E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda düşük dolar tedirginliği---

Piyasalarda düşük dolar tedirginliği

Piyasalarda düşük dolar tedirginliği
03 Mayıs 2016 - 10:23 borsagundem.com

Uluslararası piyasalarda, Fed'in faiz beklentisi ile düşen dolardan dolayı tedirginlik sürüyor

Dolar, dünyanın önde gelen ekonomilerinde açıklanan imalat sektörü verilerinin ardından, Fed'in bu yaz faiz artırımına gidebileceğine ilişkin beklentilerin zayıflaması sonucu, önemli para birimlerinin tümü karşısında değer kaybetti. Asya hisse senetlerinin çoğu, Çin, Hong Kong ve Singapur piyasalarının tatil sonrası haftaya başlaması ile birlikte düştü. Avustralya doları, merkez bankasının beklenmedik bir şekilde faiz düşürmesinin ardından önemli para birimlerinin tümü karşısında gerilerken, ülke tahvil ve hisse senetleri değer kazandı.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yenin 18 ayın en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte, yaklaşık bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Avustralya doları, merkez bankasının faiz indirimine gitmesinin ardından değer kaybetti. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde, yükselen iki hisse karşılığı yaklaşık üç hisse değer kaybetti. Japonya'da piyasalar Cuma gününe kadar kapalı. Sanayi metalleri Londra'da düşerken, altın 15 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Ham petrol New York'ta varil başına 45 dolar civarına yükseldi.

ABD, Avrupa ve Çin'de açıklanan Nisan ayı imalat sanayi verileri, Fed'i Amerikan ekonomisi ve küresel ekonominin daha yüksek borçlanma maliyetleri ile başa çıkabileceğine ikna etme konusunda çok fazla etkili olmayacak. ABD'de üretim Nisan ayında ekonomistlerin tahmininden daha az genişlerken, Çin'de açıklanan özel sektör imalat verisi ekonomide zayıf noktaların olduğunun altını çizdi. Dolardaki düşüş ham madde fiyatlarındaki yükselişi desteklerken, küresel hisse senetlerindeki sıçrama, dünyanın en büyük şirketlerinden gelen kar rakamlarının karışık çıktığı bir ortamda tekliyor.

Hong Kong'da Jefferies Group LLC şef küresel hisse senedi stratejisti Sean Darby, "İnsanların portföylerini yeniden gözden geçirmeye başladıkları ve muhtemelen çok fazla şey yapmayacakları Mayıs ayı durgunluğuna giriyoruz," dedi ve "Ya ilk çeyrekteki ralliyi kaçırdılar ya da küresel ekonomik verilerdeki bazı zayıflıklar konusunda biraz fazla endişeliler" şeklinde görüş bildirdi.

Avustralya Merkez Bankası, rekor düşük seviye olan yüzde 2'deki gösterge faizini, Bloomberg'in anketine katılan 27 analistin 12'sinin tahminlerine paralel olarak, yüzde 1.75'e düşütdü. Bugün banka karları için önemli bir gün. Avrupa'da BNP Paribas SA, Commerzbank AG, HSBC Holdings Plc ve UBS Group AG karlarını açıklayacak. Güneydoğu Asya'nın en büyük bankası DBS Group Holdings LTD. beklenenden daha iyi kar açıklarken, Australia & New Zealand Banking Group Ltd.'nin karı düştü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Hong Kong saati ile 11.36'da yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tayfun03 Mayıs 2016 12:42

    dolar enflasyon kadar hareket ederse insanlasr işine bakar yoksa bugun noldu yarın nolduyla cok zorrrrr.

  • borsacı03 Mayıs 2016 11:12

    Doların çok düşmesi beklenmesin. ABD ,balığı tutmak için misinayı gevşetir, sonra balığı son sürat kendine doğru çeker. Şunu untmayın TL nin fazla değerlenmesi iç ekonominin hesabına gelmez. ihracatçı , içte alacağa mala çokta fazla dolar harcamak istemez.

  • borsacı03 Mayıs 2016 11:12

    Doların çok düşmesi beklenmesin. ABD ,balığı tutmak için misinayı gevşetir, sonra balığı son sürat kendine doğru çeker. Şunu untmayın TL nin fazla değerlenmesi iç ekonominin hesabına gelmez. ihracatçı , içte alacağa mala çokta fazla dolar harcamak istemez.

  • Mehmet Uzunel03 Mayıs 2016 10:49

    Doların düşmesi biste artı olarak yansıyacaktır.Dolar kaynaklı şirket zararları azalacaktır.Dünyada düşüyor.Doların 2.50 ye kada yolu var bence borsada 90 bine doğru tred devam edecektir.Yabancı fon girişi devam ediyor. al-sat tavsiyesi değildir

  • yavuzhan03 Mayıs 2016 10:47

    bırakın bu işleri dolar çıkar borsa düşer dolar düşer borsa düşer herseye bahaneleri var