E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda Portekiz endişesi ve cari açık---

Piyasalarda Portekiz endişesi ve cari açık

Piyasalarda Portekiz endişesi ve cari açık
11 Temmuz 2014 - 09:07 borsagundem.com

Piyasalarda Portekiz endişesi ile risk iştahı azalırken, BIST 100 endeksinde olumsuz hava sürecek mi ?

''Piyasalarda Portekiz endişesi ile risk iştahı azalırken, BIST 100 endeksinde olumsuz hava sürecek mi ? Bugün gözler cari açık verisinde olacak.

BIST 100 endeksi dün 79.837-78.487 seviyeleri arasında işlem görerek günü yüzde 1.14 değer kaybı ile 78.551 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 2.36 değer kaybederken, sanayi endeksi ise yüzde 0.06 değer kazandı.

Dün Euro Bölgesi’nde Fransa TÜFE ile Fransa ve İtalya sanayi üretim verileri takip edildi. Fransa TÜFE verisi yüzde 0.0 açıklanarak yüzde 0.2 olan beklentilerin altında kaldı. Aynı zamanda Fransa ve İtalya sanayi üretimleri beklentileri karşılayamadı. Ayrıca dün Avrupa Merkez Bankası aylık raporu açıklandı. Bu raporda genişlemeci politikaya devam edileceği ve faizlerin uzun bir süre düşük seviyelerde tutulacağı belirtildi.

Söz konusu verilerin yanı sıra Avrupa piyasalarında damgasını vuran gündem ise Portekiz tarafından geldi. Portekiz’in ikinci büyük bankası olan Banco Espirtito Santo’nun ortağının  tahvil ödemelerini karşılayamaması üzerine piyasalarda dalgalanmalar yaşandı. Portekiz Merkez Bankası , bankayı koruma altına alsa da , bu haber piyasaların yatışması için yeterli olmadı. 

Euro diğer para birimlerine karşı değer kaybederken,  İtalya, İspanya ve Portekiz tahvil faizleri yükseldi buna karşılık Almanya tahvil faizleri sert bir şekilde geriledi. Risk iştahının azalması ile gelişmekte olan ülke borsaları ve para birimleri değer kaybetti.

Dün Avrupa tarafında gündeme konu olan bir diğer önemli konumuz ise İngiltere Merkez Bankası ( BOE) faiz ve varlık alım kararları oldu. İngiltere Merkez bankası beklentiler dahilinde faiz oranları ve varlık alım programlarında bir değişikliğe gitmedi ve faiz oranını yüzde 0.5 oranında bıraktı.

Dün güne düşüş ile başlayan Avrupa borsalarında Euro Bölgesi ve Çin’den gelen zayıf verilerin etkisi görülürken, günün ikinci yarısında Portekiz bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin piyasalarda hissedilmesi Avrupa borsalarında görülen satışları tetiklerken, Avrupa borsaları günü değer kayıpları ile tamamladı. Bugün Euro Bölgesi’nde aylık bazda yüzde 0.3, yıllık bazda ise yüzde 1.0 olarak gerçekleşmesi beklenen Almanya TÜFE verisi ile aylık bazda yüzde 0.0, yıllık bazda yüzde 0.1 beklenen İspanya TÜFE  takip edilecek.

ABD tarafında da Portekiz bankası Banco Espirito'dan kaynaklanan endişeler yakından hissedilirken, söz konusu Portekiz gündeminin etkisiyle ABD borsalarının güne kayıplarla başladığı görüldü. Dün ABD borsaları gerilerken, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen düşüşlerde dikkatleri çekti. Portekiz etkisinin yanı sıra beklentisi 315 bin olan  ABD haftalık işsizlik başvuruları 304 bin olarak açıklanırken, devam eden işsizlik başvurularının beklentileri karşılayamadığı görüldü. Bugün ABD’de eyalet FED başkanları Lockhart, Evans ve Plosser’in Jackson Hole konuşmaları takip edilecek.

Piyasalarda görülen Portekiz endişesi piyasalarda risk iştahının azalması ile gelişmekte olan ülke borsaları ve para birimleri değer kaybetti. BIST 100 endeksi de global piyasalara paralel hareket etti. Yurt içinde piyasalarda günün ilk yarısında iyimser havanın seyrine tanık olurken, Fitch Ratings’in ve CitiGroup’un Türk bankalarına ilişkin olarak bir takım negatif değerlendirmeler BIST 100 endeksinin yükseliş denemelerini sınırlasa da, günün ilk yarısında olumlu hava korundu. Günün ikinci yarısında ise endeksin yönü global piyasalara paralel olarak negatife çevrildi. Söz konusu gündemin etkisiyle gün sonuna gelindiğinde BIST 100 endeksi günü yüzde 1’i aşan değer kayıpları ile tamamladı. Bugün gözler yurt içinde piyasa beklentisi 4,00 milyar dolar olan Mayıs ayı cari açık verisinde olacak. Cari açığın yanı sıra TCMB beklentiler anketi de takip edilecek.

Dün BIST 100 endeksi Portekiz etkisi ile sert satış baskısı ile karşılaşırken, günü 78.551 seviyesinden tamamladı. Bugün için endeksin 78.500 seviyesi üzerinde tutunması  önem arz etmektedir. Endeksin 78.500 seviyesi üzerinde tutunması durumunda 79.000 ile 80.000 seviyelerinin hedeflenmesi beklenilebilir. Endeksin 78.500 seviyesinde kalıcılık sağlayamayıp bu seviyeden gevşemesi durumunda  77.500 seviyesi destek seviyesi olarak izlenebilir. ''
ALB MENKUL ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)