E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalarda bugün neler bekleniyor---

Piyasalarda bugün neler bekleniyor

Piyasalarda bugün neler bekleniyor
12 Ocak 2017 - 09:36 borsagundem.com

Bugün yurt içinde makro gündem sakin olup, bir yandan da siyasi gelişmeler yakından takip edilecek

DÜN NE OLDU? 

DOLAR BAZINDA SON 7 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEYEN BIST 100 ENDEKSİ HAFİF YÜKSELDİ… 

BIST 100 Endeksinin TL’deki değer kaybına bağlı olarak ABD Doları bazında son 7 yılın en düşük seviyesine (1,98 US$) gerilemesi dönem dönem tepki alımları ile sonuçlanmakta. Dün TL’nin ABD Doları ve Euro’ya karşı rekor düşük seviyelere gerilemesine karşın BIST 100 Endeksi günü %0,4 yükselişle 77,667 seviyesinden günü tamamladı. Dün açıklanan Türkiye makroekonomik verilerden Kasım ayı cari açık aylık 2,2 milyar US$ ile beklentilerin altında kalırken yıllık cari açık hafif yükselişle 33,7 milyar US$’a yükseldi. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

GLOBAL POZİTİF RİSK İŞTAHINA BAĞLI OLARAK HAFİF OLUMLU SEYİR… 

ABD Başkanı Trump’un göreve başlamadan önceki ilk basın toplantısından ekonomi politika konularına fazla değinmemesi ve bu konuda sert söylemlerde bulunmaması eşliğinde ABD Doları’nda global bazda değer kaybı kısa vadede global piyasalarda pozitif fiyatlanmakta. Genel olarak Dolar’ın global piyasalarda değer kaybından BIST’in pozitif etkilenmekte. Bu paralelde BIST 100 Endeksinde de bugün hafif yükseliş eğilimi gözlemleyebiliriz. 

ŞİRKET HABERLERİ 

Otomotiv Sektörü…Pozitif… OSD, 2016 yılı otomotiv verilerini açıkladı. 2016 yılında üretim, %9 artarak 1.5 milyona ulaştı. Çeyreklik bazda ise, bir önceki çeyreğe göre %47 arttı ve 452,662 araç oldu. 2016 yılında ihracat ise, %16 artarak 1.1 milyonu geçti. Çeyreklik bazda, bir önceki çeyreğe göre %40 arttı ve 345,483 araç oldu. Şirket bazında baktığımızda ise, Tofaş’ın (Pozitif) ihracatı yıllık bazda %67 artarak 279,444 ve Ford Otosan’ın (Pozitif) ihracatı %10 artarak 236,373 araç olarak gerçekleşti. Türkiye’de üretim yapmayan Doğuş Otomotiv’in (Pozitif) ithalatı ise, yıllık bazda %4 artarak 206,791 araç oldu. (OSD)

THYAO…Nötr… Şirketin 2016 yılında toplam yolcu sayısı geçen seneye göre %2 artarak 62.7 milyona ulaştı. Çeyreklik bazda ise 2015 yılının aynı çeyreğine göre %2 azalarak 14.5 milyon olarak gerçekleşti. Dış hatlar yolcu sayısı ise geçen seneye göre %2 artarak 35.4 milyona ulaştı. Çeyreklik bazda ise bir önceki senenin aynı dönemine göre %5 azalarak 8 milyon olarak gerçekleşti. İç hatlar yolcu sayısı, geçen seneye göre %4 artarak 27.3 milyona ve çeyreklik bazda bir önceki yılın aynı dönemine göre %2 artarak 6.5 milyona ulaştı. 2016 yılında doluluk oranları ise, geçen yılın altında kaldı ve sırasıyla, iç hatlarda %74.5, dış hatlarda %82.1 ve toplamda %73.4 oldu. (KAP)

GARAN…Nötr… Şirket, 2017 yılı faaliyet planını açıkladı. Açıklamaya göre, %10 aralığında aktif büyümesi ile birlikte kredilerde de %11 oranda bir büyüme kaydedilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, 2016 yılına kıyasla yatay bir net faiz marjı ile %15.5-16 özsermaye karlılığı hedeflenmektedir. Takipteki krediler oranının ise diğer bankalara kıyasla düşük olarak %3 olması beklenmektedir. (KAP) 

BIST 30 Kontratı 

Şubat vadeli kontrat, BIST 30 Endeksi’ne paralel olarak günü %0.7 yükselişle 95,500 seviyesinden tamamladı.

Şubat vadeli kontratın Dolar’daki hafif geri çekilme eşliğinde güne tepki yükselişi ile başlamasını ve 95,0-96,0 bandında hareket etmesini beklemekteyiz. 

USDTRY Kontratı 

Dün Türk Lirası’nda negatif ayrışma devam ederken, global bazda da doların değerlenme eğiliminin artması sonrası USDTRY paritesinde 3,90 seviyeleri aşıldı. Gün içerisinde Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybı %3’ü aşarken, Türk Lirası gelişen ülke para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimi oldu. USDTRY kontratı günü %4,2 değer kazancı ile 3,9438 seviyesinden tamamladı. 

Bugün USDTRY kontratının güne yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

ALTIN/USD Kontratı 

Dün doların dünya genelinde değer kazanma eğilimini artırması sonrası altın cephesinde hafta başından bu yana görülen değer kazançlarının bir kısmı geri verilmiş oldu. Global çapta yatırım enstrümanlarının dolar karşısında değer kaybettiği günde;  altın dün dolara karşı %0,68 değer kaybı ile günü tamamladı.  Altın kontratı ise günü %1,13 değer kaybı ile  1178 seviyesinde tamamladı. 

Bugün Altın kontratının güne sınırlı yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

EURUSD Kontratı 

Dün doların dünya genelinde değer kazanma eğilimini artırması sonrası Euro cephesinde gün içerisinde satış baskısı hız kazandı. Euro dün dolar karşısında %0,86 değer kaybederken, EURUSD paritesi 1,0450 seviyelerine kadar geriledi. EURUSD kontratı da günü %1,1 değer kaybı ile 1,0490 seviyesinde tamamladı. 

EURUSD yakın vadeli kontratın güne yatay bir  başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

FOREX

DÜN NE OLDU? 

Dolar cephesinde hafta başından bu yana görülen sakin seyir dün yerini tepki alımlarına bıraktı. 20 Ocak 2017 tarihinde ABD’de başkanlık koltuğuna oturacak olan Trump’ın gerçekleştireceği konuşma öncesinde değer kazanma eğilimini artıran dolar dün hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazandı. 

Akşam saatlerinde ise ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın düzenlediği basın konferansında mali teşviğin detaylarının açıklanmaması doların dünya genelinde değer kaybetmesinde etkili oldu. 

Yurt içinde ise Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybı %3’ü aşarken, döviz sepeti 4,00 seviyesine ulaştı. Takip edilen makro gündemde ise Kasım ayı cari açık 2,2 milyar US$ ile beklentilerin hafif atında kalırken yıllık cari açık ise hafif artışla 33,7 milyar US$ oldu. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

Bugün yurt içinde makro gündem sakin olup,  bir yandan da siyasi gelişmeler yakından takip edilecek. 

Yurt dışında ise Avrupa’da bölgenin Kasım ayına ilişkin sanayi üretimi verileri takip edilecek olup, ABD’de ise Fed üyelerinin konuşmaları gündemde yer alacak. 

USDTRY 

Dün Türk Lirası’nda negatif ayrışma devam ederken, global bazda da doların değerlenme eğiliminin artması sonrası USDTRY paritesinde 3,90 seviyeleri aşıldı. Gün içerisinde Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybı %3’ü aşarken, Türk Lirası gelişen ülke para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimi oldu. 

Teknik olarak bakıldığında, USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin görülebilmesi için 3,8500 seviyesi üzerinde kalıcılık önemi korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin görülmesi halinde 3,9200 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede 3,85 seviyesi aşağısında kalıcılık sağlanması halinde zayıf seyir görülebilecek olup 3,80 ve 3,72 destek seviyeleri izlenebilir.

EURUSD 

Dün doların dünya genelinde değer kazanma eğilimini artırması sonrası Euro cephesinde gün içerisinde satış baskısı hız kazandı. Euro gün içerisinde dolar karşısında %0,86 değer kaybederken, EURUSD paritesi Trump’ın basın konferansı sonrası kayıplarını telafi etti. 

Teknik olarak bakıldığında, EURUSD paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 1,0500 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, yükselişlerde 1,0575 ve 1,0620 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek gevşemelerde 1,0400 ve 1,0320 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. 

ALTIN 

Dün doların dünya genelinde değer kazanma eğilimini artırması sonrası altın cephesinde hafta başından bu yana görülen değer kazançlarının bir kısmı geri verilmiş oldu. Global çapta yatırım enstrümanlarının dolar karşısında değer kaybettiği günde;  altın gün içesinde  dolara karşı %0,68 değer kaybederken, Trump’ın basın konferansı sonrası kayıplarını telafi etti. 

Altında toparlanma eğiliminin devam edebilmesi için, 1192 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup yükselişlerde 1208 ve 1215 seviyeleri hedeflenebilir. Altında satış baskısının görülmesi halinde ise sırasıyla 1180 ve 1165 destek seviyeleri izlenebilir. 

USDJPY

Dün dünya genelinde veri akışının sakin olduğu günde sınırlı fiyat hareketlerinin görüldüğü USDJPY paritesi, Trump’ın basın konferansı sonrası değer kaybetmeye devam etti. 

Dün dolar cephesinde görülen seyir paritede teknik görünümü de zayıflatmıştır. Teknik olarak bakıldığında, USDJPY paritesinde zayıf seyrin devam etmesi durumunda 114,30 ve 113,80 destek seviyeleri takip edilebilir. USDJPY paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 115,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte olup paritede yükselişlerde sırasıyla 116,80 ve 117,20 seviyeleri hedeflenebilir

GBPUSD 

Dün İngiltere’de imalat ve sanayi üretimine ilişkin veri akışı beklentilerin üzerinde açıklanırken, sınırlı fiyat hareketlerinin görüldüğü GBPUSD paritesi, Trump’ın basın konferansı sonrası değer kazandı. 

Teknik olarak bakıldığında GBPUSD paritesinde kar satışlarının devam etmesi halinde 1,2120 ve 1,2100 izlenebilecek destek seviyeleri olup, paritede görülebilecek tepki alımlarıyla 1,2320 ve 1,2400 direnç seviyeleri hedeflenebilir. 

BRENT 

Petrol fiyatları arz fazlasına ilişkin endişeler ile yön bulmaya devam ediyor. Bununla birlikte üretici ülkelerden gelen açıklamalarda petrol fiyatlarında hareketlilik yaratmakta. Dün açıklanan haftalık ham petrol stokları 4,09 milyon artarak beklentilerin üzerinde artış kaydetti. 

Teknik olarak bakıldığında, net bir trendin görülemediği petrolde toparlanma  eğiliminin görülebilmesi için 53,70 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 54,80 ve 56,40 seviyeleri hedeflenebilir. Petrolde kar satışlarının görülmesi halinde ise 52,50 ve 51,25 destek seviyeleri takip edilebilir.

Alan Yatırım

 

 

                 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)