünü geçmiş durumda! Bu sürede Türkiye CDS’i 574’ten 400’e gerilerken borsada AKBNK % 18, GARAN % 17 yükselirken Bankacılık Endeksi % 13.3 değer artışı ile liderliği aldı. BIST 100 Endeksi de % 6.6 artışla 98 bine yükseldi. Son yükseliş dalgasında dikkat çekici bir unsur da son halka arzlardan olan ve sürekli gerileyen MAVI, MPARK ve SOKM hisselerinin % 20-23 arasında değer kazanarak kayıplarının önemli bir kısmını telafi etmeleri oldu. Özetle, satarak kaçan yabancı geri döndüğünde “her fiyattan kârlı olduğundan” sert yükseliş geldi.

Bu durum, akla Nasrettin Hoca'nın eşeğini pazarda satışa çıkarması fıkrasını getiriyor. Hoca, dara düşünce eşeğini pazara götürüp satışa çıkarmış. Ama hayvana bakan bile olmamış. Nihayet hayvan alım satımında usta bir cambaz kendisine yaklaşmış ve başlamış hayvanı muayeneye:

— Hiç de iyi hayvan değil... Çok yaşlı... Kemikleri fırlamış... Ne insan taşıyabilir, ne de yük... Tırnakları da karıncalanmış.. Hasta bu hayvan... Haftaya kalmaz, ölür... Ama buralara kadar zahmet etmişsin, senin hatırın için on akçe vereyim. Hep para kazanmak olmaz ya.. Kiminin parası, kiminin duası... Sen de hoca olduğuna göre dua edersin bana.

Hoca, eşeğine karşılık otuz akçe alabileceğini umarken bu derece düşük bir fiyatla karşılaşınca, bozulmuş, yalvarıp yakararak adamı güçbelâ on beş akçeye razı edebilmiş.

Cambaz parayı verip de eşeği alır almaz, başlamış yüksek sesle övmeye:

— Haydi, eşek almak isteyen var mı? Eşek değil, rahvan at mübarek! Halis Kıbrıs eşeği.. Yörük atları bile yolda bırakır... Genç, sağlam bir hayvan... Ağzı var, dili yok... Katırın taşıyamadığı yükü taşır.

Hemen alıcılar etrafını çevirmiş. Başlamış teklifler yağmaya:

— Yirmi beş akçe vereyim!

— Ben otuz akçe veririm!

— Allah için güzel eşek! Otuz beş akçe...

— Ben kırk akçe veriyorum.

— Ben kırk beş!

Hoca eşeğine çıkan müşterileri görünce, hemen kesesine davranmış:

— Durun! Ben elli akçe veriyorum! diyerek cambaza paraları saymış ve on beş akçeye sattığı eşeğini elli akçeye satın alarak evine götürmüş.

Evde, karısı "Ne o Efendi, satamadın mı hayvanı?" diye sorunca, şu cevabı vermiş: Ne diyorsun hanım? Meğer bizim eşeğin ne meziyetleri varmış da haberimiz yokmuş. On beş akçeye sattıktan sonra bunu sattığım cambazdan öğrendim. Eğer elli akçeyi saymasaydım eşek gidiyordu elden...

STRATEJI

Endekste yükselen trend devam ediyor. 99 bin seviyeleri hedeflenebilir.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 300 puan civarında kayıpla, BIST 100 ise % -0.1 civarında güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa24 Eylül 2018 12:48

    Onların olsun zaten yakalanan onlar folar karşısında zararları %50 fiyatları sabit kalsa bile birde borsadan zararları var %20 de ordan hesapladım ocak ayına göre yabancının 100 dolarına bugün 35 dolar alabiliyor.Bistte onların olabilir .Millet yiycek ekmek derdinde şimdi fiyatlar almış başını gitmiş geçim le boğulacaklar artık aç adamın borsada ne işi var

  • Qwer24 Eylül 2018 11:52

    Yabancı borsa cambazlari da fikradaki gibi aynı yöntemle hisse alıp satiyor

  • Lale24 Eylül 2018 10:58

    Bu faiz seviyeleri sürdürülebilir değil. 2-3 aya kalmaz borçlar ödemeyince borsa göçer

  • Bir garip borsacı24 Eylül 2018 10:27

    Harbiden ikinci fıkra tıpkı bizim borsayı anlatıyor tu kaka diye aşağıdan sattığımız hisseleri aman yükseliyor uçacak diye yukarıdan topluyoruz 😊