E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda büyüme tedirginliği---

Piyasalarda büyüme tedirginliği

Piyasalarda büyüme tedirginliği
04 Mayıs 2016 - 19:48 borsagundem.com

Uluslararası piyasalar, küresel büyümeye ilişkin endişelerin artmasından dolayı tedirgin

Tüm dünyada hisse senetleri, bir Fed yetkilisinin, yatırımcıların ABD'de faiz artırımlarının beklemede tutulacağı inancında çok rahat olduğu yolundaki endişeyi dile getirmesi sonrası değer kaybederken, gelişen piyasa para birimleri, bir ayın en düşük seviyesine indi.

Dolar, Fed yetkililerinin, Fed yetkililerinin faiz oranlarındaki artışın piyasaların beklediğinden daha yakın zamanda gerçekleşebileceğine dair sinyaller vermesiyle, kazançlarını ikinci güne taşırken, ABD hisse senetleri, tahminlerden iyi gelen ekonomik veri sonrası kayıplarını azalttı.

Dolar, ABD'de istihdam artışının geçtiğimiz ay tahminlerden yavaş arttığını ve hizmet sektörü şirketlerinin dört ayın en hızlı büyümesini gerçekleştirdiğini gösteren karışık bir takım veri sonrası, yükselişini korudu. Malezya ringgiti Mart'tan beri en düşük seviyesine düştü. Hazine tahvilleri, güniçindeki kazançlarını silerek düştü. Petrol, stok verisi öncesi varil başına 44 doların altında işlem gördü.

Dolar, Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart'ın Haziran ayında faiz artırımının "gerçek bir seçenek" olduğunu söylemesi ve San Francisco Fed Başkanı John William'ın, ekonominin trendini koruması halinde Haziran toplantısında böyle bir hareketi destekleyeceğini kaydetmesinin ardından, Pazartesi günkü kapanışından bu yana, 16 önemli para biriminin tamamı karşısında değer kazandı. Her iki yetkilinin de bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında oy hakkı bulunmazken, Fed'in para politikası görünümü, Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi ile birlikte gözlem altında.

Londra'da hedge fonu Amiya Capital LLP'nin stratejisti Michael Wang, "Gelecek ayki toplantıda faiz artırımına gitme olasılığı çok düşük, ancak piyasanın bunun ardından faiz artırımı olasılıklarını düşük fiyatladığını düşünüyorum," dedi ve "Ve buna bağlı olarak, gelişen piyasalar kırılgan olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

ADP Araştırma Enstitüsü'nün rakamlarına göre, ABD şirketleri Nisan ayında 156,000 işçiye istihdam sağlarken, rakam tahminleri tutturamadı. Farklı raporlardan biri iş verimliliğinin arka arkaya iki çeyrek düştüğünü gösterirken, ISM imalat dışı endeksi Mart ayında 54.5'ten 55.7'ye yükseldi. Yatırımcılar ve politika yapıcılar, hükümetin Cuma günü açıklayacağı aylık ücretler raporunu bekliyor.

Standard & Poor's 500 Endeksi, New York'ta saat 11:19 itibariyle yüzde 0.7 geriledi. ABD endeksi son seansta karışık gelen şirket karlarıyla düşmüştü.

Tesla Motors Inc., Priceline Group Inc., ve Kraft Heinz Co.'nun da dahil olduğu şirketler çeyreklik bilançolarını bugün açıklayacak. Yatırımcılar, Donald Trump'ın en büyük rakibi Ted Cruz'un yarıştan çekilmesinin ardından Cumhuriyetçilerin muhtemel başkan adayı haline gelmesiyle birlikte, ABD başkanlık yarışını da yakından takip ediyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi, bütün sektör gruplarınn düşmesiyle, yüzde 1.2 aşağıda kapattı. Dünyanın en büyük bira üreticisi Anheuser-Busch InBev NV, satış ve kar büyümesinin tahminleri tutmamasının üzerine yüzde 1.9 düştü. BHP Billiton Ltd., Brezilya'da ölümlere ve ciddi çevresel hasarlara yol açan baraj çökmesi sonrası 44 milyar dolarlık davada adının geçmesiyle sert düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.2 düşerek bir ayın en düşüğüne geriledi. Hong Kong Hang Seng China Enterprises Endeksi, yüzde 0.6 düşerek kayıplarını üçüncü güne taşırken, Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1'den az düştü.

Para Birimleri
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.5 yükseldi. Dolar yen karşısında yüzde 0.4 güçlenerek 107.05'e geldi ve euro karşısında ise yüzde 0.1 yükselerek 1.1149 seviyesine geldi.

Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, yenin dolar karşısında 18 ayın zirveyi çıktığı vakit, hükümetin spekülatif döviz işlemlerini takip ettiğini ve gerektiğinide buna cevap vereceğini söyledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi, yüzde 0.8 düşerek, kayıplarını üçüncü güne taşıdı ve Nisan ayının en düşüğüne geriledi. Rus rublesi, Güney Afrika randı ve Malezya ringgiti, en az yüzde 1.5 değer kaybederek, 24 para birimi içersinde dolar karşısında en fazla zayıflayan para birimleri oldu.

Emtia
Petrol, ABD'de petrol stok verisinin stokların 2.78 milyon varil yükseldiğini göstermesi sonrası, kazançlarını azalttı. Veri öncesi yapılan analist anketinde stokların 750,000 varil yükseleceği tahmin ediliyordu. Batı Teksas petrolü, veri öncesi 44.55 dolar olan seviyesinden düşerek 43.76 dolara geldi.

Altın, dolardaki sıçramanın metalin alternatif yatırım görünümünü gölgelemesiyle, kayıplarını üçüncü güne taşıdı. Külçe altın yüzde 0.4 düşerek ons başına 1,281.24 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)