E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalarda yeniden brexit endişesi---

Piyasalarda yeniden brexit endişesi

Piyasalarda yeniden brexit endişesi
17 Ocak 2017 - 08:43 borsagundem.com

Bugün Theresa May'in açıklamaları Brexit sürecine dair akıllarda daha sağlam bir fikrin oluşmasına zemin hazırlayacak

Merkez Bankası bugün üçüncü büyük hamlesini yaptı. Ancak TL, bu hamleden yararlanamadı ve gelişen ülke para birimlerine paralel zayıf bir performans gösterdi. TCMB yaptığı açıklamada haftalık repo ihalesini açmadı ve bankaları yeniden geç likidite penceresine yönlendirdi. Sıkılaştırma adımları ile birlikte üstü kapalı faiz artırımına devam eden TCMB, 24 Ocak'ta yapılacak PPK toplantısına çevrildi. O zamana kadar görünen o ki, MB sıkı para politikasına devam edecek. Son alınan hamleler ile birlikte ortalama fonlama maliyeti yüzde 8.75'lere çıktı. Sıkılaştırma adımlarının devamı ile bu oran yüzde 9'ların üzerine çıkabilir. Gelen veri akışı içerisinde işsizlik son 6 yılın yüksek seviyesine çıkarken, bütçe 2016 yılında 29.3 Milyar TL açık verdi.

Piyasalar yeniden ''hard brexit'' ortamını yaşamaya başladı. Bugün Theresa May'in açıklamaları Brexit sürecine dair akıllarda daha sağlam bir fikrin oluşmasına zemin hazırlayacak. Merkel, sürecin bir an önce başlamasını ve AB'nin bu süreçle birlikte zarar görmemesi gerektiğini ifade ediyor. Bu süreçte özellikle May'in Avrupa Birliği'nin ortak pazarından çıkarmaya hazırlaması Sterlin'in uzun zaman sonra yeniden sert kayıplarla karşılaşmasına neden oldu. Güvenli liman talebinde ise artış geldiğini görüyoruz. Altın ve Yen ön plana çıkarken, ABD tahvillerine olan talep dikkatleri çekti.

Gözler ise bu hafta yeniden Trump da olacak. Trump ise koltuğuna oturana kadar söyledikleriyle büyük tartışmalar yaratmaya devam ediyor. Bu sefer de Alman araba üreticilerini tehdit eden Trump, ABD pazarına gönderdikleri otomobiller için yüzde 35 gümrük vergisi ödeyeceklerini iletti. ABD ticaret odası ise yeni başkanı uyardı. Küresel talebin böylece azalacağını ifade eden yetkililer, Trump'ı söylediklerini bir risk olarak gördükleri ortada.

Bugün ise gözler Ada'da olacak. Hem Başbakan Theresa May'in açıklamaları hem de, İngiltere'den gelecek veriler önemli olacak. Bugün de ABD tatilden çıkıyor. Bu nedenle daha volatil fiyatlamalar görmemiz olasıı. New York FED başkanı Dudley'nin açıklamaları önemli olacaktır.

EURUSD
Piyasalar açısından son derece önemli bir haftaya giriş yaptık. 20 Ocak tarihinde görevi devralacak olan yeni ABD başkanı Trump'ın neler yapacağı finansal piyasalara yön verecek. Son açıklamasında gerçekleştireceği ekonomik yeniliklere fazla değinmeyen Trump, piyasa tarafından belirsizlik olarak algılanmıştı. Benzer bir senaryonun hayat bulması dolar endeksindeki gerilemeyi beraberinde getirebilir. Yeni günde fiyatlamayı etkileyebilecek önemli bir veri akışı bulunmuyor. Fakat FED üyelerinden gelecek açıklamalar paritede etkili olabilir. Yeni haftanın ilk işlem gününde satış baskısı altında olan hareketlilikte 1.0600 seviyesi belirleyici olmaya devam ediyor. Eğer bu seviyenin altında kalmaya devam edersek 1.0550, hareketin devamında ise 1.0500 seviyeleri gündeme gelebilir. Hareketlilik yeni güne alıcılı bir başlangıç yaparsa 1.0675 ardından da 1.0700 seviyeleri test edilebilir.

GBPUSD
Yeni haftaya sert değer kaayıpları ile başlayan sterlin için gözler Başbakan May'in gerçekleştireceği açıklamaya çevrildi. May'in ortak pazara erişimi arka plana atabileceği haberlerinin ardından 1.20 seviyelerine kadar gerileyen paritede kritik seyir devam ediyor. Akşam saatlerinde açıklamalarda bulunan İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney faizlerin her iki yöne de hareket edebileceğini ifade ederek zayıf sterlinin enflasyon üzerindeki etkilerini yakından izlediklerini dile getirdi. Yeni günde ise İngiltere Başbakanı May'in yapacağı açıklamalar piyasaların gündeminde olacak. ' Hard Brexit ' senaryosunun hayat bulacağına dair beklentilerin yükselmesi sterlindeki değer kaybının devamını getirebilir. 1.20 seviyesinin altındaki kapanışlar paritede 1.18 kapısını aralayabilir. Takip edeceğimiz önemli destekler ise 1.1940 ve 1.1890 olacak. Kapanışların 1.21'in üzerinde yapılması dahilinde ise gözler 1.2150 direncine çevrilecek.

USDTRY
Bankaları BİST bankalararası repo piyasasına yönlendiren Merkez Bankası'nın geccelik repo piyasasında bankalara 34 milyar TL limit getirdiği konuşuluyor. Normal fonlama miktarı günlük 50-60 TL olduğunu düşündüğümüzde, limit üzeri işlemler daha yüksek faizden gerçekleşiyor. Dün gün içinde faiz oranı yüzde 9,06, tekliflerde ise yüzde 9,9 seviyesine yükselirken, son işlem yüzde 9,30 seviyesinden gerçekleşti. Limitlerin azaltılması Merkez Bankası'nın para piyasasını daha da sıkılaştıracağını ve fonlamanın bir kısmının geç likidite penceresine yönlendirileceğini gösteriyor. Böylece Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti önümüzdeki günlerde 8.39'dan yüzde 9'a çıkmış olacak. Merkez Bankası kurdaki yükselişi yaptığı örtülü faiz artışı ile kontrol altına almaya çalışıyor. Ancak yukarı hareket isteğinin devam ettiğini görüyoruz. Kurda 3.70-3.75 bölgesinin önemli destek olduğunu yukarıda 3.82-3.85 bölgesine doğru yükseliş olabileceğini düşünüyoruz.

BRENT PETROL
Petrol piyasaları haftanın ilk işlem gününü yatay bir seyir ile tamamladı. Piyasaların gündemini OPEC ve OPEC dışı üüreticilerin vardığı üretim anlaşması oluşturmaya devam ediyor. Ülkelerin üretimini toplamda 1.8 milyon varil azaltacağı fiyatlamalara dahil olmuştu. Fakat halen birçok ülkenin üretimini belirlenen seviyeye çekmiş olmaması zaman zaman zayıflayan beklentiler ile fiyatlarda düşüşe sebep oluyor. Dün açıklamalarda bulunan Suudi Arabistan petrol bakanı, üretim anlaşmasına uyum ve talepteki yaşanacak artış sebebiyle, 6 aylık anlaşmanın uzatılmasına gerek duyulmayabileceğini söyledi. Hatırlanacağı üzere anlaşmanın geçerlilik süresi 6 ay. Mayıs ayında sona erecek anlaşma sonrası piyasalardaki duruma göre uzatılması yönünde girişimlere şahit olabiliriz. Teknik olarak ise 56.00-56.30 aralığının yukarı yönlü aşılması Brent petrolde yükselişe hız kazandırabilir. 56.50-57.00-57.25 yukarıdaki önemli seviyeler. Geri çekilmelerde ise 55.20-55.00 aralığı aşağı yönlü geçilirse 54.75 ve 54.30 seviyeleri gündeme gelebilir.

ALTIN
ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın tek Çin politikasına yönelik yapmış olduğu açıklamalar, ABD ile Çin arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olurken, bu durumun altın fiyatlarına yansıması pozitif yönde oldu. Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yukarı yönlü harekete rağmen artan jeopolitik riskler, altın fiyatlarını üst üste altıncı günde pozitif bölgede tuttu. Bugün ise İngiltere Başbakanı May'ın yapacağı konuşma ve Brexit sürecine yönelik söylemleri küresel risk algısının yükselmesine neden olabilir. Bu durumda altın fiyatlarındaki yükselişin devam ettiğini görebiliriz. Teknik olarak baktığımızda ise yukarı yönlü hareketin devamında 1208 dolar direncinin aşılması durumunda 1220 Dolar denemesi görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 1191 ve 1181 yükselişe destek olabilecek önemli seviyeler.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)