E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalarda günlerden Trump---

Piyasalarda günlerden Trump

Piyasalarda günlerden Trump
20 Ocak 2017 - 08:28 borsagundem.com

Trump bugün koltuğa oturacak ve yapacağı ilk açıklamalar piyasaların yönünü belirleyecek

Piyasalarda Yellen sonrası esen Dolar rüzgarını takip ediyoruz. FED başkanı Yellen yapmış olduğu açıklamalarla faiz artırımı ihtimallerini yeniden güçlü tuttu. Bu sayede Dolar endeksi 101.50'lere doğru toparlanırken, ABD hazine tahvillerinin getirileri 2.35'den toparlanarak 2.40'ların üzerine attı. Bu durumda yeniden güçlenen dolar hikayesi içerisinde Trump'ın koltuğa oturmasından sonraki seyir dikkatle takip edilecek. Trump bugün koltuğa oturacak ve yapacağı ilk açıklamalar 20:00 itibariyle piyasaların yönünü belirleyecek. Yeni bir hikaye yaratacağı düşünülen Trump'ın vergi indirimleri ve mali politikalara yönelik atacağı adımları bir yandan takip ederken, diğer yandan ticaret anlaşmaları Çin ve Meksika gibi ülkelerle olan ilişkiler izlenmeye devam edilecek. Bu doğrultuda yapılacak her söylem, her vurgu Dolar'ın yönü açısından önemli.

Draghi'nin de söylemleri güvercin olarak nitelendirildi. Faizler ya da parasal genişleme sürecinde bu toplantıda herhangi bir değişiklik kaydetmeyen banka'nın enflasyonu yakından izleme çabası devam ediyor. Faiz kararı sonrasında basın açıklamasında bulunan Draghi ise, sabır istedi. Enflasyon konusunda enerji fiyatlarına bağlı olarak bir yükseliş olabileceğini ama çekirdek enflasyonda ikna edici yukarı yönlü bir trend olmadığını ifade eden Draghi, parasal genişlemenin genel anlamda başarılı bir yöntem olduğunun da altını çizdi. Gerekirse ek önlemler alınacağını da belirtmeye devam ettiğini görüyoruz.

Gün içinde takip edilen ABD verilerinde ise, iyimser seyir devam etti. İşsizlik başvuruları 234 bine geriledi. Yeni konut satışlar 1 milyon 200'e yükseldi. Bu gelişmeler ABD ekonomisinde iyimser seyri destekledi. Ancak Trump'ın koltuğa oturması öncesinden ABD endeksleri hem belirsizlik, hem de petrol fiyatlarında görülen gerileme ile bir miktar zayıf bir performans sergiledi.

Bugüne baktığımızda ise, FED üyelerinden Williams'ın açıklaması, İngiltere'den perakende satışlar ve Trump'ın resmi olarak koltuğa oturduktan sonra ilk açıklamalarrı yönü belirleyecek.

EURUSD
Geride kalan güne Fed Başkanı Yellen'ın açıklamaları ile başlangıç yapmıştık. Yellen genel ekonomik görünümün bankanın hedeflerine paralel şekilde geliştiğini ifade ederek yıl içerisinde birkaç faiz artırımının mümkün olduğunu belirtti. Piyasalarca şahin olarak algılanan bu söylemlerin ardından dolar endeksinde bir miktar yükseliş hareketi kaydedildi. Paritede ise fiyatlama 1.07'lerin üzerinde tutunamayarak yönünü aşağıya çevirdi. 1.0600 seviyesi gün içi fiyatlamada dikkat edilmesi gereken seviyeler arasında yer alıyor. Eğer baskı artarsa 1.0550 seviyesi takip edilebilir. Toparlanmalarda ise 1.07'nin üzerindeki kapanışlar bizim için rehber niteliği taşıyacak. Yeni günde ise Yeni Başkan Trump ve San Francisco Fed Başkanı Williams'ın açıklamaları piyasalar açısından önemli olacak.

USDTRY
Merkez Bankası'nın hamleleri ve Dolar endeksindeki geri çekilme ile 3.70-3.75 bölgesine kadar geri çekilen kurda Yellen'ın konuşması sonrası yeniden yukarı hareket hızlandı.. Draghi'nin gerekirse parasal genişlemenin süresinin uzatılabileceğini söylemesinin ardından doların euro karşında güç kazanması ile birlikte 3.80-3.82 bölgesini geçen kurda bu bölgenin üzerinde 3.8470, 3.8650 ve 3.90 görülebilir. Bugüne baktığımızda ise gözler Trump'ta olacak. Ekonomik teşvikler merakla bekleniyor. Enflasyon ve büyümeyi artırıcı önlemler gelmesi durumunda FED'in faiz artışlarına hız vereceği beklentisi ile dolar endeksinde güçlü yükselişler olabilir. Endeks tarafına baktığımızda ise 83 bin üzerinde kalıcılık sağlanamamasıyla 82 seviyesine geri çekildi. Satış baskısının devamında 81 bin 500 ve 80 bin seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD
İngiltere Başbakanı May dün Davos'ta toplanan Dünya Ekonomi Forumu'nda hafta başındaki söylemleri yeniledi. Finans sektörünün öncelikleri olduğunu söyleyen May geçiş süreci için planları olduğunu ve ani ve sert değişimlerden uzak duracaklarını söylediler. Maliye Bakanı Hammond ise AB ile uygun bir anlaşmaya varılamaması durumunda kurumssal vergileri minimum düzeye indireceklerini ve bu şekilde rekabet edebilecekleri konusunda uyardı. Bugün ise piyasanın odağında Trump'in ABD 45. ABD Başkanı olarak görev alması var. TSI ile 20:00'da yemin edecek olan Trump'in sonrasında 20 dakikalık bir konuşma yapması bekleniyor. Kurda ise satıcılı seyirde hareketin 1.23 seviyesinin altına sarkması halinde 1.2250-1.2200 seviyeleri gündeme gelebilir. Kurda toparlanma hareketinin hızlanabilmesi için ise öncelikle 50 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 1.24 bölgesinin üstünde kapanışlar görmemiz gerekiyor.

BRENT PETROL
Petrol fiyatları haftanın son işlem gününe yatay bir seyir ile başlıyor. Dün ABD tarafında ham petrol stokları takip edildi. 342 bin varil azalması beklenen ham petrol stokları 2.34 milyon varil artış gösterdi. Hem ABD stoklarının da hem küresel stokların beklenilen hızda erimemesi, petrol fiyatlarının istikrar kazanmasının önündeki en büyük engel diyebiliriz. Özellikle 2016 yılının ilk çeyreğindeki düşük petrol fiyatlları ithalatçı ülkeler için düşük fiyattan petrol stoklama fırsatı sundu. OPEC ve OPEC dışı ülkelerin anlaşmaya sadık kalmaları bu açıdan oldukça önem arz ediyor. Önümüzdeki 6 ay boyunca küresel arz fazlasının açığa dönmesi, stokların erimesine ve petrol fiyatlarının istikrar kazanmasına yardımcı olacaktır. Teknik olarak ise Brent petrolde karar bölgesindeyiz. Gün içerisinde 54 dolar desteğinin altında kalıcılık sağlanırsa 53.50 ve 52.80 seviyeleri görülebilir. Buranın altında ise hacim kazanacak satış baskısıyla 51 dolara kadar gevşeme görebiliriz. 54 desteğinden gelecek alımlarda ise 54.50-54.70 aralığı geçilirse önce 55.20 sonrasında ise 55.75 takip edilebilir.

ALTIN
Artan jeopolitik riskler ile yükselen değerli metal, dolardaki güçlü seyrin etkisiyle birlikte son iki gündür negatif bölgede seyrediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş hareketi ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın söylemlerinde ABD ekonomisine güvendiğini belirtmesi, değerli metali satış baskısı altına alaan önemli gelişmeler olarak öne çıktı. Diğer taraftan ABD'den açıklanan verilerin genel anlamda beklentileri aşması altını baskılayan diğer önemli gelişmeydi. Teknik olarak baktığımızda ise geri çekilmenin devamında 1191 ve 1187 dolar destek seviyeleri öne çıkıyor. Özellikle 1187 dolar desteğinin üzerinde kalıcı fiyatlamalar görmememiz durumunda, değerli metalde yükseliş isteği bir süre daha devam edebilir. Bu yukarı yönlü hareketlenmelerde ise 1210 ve 1220 dolar dirençleri önemli seviyeler olarak karşımıza çıkıyor.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)