E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda eş zamanlı yükseliş---

Piyasalarda eş zamanlı yükseliş

Piyasalarda eş zamanlı yükseliş
27 Nisan 2015 - 03:44 borsagundem.com

Birbirinin alternatifi olan yatırım araçları eş zamanlı yükselişe geçti

Geçtiğimiz hafta piyasalarda oklar yukarı yönlü hareket etti. Dolar, uzun zamandır süren yükselişini sürdürürken bu yükselişe geçtiğimiz hafta euro da iştirak etti. Geçtiğimiz hafta borsa da yatırımcısına kazandırdı. Zeynep Balcı, Hürriyet'teki yazısında piyasaların geçen haftaki hareketlerini analiz etti. İşte Balcı'nın o yazısı: 

Piyasalarda ilginç günler yaşıyoruz. Borsa, Dolar/TL, Euro/TL, Gösterge Faiz ve Euro/Dolar paritesi yükselişte. Birbirinin alternatifi olan yatırım araçları eş zamanlı yükseldi. Borsa seçim belirsizliği ve beklentisizlikle birlikte yatay hareket sonrası bu aşamada piyasayı olumsuz etkileyecek gündem de olmayınca yukarı yönlü hareket etti. Kısa süreli uyumsuzluk olsa da borsa yön konusunda döviz kurlarını referans olarak almaya devam edebilir. Bir diğer ayrıntı ise Euro/Dolar paritesindeki yükselişe bağlı olarak diğer anlatımla dış piyasalarda Euro’nun değer kazanmasıyla uzun süredir yatay seyreden Euro/TL’nin yükselişe geçmesi buna karşılık Dolar/TL’deki çıkışın sürmesi. Ayrıca döviz kurlarındaki yükselişin Altına (Gram/TL) yansıması oldu. Birbirinin alternatifi olan piyasa araçlarının birlikte aynı yöndeki hareketini koruması zor. Bir süre sonra doğal akışına dönecek. Döviz kurları çıkışına devam ederse borsanın yükselişini koruması zor. Bu aşamada borsadaki hareketlilik daha güçlü gibi. Gündem olarak ilk çeyrek bilançolarıyla ABD makro ekonomik verileri ve faiz değişikliği beklenmeyen 29 Nisan FED toplantısı izlenecek.    

Düşüş trendİ kırdı

Düşüş trendini kıran Euro/TL paritesinde 2.93 seviyesinin üzerinde çıkışın devamı beklenebilir. İlk direnç 3.00-3.02 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyelerde satış denemeleri görülebilir. Sonraki dirençler ise 3.10-3.12 ve 3.20 seviyelerinde bulunuyor. Çıkış hareketi etkisini sürdürebilir.    

Çıkış trendİ sürüyor

Kâr satışlarına rağmen çıkış trendi devam ediyor. Geri çekilmeler alım fırsatı olarak görüldü. 2.75 ve 2.80 ilk direnç noktaları olarak görülüyor. Bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. Güçlü görülen 2.80 seviyesinin geçilmesi durumunda yeniden değerlendirme yapmak gerekecek. Destekler ise 2.70-2.67 seviyelerinde bulunuyor.

Yatay hareketini tamamladı

83.800 seviyesinin geçilmesiyle yatay hareketini tamamlayan borsada çıkış hareketi Nisan performans istatistiklerine uygun şekilde sürüyor. Direnç noktaları 86.000 ve 87.500-88.000 seviyelerinde görülürken 87.500-88.000 daha önemli. 84.700 ve 83.800 seviyelerini ise destek olarak görmek gerekecek. Direnç seviyelerinde kâr satışları görülse de hareketlilik bir süre sürebilir.  Dövizdeki yükselişten nasibini alan Altında (Gram/TL) çıkışın devamı için 105.00 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Sonraki direnç 110.00 seviyesinde, ilk destek ise 102.00 olarak görülüyor. Yatay ve zayıf hareketini sürdüren Altın (Ons/Dolar) fiyatları için kısa dönemde 1.168 ve 1.150 destek noktaları, direnç olarak ise 1.200-1.224 seviyeleri izlenebilir.  
 
Türk ekonomisinde dolar ağırlığı

Türk ekonomisi için Dolarize oldu, sözünü sıkça duyarız. Doların sadece Türk ekonomisinde değil küresel ekonomilerde de payı herkesçe malum. Dünya parası olarak bilinmesinin yanında Dünya ticaretinin yarısının Dolar ile yapıldığı, ülke merkez bankalarındaki rezervlerin yüzde atmıştan fazlasının  Dolar olarak tutulduğundan dış borçlanmaların ağırlıklı olarak Dolar ile yapıldığı bilinir. Tabloya bakıldığında Türkiye için farklı bir durum görülmüyor. Tabloda mümkün olduğunca son açıklanan verileri kullandık. 2014 yılında ise 157 milyar dolarlık ihracatın 68 milyar doları, ayrıca 242 milyar dolarlık ithalatın 88 milyar doları AB ülkeleriyle gerçekleşiyor. AB dışındaki Avrupa Ülkeleriyle ise yapılan ihracat ve ithalat rakamları ise 15 milyar dolar ihracat ve 36 milyar dolar ithalat olarak görülmektedir. Dış ticarette tablo 2014 yılında da korunmuş.

Kurlardaki artışın bilançolara etkisi izlenecek

2015 ilk çeyrek bilançoları yayınlanmaya başladı. Açıklanan bazı bilançolar (T.Telekom, Arçelik)  incelendiğinde “Finansman Giderlerinin” geçen döneme göre oldukça yükseldiği ve bunun da kârlılığı düşürdüğü görülüyor. Bilindiği üzere faiz ve kur giderleri, satılan malın maliyeti veya ileriki yıllara ait ise aktifleşmiş gider olarak gösterilebileceği gibi daha çok doğrudan gider yazılıp gelir tablosunda  “Finansman Giderleri” içinde muhasebeleştirilir. Dolar/TL kuru, 31.12.2014 bilanço gününde 2.33 TL iken 31.03.2015 bilanço tarihinde 2.59 olarak görülüyor. Artış yüzde 11 civarında. Dikkat çeken nokta, en yüksek finansman gideri ödeyen bazı şirketlerin borsanın en yüksek kâr açıklayan şirketleri olduğu. Onca faiz ve kur gideri ödedikten sonra yüksek kârlılığa ulaşmak takdir edilecek bir husus.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)