E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasaları sarsan Apple'da neler oluyor---

Piyasaları sarsan Apple'da neler oluyor

Piyasaları sarsan Apple'da neler oluyor
26 Ekim 2016 - 12:11 borsagundem.com

Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, yıllık net kâr ve geliri 2001'den bu yana ilk kez azalan Apple'ın piyasalara etkilerini değerlendirdi.

Apple’ın 4. Çeyrek gelirinin beklentileri karşılamaması, küresel piyasalarda sarsıntıya neden oldu. Asya hisse senetleri,  Apple’ın hayalkırıklığı yaratan bilanço açıklamasının ardından, ABD endeks vadeli kontratları ile birlikte düştü.

Peki, Apple’da neler oluyor, birlikte bakalım.

Piyasa değeri yaklaşık 637 milyar Dolar ile dünyanın en değerli şirketlerinden biri olan Apple’in merakla beklenen bilançosu geçtiğimiz döneme göre azalış gösterdi. Satışlar 2001 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda gerilerken Apple hisseleri % 3,1 değer kaybetti. Apple gibi büyük şirketlerin bilançoları ABD borsalarına yön verme özelliğine sahip olması nedeniyle küresel piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Bilanço beklentileri karşılayamaması sonrası ABD borsalarında satıcılı seyir dikkat çekti. Bilançonun detaylarını incelediğimizde;

Apple 4.çeyrek geliri 46,9 milyar dolar ve çeyrek net geliri ise 9 milyar dolar olarak açıklandı. Rakamlar beklentileri karşılasa da, açıklanan rakamlar 2015 yılında gerçekleşen 4. Çeyrek geliri 51,5 milyar Dolar ve çeyrek net geliri 11,1 milyar doların altında kaldı. Hisse başına kazançların ise geçen sene 1,96 dolar, bu sene ise 1,67 dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Apple hizmet gelirlerinin ise yüzde 24 büyüdüğünü ve uluslararası satışların yüzde 62 paya sahip oldu.

Apple nakit akış tablosunu incelediğimizde Apple’ın net satışları ve geliri, artan ARGE harcamalarına rağmen gerileme gösterdi. 4. çeyrekte açıklanan ABD gelirleri bir önceki çeyreğe (2016-Q3) göre yüzde 13 artış gösterdi fakat bir önceki yılın aynı çeyreğine göre (2015-Q4) yüzde 7 geriledi. Özellikle bir önceki çeyreğe göre en yüksek gelir artışı yüzde 23 ile Japonya’dan gerçekleşti. Geçen sene aynı çeyreğe göre kıyaslarsak, en büyük azalış yüzde 30 ile Çin tarafından oldu.

Ürün bazlı incelersek, iPhone satış miktarı bir önceki çeyreğe göre yüzde 13 artış gösterse de, geçen yıla göre yüzde 5 azalmış. Satılan iPhone sayısı 4. Çeyrek için beklentiyi karşıladı fakat ortalama satış fiyatı beklentilerin altında kaldı. IPad tercihi ise hem bir önceki çeyreğe hem de geçen yıla göre azalış gösterdi. Mac bilgisayarlarının satış oranı ise geçen yıla göre yüzde 14 gerilerken, bir önceki çeyreğe göre yüzde 15 artış gösterdi, fakat yine de satış miktarı olarak beklentiyi karşılamadı.

2017 yılının ilk çeyreği içinse gelirlerin 76-78 milyar dolar arasında olması bekleniyor. Fakat son ABD perakende satışlar verisinde özellikle elektronik kaleminin gerilemesi ve iPhone 7’nin beklenildiği kadar ilgi çekmemesi ve patlama haberleri, Apple bilançosu için karamsar beklentilere neden olabilir. Apple’ın hayal kırıklığı yaratan bilançosu ile satışların hızlandığı, S&P500 vadeli endeksinde 2100 desteği ön planda olabilir. Öte yandan Cuma günü ABD’den açıklanacak olan büyüme rakamları da piyasalar tarafından takip edilecek. Büyüme verisi beklentileri karşılayamaması sonrası ABD endekslerinde ve Dolar da değer kayıpları hız kazanabilir.

Murat Tufan / Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü

Apple'ın yıllık net kâr ve geliri 2001'den bu yana ilk kez azaldı

 

İşte Apple'ın ölüme terkettiği o cihazlar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)