E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda olumlu hava kalıcı mı?---

Piyasalarda olumlu hava kalıcı mı?

Piyasalarda olumlu hava kalıcı mı?
19 Ağustos 2014 - 09:02 borsagundem.com

Haftanın genelinde kur ve faizin yanı sıra yabancı takas oranı izlenmeye devam edilecek

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
"BAHAR RÜZGARI BERLIN’DEN ESTİ..
   
Geçen hafta yaşanan sert düşüşler sonrası yeni haftaya %0,6 civarı değer kazancı ile başlayan BIST100 endeksi gün içinde 76,539-77.515 puan aralığında bir hareketin ardından günü %0,85 primle 77,342 puandan tamamlamıştı. ABD’nin artıda kapanışı, bu sabah alıcılı ABD vadelileri ve iyimser bir Asya ile Avrupa’nın haftanın 2.işlem gününe artıda başlamasını beklerken, BIST için de beklentimiz, bu raporun yazılış saatinde dün kapanışa göre daha sakin ve düşük seviyelerde olan bir DolarTL ile yine Avrupa’ya paralel hafif alıcılı bir başlangıç görmek şeklinde..
   
Dün hem yurtiçinde hem de küresel piyasaların genelinde sakin bir ajanda olduğunu söylemek mümkün. Bu ortamda ABD açılışına dek BIST100’ün hareketi de kur ve faize oldukça duyarlı kalmaya devam ederken ilk seansta yaklaşık 600 puanlık dar bir bantta hareket izlemiştik. Günün ikinci yarısında ise özellikle Ukrayna ile Rusya’nın Berlin’de ateşkes görüşmelerine başladığı haberlerinin önce ABD vadelilerine sonra ABD açılışına olumlu yansımasıyla beraber içeride alımların hızlanmasıyla hareket bandının genişlediğini takip ettik. Cuma günü 100 günlük hareketli ortalamanın (76,800) altında kapanış teknik olarak olumlu olmadığı için dün 77,000 üzerinde tutunmada yoğunlaşan çabalar dikkat çekiciydi..
   
Diğer taraftan da 8 Ağustos’tan beri geri çekilme eğiliminde olan yabancı takas oranının ise %63,63’ten %63,64’e gelmesi yani neredeyse değişim göstermemesi de dikkat çekmek istediğimiz bir diğer durum. Haftanın genelinde de dün belirttiğimiz üzere kur ve faizin yanı sıra yabancı takas oranını izlemeye devam ediyor olacağız.. Burda bir sıkıntı olmaz da jeopolitik riskler de rahatlamaya devam ederse Yellen iyimser bir havada beklenmek istenebilir ama burada da TL’nin geçen haftaki diğer EM paralarından negatif ayrışma eğilimi devreye giriyor..
   
Haftanın en önemli gündemi Jackson Hole’da FED Başkanı Yellen’ın yapacağı sunum demiştik. 22 Ağustos’ta Yellen’ın bir konuşma yapması ve konferans gündemine paralel istihdam odaklı olması beklenen bu konuşmadan güvercin bir tonlama bekleniyor. Bu güvercin tonlama beklentisiyle dün ABD doları, en çok işlem gördüğü 10 major para birimi karşısında değer kaybındaydı.. Buna karşın DolarTL’de 2,17’nin üzerini de dün gördük. Yani geçen hafta olduğu gibi, TL’nin diğer para birimlerinden negatif ayrışma eğilimi devam ediyor olabilir, kapanışa doğru gelen gevşeme bu olasılığı bize göre henüz ortadan kaldırmıyor. Zaten DolarTL dün 2,17’nin altında sarksa da 2,1680 seviyesinden destek buldu.
   
Bu ortamda yurtdışında olumlu havanın devam ettiği senaryoda bundan yararlanma eğiliminin (TL’de ayrışma eğilimi devam ederse) kalıcı olmayabileceğini hatırlatmak isteriz. Bugünün gündemindeki ABD TÜFE verisi de Jackson Hole öncesi piyasalarda hareketliliğe neden olabilir.

Irak gündemi ise 101 dolar seviyesine dek gevşeyen brent petrolün hareketinde belirleyici olacaktır. Petrol fiyatında düşüş cari açık tarafında bizim lehimize olsa da son günlerde kredi derecelendirme kuruluşlarından uyarılar, siyasi belirsizlik ortamı ve yükselen enflasyonla bozulmaya devam eden enflasyon beklentileri piyasayı baskıladığından, brent varil fiyatında düşüş tek başına piyasayı desteklemeye yetmeyebilir gibi görünüyor.. ''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)