E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda panik satışlar arttı---

Piyasalarda panik satışlar arttı

Piyasalarda panik satışlar arttı
14 Ağustos 2017 - 15:22 borsagundem.com

Son dönemde ABD ile Kzuey Kore arasındaki gerilim piyasalarda panik satışlarının artmasına neden oldu

ABD ile Kuzey Kore arasında artan gerilim piyasaları büyük ölçüde etkilemeye devam ediyor. Yükselen tansiyonlar birlikte piyasalarda yatırımcıların panik satışarı arttı. Dünya'dan Serhat Gürleyen bugünkü yazısında son dönemde gerilen ortamla birlikte piyasalarda yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. İşte Gürleyen'in o yazısı:

Dünya piyasaları Mayıs ayından beri görülen en sert satış dalgası ile karşı karşıya. Başkan Trump’ın Kuzey Kore nükleer füze denemesi yapmaktan geri adım atmazsa askeri müdahale yapılacağını açıklaması üzerine dünya piyasalarında panik satışlar arttı. Riskten kaçan yatırımcılar altın, yen ve İsviçre frankı gibi emin limanlara yöneliyor.

İçerde işler iyi gitmeyince dışarıda askeri müdahale kozunu kullanmak ABD politika sahnesinde sık baş vurulan bir tercih. Müdahale gerekçesi olarak genelde tehdit oluşturan ülkenin kimyasal silah kullanması veya nükleer silah geliştirmesi öne sürülüyor. Daha önce Irak ve Suriye’de yaşanan sürecin benzerini bu kez Kuzey Kore’de görebiliriz.

Başkan Trump’ın Kuzey Kore’ye askeri müdahale için ABD’nin hazır olduğunu açıklamasına rağmen politik bir çözüm bulunması halen mümkün. Kuzey Kore’nin en önemli ticaret ortağı olan Çin’in ekonomik yaptırım tehdidi ile Kuzey Kore’yi dengelemesi mümkün.

Çin ve ABD arasında kapalı kapılar ardında yaşanan dış ticaret pazarlığının bir parçası olarak kullanılacak Kuzey Kore’ye ekonomik yaptırım kozu bölgedeki gerginliğin sıcak savaşa dönüşmesini engelleyebilir. Bölgede sıcak savaştan en çok zarar görecek ülkelerden birisi olan Çin soruna diplomatik çözüm bulmak için çaba harcayacaktır.

Toparlayalım. Dünya piyasalarında hisse senedini destekleyen olumlu küresel konjonktürde bir bozulma görmüyoruz. Kuzey Kore’de sonunda sağduyunun hakim geleceğine inanıyoruz. Ancak olası bir askeri müdahalenin bile olumlu piyasa dinamiklerinde kalıcı bir bozulmaya yol açacağına inanmıyoruz.

Ancak eninde sonunda sağ duyunun üstün gelme ihtimali fazla olsa da kısa vadede piyasalarda oynaklığın devam edebileceğini kabul etmek gerekiyor. Dolayısıyla yatırımcıların temel bir karar vermesi gerekiyor.

Küresel konjonktürün hisse senedini desteklemeye devam edeceğine inanan yatırımcılar “emin liman arayışı” nedeniyle yaşanan oynaklığı kabul ederek nefeslerini tutabilirler. Gerginliğin ve oynaklığın daha fazla artmasına katlanamayacak yatırımcılar ise karlarını ceplerine koyarak masadan kalkarlar. Karar yatırımcının.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hulusi14 Ağustos 2017 16:22

    BIST iyi kazandiriyor bu ara. Örnegin maden sirketleri guzel gidiyor. Park Maden, cuma gunu 4,4, su an 5,3 TL. Devami da gelecek gibi duruyor.

  • slim carlos14 Ağustos 2017 16:19

    para asla uyumaz filmden bı alıtımıdır

  • Kim14 Ağustos 2017 15:37

    BIST'e gelsinler. 109 bin, hedef 120. Roketler kuzey korede degil, BIST'de :) Ucsun endeks. 71binden 109 geldik. Dunyanin neresinde var böyle borsa.