E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalarda dolar baskı yaratabilir---

Piyasalarda dolar baskı yaratabilir

Piyasalarda dolar baskı yaratabilir
24 Ekim 2016 - 08:52 borsagundem.com

Alan Yatırım; yeni haftaya başlarken Asya piyasalarında da görüldüğü üzere doların güçlü görünümünü koruduğunu belirtti

DÜN NE OLDU? 

TL’DE DEĞER KAYBI SONRASINDA BIST GERİLEDİ…

BIST 100 Endeksi TCMB’nin faizlerde değişiklik yapmamasının ardından Cuma günü TL’de değer kaybının gelişen ülkeler para birimlerindeki değer kaybı eşliğinde sürmesi nedeniyle geriledi. BIST 100 Endeksi günü %0,5 düşüşle ve geçen haftayı ise %1,6 yükselişle 78,843 seviyesinden tamamladı. Geçen hafta BIST Bankacılık Endeksi %3,17 yükselirken BIST Sanayi Endeksi önemli oranda değişmedi. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

TL’DE SAKİNLEŞME EŞLİĞİNDE POZİTİF SEYİR…

BIST 100 Endeksinde 76,000-80,000 bandında son 3 aylık dönemdeki yatay hareket sürerken, TCMB faiz kararının ardından TL’nin değer kaybında sakinleşme ve sabah itibariyle Asya piyasalarındaki hafif pozitif seyir eşliğinde güne hafif yükselişle açılış beklemekteyiz. Bu hafta için önemli gündem ve veri takvimi incelendiğinde, Perşembe günü TCMB Başkanı Çetinkaya’nın enflasyon raporu sunumu ve konuşması, Cuma günü ise ABD 3. Çeyrek büyüme verisi açıklanacak. TCMB’den Perşembe günü gelecek açıklamalar faiz politikasının seyri konusunda önemli ipuçları içerecektir. TCMB geçen haftaki toplantında faiz indirimine ara verse de düşen enflasyon ve büyüme hızında yavaşlama paralelinde global piyasalar izin verdiği sürece TCMB’nin faiz indirim sürecini korumak istediğini düşünmekteyiz. 

ŞİRKET HABERLERİ 

AKBNK… Sınırlı Pozitif… Şirket, 2016 3. Çeyrek dönemde 1,105 milyon TL (beklenti 1,090 milyon TL) net  kar açıkladı. (KAP) 

ARCLK… Sınırlı Pozitif… Şirket, 2016 3. Çeyrek dönemde 264 milyon TL (beklenti 227 milyon TL) net  kar ve 445 milyon TL FAVÖK (beklenti 444 milyon TL) açıkladı. (KAP) 

VESBE… Sınırlı Pozitif… Şirket, 2016 3. Çeyrek dönemde 90 milyon TL net kar ve 110 milyon TL FAVÖK açıkladı. (KAP) 

EREGL… Sınırlı Pozitif… Nisan 2016’da şirket, 2016 yılı beklentileri, 9,0 milyon ton satış miktarı, %15-17 FAVÖK marjı ve %6-8 net kar marjı olarak duyurmuştu. 21 Ekim 2016 tarihi itibariyle açıklanan 3.çeyrek Finansal Raporu’nda, 2016 yılı beklentileri, 8,8 milyon ton satış miktarı, %19-21 FAVÖK Marjı ve %10-12 Net Kar Marjı olarak revize etti. (KAP)

GSRAY… Nötr… Kulübün, 22 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilen olağanüstü genel kurul toplantısının ardından yapılan oylamada üyeler, Riva ve Florya arazilerinin Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı arasında kar paylaşımı yöntemi ile değerlendirilmesini kabul etti. Toplantı da ayrıca, Başkan Dursun Özbek, Riva için 2023 yılına kadar 300 milyon dolar, Florya için de 2019 yılına kadar 200 milyon dolar gelir beklentileri olduğunu ifade etti. 

BIST 30 Kontratı 

Ekim vadeli kontrat, gün içinde 96,725-97,500 bandında hareket ederek TCMB’nin faizleri değiştirmemesi ile birlikte kar realizasyonu eşliğinde günü %0.2 düşüş ile 96,925 seviyesinden tamamladı. 

Bugün Ekim vadeli kontratın Asya piyasalarındaki hafif olumlu seyir ve TL’de değer kaybında sakinleşme paralelinde güne hafif yükselişle başlamasını beklemekteyiz. İlgili kontrat için hareket bandı beklendimi bugün için 96,200-97,200 aralığı şeklindedir. 

USDTRY Kontratı 

Geçtiğimiz hafta TCMB’nin faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmesinin ardından Türk Lirası cinsinden varlıklar cephesinde değer kazançları, haftanın son işlem gününde yerini kar satışlarına bıraktı. Bunun paralelinde USDTRY Ekim kontratı günü %0,78 değer kazancı ile 3,0896 seviyesinde tamamladı. 

Bugün sabah saatleri itibariyle USDTRY paritesindeki tepki alımları göz önünde bulundurularak kontratın güne yükseliş ile başlamasını beklemekteyiz. USDTRY Ekim kontratında 3,10 direnci önemini korumaya devam ederken, 3,05 seviyesi destek konumunda bulunuyor. 

ALTIN/USD Kontratı 

Haftanın son işlem gününde dünya genelinde güçlü dolar hareketinin kısa süreli dinlenme sürecine girmesinin etkisiyle altında sınırlı fiyat hareketleri görüldü. Bu kapsamda  Altın Ekim kontratı günü yatay ve  1266 US$ seviyesinde tamamladı. 

Sabah saatleri itibariyle Asya seansında altın fiyatlarındaki seyir göz önünde bulundurarak, Altın kontratının güne yatay bir başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

EURUSD Kontratı

 

Hafta içerisinde Avrupa Merkez Bankası kararları ve yetkililerden gelen açıklamalar sonrası geçtiğimiz Cuma günü de EURUSD paritesi değer kaybetmeye devam etti. Bu kapsamda EURUSD Ekim kontratı dünü %0,45 değer kaybı ile 1,0881 seviyesinde tamamladı.

 

Sabah saatleri itibariyle zayıf seyrin görüldüğü EURUSD paritesi nedeniyle EURUSD kontratının güne düşüş ile başlamasını beklemekteyiz.

 

DÜN NE OLDU? 

Haftanın son işlem gününde küresel piyasalarda veri akışının sakin olduğu günde, güçlü dolar hareketinde kısa süreli dinlenme eğilimi görüldü. 

Türk Lirası cinsinden varlıklar, diğer gelişmekte olan ülke kurları ile birlikte kitlesel bir harekete iştirak ederek dolar karşısında değer kaybetti. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

Bugün Avrupa ve ABD’de Ekim ayına ilişkin imalat PMI verileri takip edilecek. 

Yeni haftaya başlarken Asya piyasalarında da görüldüğü üzere dolar güçlü görünümünü korumakta. 

USDTRY 

Geçtiğimiz hafta TCMB’nin faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmesinin ardından Türk Lirası cinsinden varlıklar cephesinde değer kazançları, haftanın son işlem gününde yerini kar satışlarına bıraktı. Bu kapsamda yukarı yönlü hareketin görüldüğü USDTRY paritesi gün içerisinde 3,0890 seviyesini test etti. 

Teknik olarak bakıldığında, 3,0500 seviyesinin üzerine yerleşen USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin devam edebilmesi için 3,0740 seviyesi üzerinde kalıcılık önemi korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin devam etmesi halinde 3,0850 ve 3,0970 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek kar realizasyonları için ise 3,0450 ve 3,0320 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. 

EURUSD 

Hafta içerisinde Avrupa Merkez Bankası kararları ve yetkililerden gelen açıklamalar sonrası geçtiğimiz Cuma günü de EURUSD paritesi değer kaybetmeye devam etti. 

Bugün takip edilecek olan Avrupa ve ABD’ye ilişkin imalat PMI verileri parite cephesinde hareketlilik yaratabilir. 

Teknik olarak bakıldığında, EURUSD paritesi 1,0900 seviyesinin aşağısında kalıcılık sağladığı sürece zayıf seyir devam edecek olup, 1,0820 ve 1,0765 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. Paritede toparlanma eğiliminin görülebilmesi için 1,0900 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 1,0940 direnç seviyesi hedeflenebilir. 

ALTIN 

Haftanın son işlem gününde dünya genelinde güçlü dolar hareketinin kısa süreli dinlenme sürecine girmesinin etkisiyle altında sınırlı fiyat hareketleri görüldü. 

Teknik olarak bakıldığında seyri zayıflayan Altında 1263 seviyesi önemli konumdadır. Altın fiyatlarında zayıf seyrin görülmesi durumunda sırasıyla 1250 ve 1243 destek seviyeleri izlenebilir. Altında yükseliş eğiliminin devam edebilmesi için, 1263 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup yükselişlerde 1273 seviyesi hedeflenebilir. 

USDJPY 

Bu sabah Japonya’da açıklanan ve olumlu bir tablo çizen dış ticaret verilerinin yanı sıra, Japonya’nın Ekim ayına ilişkin imalat PMI verisi de beklentilerin üzerinde 51,7 olarak açıklandı. Yeni haftaya başlarken Asya piyasalarında da görüldüğü üzere dolar güçlü görünümünü korumakta. 

Teknik olarak bakıldığında, paritede bir süredir görülen düşüş trendi sona ermiş görünüyor. USDJPY paritesinde yükselişlerin devam etmesi için 103,60 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte olup, paritede toparlanma eğiliminin devam etmesi durumunda 104,70 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede görülebilecek geri çekilmelerde sırasıyla 102,80 ve  101,00 destek seviyeleri izlenebilir. 

GBPUSD 

Geçtiğimiz hafta dünya genelinde güçlü dolar eğiliminin etkisini sürdürmesi nedeniyle Sterlin cephesinde zayıf seyir sürmekte. Bununla birlikte İngiltere’de Theresa May’in Brexit sürecine ilişkin açıklamaları gündeme konu olurken, Başbakan birlikten ayrıldıktan sonra birlikte aktif rol almak istediklerini ifade etti. 

Teknik olarak bakıldığında GBPUSD paritesi 1,2400 seviyesi aşağısında kalıcılık sağladığı sürece zayıf seyir devam edecek olup, gevşeme eğiliminde 1,2150 ve 1,2030 destek seviyeleri izlenebilir. Paritede yükseliş eğiliminin görülebilmesi için 1,2240 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmekte olup, 1,2400 direnç seviyesi hedeflenebilir. 

BRENT 

Hafta sonu petrol üreticisi ülkelerin açıklamaları takip edildi. Irak Petrol Bakanı ülkenin içinde bulunduğu durum nedeniyle üretim kısıtlaması kararından Nijerya ve Libya gibi muaf tutulmaları gerektiğini ifade ederken, söz konusu açıklamalar arz kısıtlamasına ilişkin endişeleri beraberinde getirdi. 

Teknik olarak bakıldığında, net bir trendin görülemediği petrolde toparlanma  eğiliminin görülebilmesi için 51,00 seviyesi üzerinde hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 52,30 seviyesi hedeflenebilir. Petrolde kar satışlarının devam etmesi halinde ise 50,50 ve 47,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

Alan Yatırım

2017'nin sonunda altın ne olur?

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 24.10.2016

 

Dolar/TL'de yıl sonu beklentileri kaç TL

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ24 Ekim 2016 09:24

    ŞUNU AÇIKÇA GÖRÜYORUZKİ DOLARIN ARTIŞI HERKESİ FAKİRLEŞTİRİYOR ZAM YAGMURUNA TUTULUOYORUZ.BU SEBEPLE EKENOMİYİ YÖNETENLER ÇÖZÜM BULMALI.