E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda volatilite artacak---

Piyasalarda volatilite artacak

Piyasalarda volatilite artacak
01 Mart 2018 - 12:17 borsagundem.com

Yılın ikinci çeyreğinde piyasalarda oynaklık artarken yatırım araçları arasında geçişler yaşanacak. Yatırımcı güvenli limanlara kayıyor

Yılın ilk çeyreği tamamlanırken pay piyasasında nisan ayı ile birlikte yeni bir döngü başlayacak. Pay piyasalarındaki getiriler daha fazla sorgulanacak. Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi’ndeki (MXEF) oynaklık sürecek. Geçtiğimiz ay BofA Merrill Lynch’in gerçekleştirdiği Fon Yöneticileri Anketine göre katılımcıların yüzde 70’i piyasalarda tehlike endişesi taşıyor. Anket sonuçlarına göre bu oranın finansal kriz başlamadan hemen önce Ocak 2008’deki bulgulardan bile daha yüksek olduğu dile getiriliyor. ABD endekslerinde zirve seviyelerinden yaşanan yüzde 10’luk düşüş sonrasında BofA Merril Lynch anketine katılan fon yöneticilerinin yüzde 45’i “enflasyonun tetiklediği hisse piyasaları çöküşünü en büyük risk” olarak görüyor. Eski PIMCO CEO’su ve Allianz Group’un Baş Ekonomi Danışmanı El-Erian ise volatilitenin arttığı, likiditenin azaldığı ve endişenin arttığı dönemleri daha güçlü değişikliklerin sinyali, olarak görüyor. Bu nedenle piyasalar risk göstergelerini yakından izliyor. Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan paylaştığı notunda ise lira konusunda daha temkinli olunması gerektiğini söylüyor. Yatırımcılar açısından baktığımızdaysa böylesi dönemlerde daha fazla güvenli limanların tercih edildiği zamanlar olmakta. Pay piyasalarında ise temettü ödeyen şirketlere yönelim artabilir. Yıllık bilançoların açıklanmasıyla birlikte temettü verimlilikleri ön plana çıkmaya başlayacak. Uzun vadeli hisse yatırımcıları nakit olarak aldıkları kâr payları için hisseleri yeninden gözden geçirecek.

Fon yöneticilerinin yüzde 70’i tehlike endişesi taşısa da hâlâ yüzde 30’luk bir kesim pay piyasalarında risk görmüyor. Bunun nedeni Hisse senetlerinden çıkacak paranın yüksek getirdi alternatiflerinin çok zayıf olması. “Aşırı oynak ve belirsiz bir ortamda olacağımız kesin, ancak risk almadan yüksek getiri elde etmek zor” diyen deneyimli yatırımcı Ahmet Seylan, yatırımcıların yükseklik korkusuna kapıldıklarını ancak hisse senetlerinde yüksek temettü ödeyen kârlı şirketlerin böylesi dönemlerde güvenli sığmak olabileceğini, düşünüyor. Hisse senetleri piyasasına baktığımızdaysa ABD borsalarının tarihi zirve seviyelerinde dalgalanmalar yaşadığı gözleniyor. Böylesi hareketlerin çok büyük bir küresel olumsuzluk yaşanmadıkça, zamana yayılarak bir düzeltme sürecine girebileceği göz ardı edilmemeli.

Şirket karlarının güçlü ve küresel büyümenin sürdüğü mevcut durum, pay piyasasındaki hisse hareketlerini ve gelişmekte olan ülkelere yönelimi destekliyor. Önemli olan zirve seviyelerden başlayacak gerilemelerde yatırımcıların alacakları risk ve paniklememeleri. Bir gerçek var ki piyasalarda hava bozmaya başladığında algoritmik işlemlerde açığa satışlar artmakta. Piyasalarda tam bir domino etkisi ile çok sert fiyat hareketleri yaşanmakta. Böylesi dönemlere yakalanmamak için yatırım kararlarında ani hareketlenmelerde pozisyon değiştirmek yerine yatırım sepeti oluşturmak, volatil hareketler karşısında korunmayı da beraberinde getirecektir. (Zeynep Aktaş/Fortune Türkiye Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ekonomist01 Mart 2018 18:20

    Borsada 10 20 hisse derinlikli diğerlerin çoğu kumarbazlarin elinde adam 3 tl lik hisse için al 10 tl ye çıkacak derse nedir bu sende bu yazıyı yayınlama spk merkez bankası çoğu ekonomistler korkak ama borda çokecek çökecek yayınla

  • Aydın Doğan01 Mart 2018 12:57

    Borsadan kaçın demek istiyor.