E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda seçim gerginliği hakim---

Piyasalarda seçim gerginliği hakim

Piyasalarda seçim gerginliği hakim
25 Eylül 2017 - 09:01 borsagundem.com

Dünyanın merakla beklediği Almanya seçiminin sonuçları piyasaları memnun etmedi

Euro, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in dördüncü kez seçimi kazanması ancak aşırı sağa olan desteğin artmasıyla bölünmüş bir parlamentoyla karşı karşıya kalmasının ardından değer kaybederken, Asya borsaları Çin ekonomisine ilişkin endişelerin baskısıyla geriledi. Merkel'in Alman sınırlarını 1 milyondan fazla göçmene açtıktan iki yıl sonra göç karşıtı Almanya için Alternatif Partisi'nin(AFD) yarım yüzyıldan uzun sürede parlamentoya giren ilk aşırı sağ parti olması şaşkınlık yarattı. Yeni Zelanda doları ise iktidardaki Ulusal Parti'nin oyların en büyük kısmını alması ancak mecliste çoğunluğu sağlayamamasıyla değer kaybetti. Euro 8 Eylül'de gördüğü iki buçuk yılın zirvesi olan 1.2092 dolardan biraz daha uzaklaşarak yüzde 0.2 düşüşle 1.1930 dolara geriledi. Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alım programını daraltmaya başlayacağının ipucunu verdiği 8 Eylül toplantısıyla birlikte iki buçuk yılın zirvesini görmüştü. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi seans başındaki ılımlı kazanımlarını geri vererek yüzde 0.6 ekside bulunuyor. Çin hisseleri Fed'in para politikasını sıkılaştırma yanlısı tutumu ve S&P'nin Çin'in kredi notunu düşürmesinin ardından geçen haftanın son günlerine doğru geriledikten sonra dalgalı seyir izliyor.

DÖVİZ

Euro, Almanya'daki seçim sonuçlarının aşırı sağ partisine olan desteğin arttığını göstermesinin ardından seansın ilk işlemlerde geriledi. Almanya'da aşırı sağ partisine olan desteğin artması Angela Merkel'e yönetim koalisyonu oluşturması konusunda zorluk yaşatacak. Euro oy sayımıyla birlikte yüzde 0.5 düşüşle 1.1896 dolara kadar gerilemesine karşılık 1.1860'daki destek seviyesinin üzerinde kaldı. Euro bundan sonra kısmen toparlanarak yüzde 0.2 ekside 1.1933 dolardan işlem görüyor. Merkel dördüncü kez seçimi kazandı ancak göç karşıtı Almanya İçin Alternatif Partisi'nin (AfD) parlamentoya girerken, Merkel'in muhafazakarları da oy kaybetti. Ayrıca eski koalisyon ortağı sosyal demokratların muhalefette kalacağını açıklaması nispeten uzun sürebilecek koalisyon inşa ve kırılgan hükümete işaret ediyor.

PETROL

Petrol fiyatları, başlıca petrol üreticilerinin Cuma günü yapılan toplantıda piyasanın yeniden dengelenme yolunda olduğunu belirtmesinin ardından son ayların en yüksek seviyelerine çıktıktan sonra kazanımlarını bugün korudu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Rusya ve diğer petrol üreticileri ve 2017 başından bu yana günlük 1.8 milyon varil üretim kısıntısına giderek petrol fiyatlarının son üç ayda yüzde 15 yükselmesini sağlamıştı. Üretim kısıntısı anlaşması Mart ayına kadar devam edecek. Brent ham petrolünün Kasım vadeli fiyatı varil başına 56.83 dolar ile Mart başından bu yana en yüksek seviyesine yakın seyrediyor. ABD hafif ham petrolünün Kasım vadeli fiyatı Cuma günü yüzde 0.2 yükseldikten sonra 0.08 dolar ekside varil başına 50.58 dolarda bulunuyor. Rusya enerji bakanı, petrol arzını sınırlamaya yönelik anlaşmayı uzatıp uzatmama kararının Ocak ayından önce alınmayacağını söyledi. Ancak diğer bakanlar böyle bir kararın yıl sonundan önce alınabileceğini belirtti.

ALTIN

Altın fiyatları, Kore yarımadasına ilişkin endişelerin azalması ve dolardaki yüksek seyrin baskısıyla geriledi ve geçen hafta gördüğü bir ayın dip seviyesinde seyrediyor. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.3 düşüşle 1,293.35 dolara gerileyerek geçen hafta gördüğü bir ayın dip seviyesi olan 1,287.61 dolara yakın seyrediyor. Altın fiyatları geçen hafta yaklaşık yüzde 1.7 düşüşle ard arda ikinci haftalık düşüşünü kaydetmişti. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı neredeyse değişim göstermeyerek 1,297.10 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)