E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda 'Trump bırakırsa' korkusu---

Piyasalarda 'Trump bırakırsa' korkusu

Piyasalarda 'Trump bırakırsa' korkusu
19 Mayıs 2017 - 05:55 borsagundem.com

ABD Başkanı Donald Trump’ın aleyhine yönlendirilen suçlamalar, Trump’ın başkanlığı bırakmak zorunda kalma ihtimalinin gündeme gelmesi dünya piyasalarını alt üst etti

ABD’den tüm dünyaya yayılan siyasi belirsizlik riski yatırımcıyı güvenli limanlara yönlendirirken, gelişmekte olan ülke para birimleri ve piyasaları ise yatırımcının riskten kaçışı yüzünden değer kaybediyor. Dün, dolar Türk Lirası karşısında gün içinde yüzde 2’ye yakın değer kazanarak, 3.6415 liraya kadar yükseldi. 21 Nisan’dan bu yana ilk kez bu seviyeye çıkan ve ardından düşüş yaşayan dolarda bankalararası piyasada son işlemler 3.6173 liradan yapıldı. Borsa İstanbul da dün kayıptaydı. Borsa günü yüzde 0.60 kayıpla 95 bin 147 puandan tamamladı. Küresel ölçekte Trump stresinin en büyük göstergesi ise son dönemde tarihi düşük seviyelerde seyreden korku endeksi olarak adlandırılan Volatilite Endeksi’nin (VIX) 16.30 seviyesine kadar tırmanması oldu. Endişelerle güvenli limana kaçan yatırımcılarla ons altın 1265 dolara kadar yükseldi. Türkiye’de ise serbest piyasada gram altının değeri 147.5 liraya kadar çıktı. Serbest piyasada da gram altın günü 145.56 liradan kapattı.

Analistler, Trump’ın federal bir soruşturmayı engellediği iddia edilirken, bu durum Trump’ın vaad ettiği ekonomik büyümeyi destekleyici politikaları gerçekleşmesini tehlikeye attığını belirtiyor. Bu da dolardaki değer kaybına rağmen gelişmekte olan ülke para birimlerine olumsuz yansıyor.

BREZİLYA SIKINTISI

Öte yandan Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri etkileyen diğer konu ise Brezilya’daki siyasi skandal. Geçen yıl görevden alınan eski Devlet Başkanı Dilma Roussef’in yardımcısı, eski Kongre Sözcüsü Eduardo Cunha’ya, şimdiki Devlet Başkanı Michel Temer tarafından Petrobras soruşturmasında sessiz kalması ve yargı ile işbirliği yapmaması karşılığında rüşvet verdiği iddia edildi. İddianın basında yer alması ülkeyi karıştırdı ve Temer karşıtları sokağa döküldü. Temer ise iddiaları reddetti. Bu haberler Brezilya endeksinin yüzde 8, Brezilya Reali’nin yüzde 6 değer kaybetmesine neden oldu.

Teknik analizlere göre mevcut durumda doların 3.6250 seviyesi üzerine yerleşmesi halinde 3.72 lira seviyesine doğru ataklar ilerleyen günlerde görülebilir. Buna karşın 3.6250 seviyesinin üzerine yerleşemez ve ABD kanadındaki dalgalanmalar sakinleşirse dolarda tekrar 3.56 seviyelerine doğru düşüş görülebilir. 4 liranın üzerine çıkan Euro için ise analistler 4.02 lira seviyesi üzerinde seyirler devam ederse ilerleyen süreçte 4.0933 lira direncine doğru yükselişin devam edebileceği görüşünde. Buna karşın 4.02 seviyesinin altındaki seyirlerde yeniden geri çekilmeler olabilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)